Mirė operatorius R.Juodvalkis

Kaip praneša Lietuvos kinematografininkų sąjunga, ketvirtadienį mirė Lietuvos televizijos ir kino operatorius Rimantas Juodvalkis.

R. Juodvalkis mirė eidamas 71-uosius metus.

Kaip lrt.lt sakė Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas, šiuo metu derinamos laidotuvių detalės.

Numatoma, kad R. Juodvalkis būtų laidojamas sostinės Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

Laidotuvių detales pranešime vėliau.

„Netekome vieno iš pačių geriausių – puikaus televizijos ir kino operatoriaus, įdomaus rašytojo, tikro draugo ir nuoširdaus žmogaus“, – rašoma pranešime spaudai.

R. Juodvalkis gimė 1940 m. Kaune.

Vilniaus universitete jis studijavo žurnalistiką, buvo Lietuvos televizijos operatorius, dirbo Lietuvos kino studijoje.

R. Juodvalkis yra prisidėjęs ir prie televizijos, ir prie kino filmų, tokių kaip „Tadas Blinda“ (rež. B. Bratkauskas, 1973), „Vasara baigiasi rudenį“ (rež. G. Lukšas, 1982), „Kelionė į Tadž Mahalą“, „Amžinoji šviesa“ (rež. A. Puipa, 1987 ir kt.).

Režisavo ir filmavo dokumentinius filmus „Kurmio dienoj gimęs“ (1969), „Kas vyrams belieka“ (1969), „Tu girele, tu žalioji“ (1973), „Mano vaikystės ruduo“ (rež. G. Lukšas, 1977), „Veidas taikinyje“ (rež. A. Grikevičius, 1978), „Vakar ir visados“ (rež. G. Lukšas, 1984), „Traukinys į Bulzibarą“ (rež. A. Araminas, 1986), „Žuvies diena“ (rež. A. Puipa, 1989), „Bilietas iki Tadž Mahalo“ (rež. A. Puipa, 1990) – tai toli gražu ne visi filmai, kuriuos nufilmavo R. Juodvalkis.

Už TV filmą „Devyni nuopuolio ratai“ (rež. B. Talačka, 1984) jam paskirta Valstybinė premija (1985).

„Kinas buvo mano gyvenimo būdas. Tada mes visi taip sakydavome. Visi filmai buvo įdomūs, visus buvo įdomu filmuoti, tik rezultatai gal nevienodi. Man arčiausiai širdies „Tadas Blinda“, „Amžinoji šviesa“, – viename interviu yra sakęs operatorius.

R. Juodvalkis žinomas ir kaip rašytojas. Jo kūryba buvo publikuota „Literatūroje ir mene“, „Metuose“: pasirodė jo novelės, kurias palankiai įvertino kritikai.

Po to įvairiose leidyklose pasirodė stambesni jo kūriniai – apysaka „Dviratis be vieno rato“ (2006), romanai „Žūklonių kaimo lobiai“ (2007) bei „Brandenburgo vartai“ (2009).


Šiame straipsnyje: operatoriusRimantas Juodvalkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių