Pereiti į pagrindinį turinį

Spektaklis „Oneginas“ suburs lietuvių operos žvaigdžes

2012-10-30 19:25
Spektaklis „Oneginas“ suburs lietuvių operos žvaigdžes
Spektaklis „Oneginas“ suburs lietuvių operos žvaigdžes / Gedimino Bartuškos nuotr.

Grąžins talentus į Lietuvą

Šių metų liepą įkurta Vilniaus miesto opera („Vilnius City Opera“) žiūrovams prisistatys jau anksčiau sukurtu ir rodytu spektakliu „Oneginas“. Tačiau šįkart jis išsiskirs tuo, kad jame vaidins ir dainuos beveik visi garsiausi Lietuvos atlikėjai, dažniausiai koncertuojantys kitų valstybių ir miesto scenose.

Onegino vaidmeniu operoje debiutuos bosas baritonas Kostas Smoriginas. Pirmą kartą Olgos personažą kurs Vokietijos ir Austrijos scenose pripažinimo sulaukęs mecosopranas Ieva Prudnikovaitė. Greminą įkūnys Vakaruose sėkmės lydimas bosas Almas Švilpa, šiemet pavergęs Vilniaus festivalio publiką vokalo bei aktorinėmis galimybėmis. Trupėje bus ir nepažįstamas veidas, režisierių staigmena - Emilio Ponsas. Meksikiečių kilmės tenoras, tarptautinių konkursų JAV, Austrijoje ir Rusijoje laureatas, Lietuvos scenoje debiutuos Lenskio vaidmenyje.

Svečiams tvirtai jaustis scenoje padės „Onegino“ spektaklio senbuviai - solistai Asmik Grigorian (Tatjana), Sigutė Stonytė (Larina), Irena Milkevičiūtė (Auklė), Rafailas Karpis (Trikė), Tadas Girininkas (Zaretskis ir Trifanas Petrovičius) bei Česlovo Radžiūno vadovaujamas Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) choras.

„Vilniaus miesto operos viena misijų - rodyti lietuvių publikai iškiliausių mūsų šalies dainininkų laimėjimus ir naujus darbus, suteikti pripažintiems solistams galimybę pirmą kartą ruošti didžiuosius vaidmenis būtent Vilniuje“, - sakė Vilniaus miesto operos meno vadovė, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, sukvietusi žiniasklaidą bei svečius į Vilniaus centrinį paštą. Jame susirinkusieji galėjo ne tik susipažinti su teatro planais, tačiau paragauti ir lašinių su svogūnais, raugintais agurkais bei duona.

Sužibs jaunasis K.Smoriginas

Pasak D.Ibelhauptaitės, artėjantys „Onegino“ spektakliai - vienintelė proga išvysti scenoje tikrą lietuvių operos žiedą, naujų įdomių veidų trupėje ir pasidžiaugti talentų gausa.

„Tikiu, kad Oneginas bus etapinis Kosto Smorigino vaidmuo, kurį jis vėliau atliks daugelyje pasaulio scenų - jo Onegino laukia Europos teatrai“,- sakė D.Ibelhauptaitė.

K.Smoriginas atvyks dainuoti „Onegine“ iškart po debiuto Don Žuano vaidmenyje Santjago operoje Čilėje. Šį rudenį solistas dainavo Mazetą Milano teatro „La Scala“ gastroliniame „Don Žuano“ spektaklyje Maskvos didžiajame teatre. Tarp K.Smorigino scenos partnerių yra ir pasaulinės operos žvaigždės. Praėjusį sezoną K.Smoriginas atliko Eskamiljo partiją Zalcburgo Velykų ir vasaros festivalių „Karmen“ spektakliuose su įspūdingiausiu šių dienų tenoru Jonu Kaufmannu. Operą dirigavo vienas iškiliausių batutos meistrų Simonas Rattlas. Lietuvis jau pakviestas dainuoti elitiniame Santa Fe festivalyje Amerikoje.

Į Lietuvą - iš Eseno teatro aukštumų

Naujasis „Onegino“ Greminas - A.Švilpa dirba pagal išskirtinį kontraktą Eseno „Aalto“ muzikiniame teatre. Jis pasirodo ir kitų didžiųjų Vokietijos operos teatrų, Austrijos, Olandijos, Šveicarijos scenose. Kūryba jį suvedė su daugeliu muzikos įžymybių, tarp jų - su dirigentu Kentu Nagano, su skandalinguoju Rusijos režisieriumi Dmitrijumi Černiakovu ir garsiu dirigentu Vladimiru Jurovskiu Maskvos didžiajame teatre. Lietuvis dainavo legendinio Hanso Neunfelso ir vis labiau populiarėjančio Stefano Herheimo režisuotuose spektakliuose, o už kūrybinius nuopelnus buvo apdovanotas Šiaurės Reino Vestfalijos žemės prizu. Į Vilnių solistas atvyks po sėkmingų pasirodymų Japonijoje.

Olgos vaidmeniu debiutuosianti I.Prudnikovaitė po motinystės atostogų vis drąsiau įsitraukia į muzikos gyvenimą. Kaip ir A.Švilpa, solistė karjeros aukštumų sėkmingai siekė Eseno teatre, kuris yra pripažintas vienu geriausių tarp aukščiausios kategorijos teatrų vokiškai kalbančiose šalyse. I.Prudnikovaitė čia sukūrė daug įdomių vaidmenų, gavo už juos teatro jaunojo solisto prizą.

Scenos svečias - meksikietis

Lenso vaidmens kūrėjas E.Ponsas yra dainavęs solidžiuose Danijos, Šveicarijos, Belgijos, Vokietijos teatruose, Sankt Peterburgo „Marijos teatre“. Jo gastrolių maršrutai driekiasi nuo JAV iki Japonijos. Solistas dainuoja ir Lotynų Amerikoje, Artimuosiuose Rytuose, dirba su garsiais dirigentais bei režisieriais.

„E.Ponsas išskirtinis tuo, kad yra meksikiečių kilmės Vokietijoje gyvenantis solistas puikiai dainuojantis rusiškai ir tai bus puiki staigmena žiūrovams“, - sakė D.Ibelhauptaitė.

Antradienį spaudos konferencijoje dalyvavę solistai teigė, kad šis spektaklis jiems visiems yra labai brangus, nes būdami labai artima šeima realiame gyvenime, jie savo artimą ryšį galės perkelti į sceną.

Oneginą apgyvendins bendrabutyje

Rusų poeto Aleksandro Puškino kūrinį režisierė perkėlė į XX amžių - sovietmečio laikų bendrabutį.

„Labai įdomu bus perduoti jaunajai kartai, kaip mes gyvenome, nes jie to nebesupranta, jie nežino kas yra bendrabučio virtuvė, rusiškos stiklinės, kepti lašiniai su svogūnais“,- sakė kostiumų kūrėjas Juozas Statkevičius, užsikąsdamas lietuviškais gardumynais.

Jis taip pat pridūrė, kad didžiausias iššūkis buvo rasti tų laikų drabužių visiems scenoje esantiems atlikėjams.

D.Ibelhauptaitė teigė, kad pasirinkimas būtent pašte pristatyti „Onegino“ spektaklį yra neatsitiktinis, nes būtent laiškai ir yra „Onegino“ pagrindas. Ji taip pat išreiškė viltį, kad šis spektaklis bent daliai žmonių padės prisiminti tuos laikus, kai pagrindine bendravimo priemone buvo laiškai ir žmonės vėl pradės juos rašyti.

Spektaklis „Oneginas“ bus rodomas Vilniaus kongresų rūmuose lapkričio 28 - gruodžio 2 dienomis. Iš viso bus parodyti keturi spektakliai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų