Pereiti į pagrindinį turinį

50 dalykų, kurių galbūt nežinojote apie „Nirvaną“

2011-09-23 18:33
50 dalykų, kurių galbūt nežinojote apie „Nirvaną“
50 dalykų, kurių galbūt nežinojote apie „Nirvaną“

Rugsėjo 24 dieną sukanka 20 metų po to, kai dienos šviesą išvydo antrasis Amerikos roko grupės „Nirvana“ albumas „Nevermind“.

Nors iš Butcho Vigo prodiusuoto darbo nei pati grupė, nei jos leidybinė kompanija nesitikėjo didelės komercinės sėkmės, 1991-ųjų metų pabaigoje diskas sulaukė netikėto pasisekimo.

Tai daugiausiai lėmė pirmojo singlo „Smells Like Teen Spirit“ populiarumas ir jau 1992-ųjų metų sausį šis albumas iš JAV topo viršūnės išstūmė Michaelo Jacksono hitą „Dangerous“.

Vėliau Amerikoje jam buvo skirtas „Deimantinio titulas“ (įteikiamas pardavus daugiau nei 10 milijonų kopijų), o visame pasaulyje jis nupirktas daugiau nei 30 milijonų kartų.

Būtent „Nevermind“ alternatyviojo roko atstovams atvėrė duris į plačiąsias mases, o kritikai ne kartą pavadino šį darbą geriausiu visų laikų roko muzikos albumu.

Prisimindami šią svarbią muzikos pasauliui datą siūlome prisiminti įspūdingą grupės „Nirvana“ kelią į pripažinimą.

Kurto motina, Wendy Elizabeth Fradenburt, dirbo padavėja, o jo tėvas, Donaldas Lelandas Cobainas, buvo automobilių mechanikas.

Augant Kurtą supo muzikalūs žmonės: jo dėdė Chuckas Fradenburgas buvo grupės „The Beachcombers“ narys, teta Mari Earle grojo gitara, o prodėdė Delbertas buvo Airijos tenoras, pasirodęs 1930-ųjų metų filme „King of Jazz“.

Būdamas vaikas Kurtas be galo mėgo piešti animacinius personažus. Jo kambarys buvo perpildytas Antulio Donaldo ir Miki Mauzo piešinių.

Pirmaisiais Kurto Cobaino gyvenimo metais vaikiną supo „The Beatles“ muzika. Jo teta prisiminė, jog būdamas vos dvejų metų amžiaus jis jau dainavo britų ketveriukės dainą „Hey Jude“. 1993-aisiais metais pats Cobainas sakė: „Mano tetos nuolat grojo „The Beatles“ įrašus... Taigi, būdamas vaikas didžiąją laiko dalį klausiau bitlų ir būčiau buvęs laimingas, jei būčiau galėjęs įsigyti jų singlą.“

Po tėvų skyrybų Kurtas ėmė priekabiauti ir tyčiotis iš savo bendramokslio, todėl tėvas ir pamotė nuvedė jį pas psichiatrą. Buvo nutarta, jog jam geriau nuolatos gyventi su vienu iš tėvų, todėl būsimojo dainininko motina visas Kurto globos teises atidavė tėvui.

Kai Kurto maištavimas tėvui tapo per sunkus, jis buvo nusiųstas gyventi pas šeimos draugą, kuris tuo metu buvo ką tik atsivertęs krikščionis. Kurtas tapo pamaldžiu krikščioniu ir ėmė reguliariai lankyti bažnyčią. Tiesa, vėliau jis šios religijos atsisakė ir tapo budistu.

Kurtas nekentė sporto, tačiau tėvas privertė vaikiną prisijungti prie mokyklos imtynininkų komandos bei dalyvauti mažojoje beisbolo lygoje.

Mokydamasis menų mokykloje Cobainas susidraugavo su vienu kolega gėjumi, todėl kiti klasę lankę mokiniai manė, jog jis taip pat gėjus. „Ėmiau nuoširdžiai didžiuotis tuo faktu, kad esu laikomas gėjumi, nors toks net nebuvau“, vėliau sakė jis.

Meno pamokose Kurtas mėgo piešti žmogaus anatomijos piešinius. Vieną kartą jis nupiešė Michaelą Jacksoną, tačiau mokytojas nutarė, kad toks piešinys yra nederamas ir neleido jo rodyti viešai. Tuomet vietoj to jis nupiešė prezidento Ronaldo Reagano karikatūrą.

Anot jo šeimos ir draugų, pirmasis Kurto aplankytas koncertas buvo Sammy Hagar ir „Quarterflash“ pasirodymas Sietlo „Center Coliseum“ scenoje. Tiesa, pats dainininkas tikino, jog pirmąkart gyvai dalyvavo grupės „The Melvins“ koncerte.

Iki mokyklos baigimo likus porai savaičių Kurtas suvokė, jog neturi tam pakankamai kreditų. Jo motina pagrasino išspirti jį iš namų, jei šis nesusiras darbo. Po savaitės ji supakavo jo daiktus ir privertė apsistoti pas draugus.

Tuometinei Kurto merginai Tracy Marander pabodo finansiškai remti savo vaikiną ir ji nesėkmingai bandė priversti jį susirasti darbą. Tik po Kurt'o mirties mergina sužinojo, jog kūrinį „About A Girl“ jis parašė būtent apie ją. Teigiama, jog Marander padarė ir tą nuotrauką, kuri panaudota „Nirvana“ albumo „Bleach“ viršelyje.

Kūrinio „Smells Like Teen Spirit“ pavadinimas gimė iš Kurto ir jo draugės Kathleen Hanna pokalbio. Ji išpiešė užrašą „Kurt Smells Like Teen Spirit“ ant jo buto sienos – „Teen Spirit“ vadinosi dezodorantas, kurį naudojo tuometinė jo mergina. Panašu, kad pats Kurtas tame įžvelgė kur kas rimtesnių minčių...

Kurtas Cobainas bosistą Kristą Novoselicą pirmą kartą sutiko mokykloje, tačiau draugais netapo tol, kol reguliariai nepradėjo susitikinėti grupės „The Melvins“ pratybų vietoje. Kurtas norėjo su Kristu įkurti grupę ir davė jam tuometinės savo grupės „Fecal Matter“ bandomąjį įrašą. Prireikė trejų metų, kad Kristas šią muziką perklausytų ir nutartų prisidėti prie naujos grupės.

Kurtas ir Kristas iš pradžių būgnininko vietą skyrė Bobui McFaddenui, tačiau jų bendradarbiavimas tetruko mėnesį. Tuomet jie pradėjo groti su Aaronu Burckhardu. Naujai susibūrusi trijulė išbandė įvairiausius pavadinimus, tarp kurių buvo „Skid Row“, „Pen Cap Chew“, „Bliss“ ir „Ted Ed Fred“.

Galiausiai jie apsistojo ties vardu „Nirvana“, nes, kaip teigė pats Kurtas, „jis norėjo pavadinimo, kuris būtų labiau mielas ir gražus nei piktas, gašlus punk roko stiliaus grupės vardas, toks kaip „The Angry Samoans“.“

Pirmosiomis „Nirvana“ veiklos dienomis Kurtas save vadino „Kurdt Kobain“ (pamatęs kaip kartą kažkas suklydo rašydamas tikrąjį jo vardą), nes taip tikėjosi atskirti save nuo savo kuriamos muzikos.

1990-aisiais metais Kurtas ir Kristas kartu su „Mudhoney“ būgnininku Danu Petersu įrašė singlą „Sliver“. Paprašę anksčiau jiems talkinusio būgnininko Dale‘o Croverio pagalbos, jie surengė septynių pasirodymų turą su „Sonic Youth“.

1991-aisiais metais paklaustas, kokia tuo metu buvo jo mėgstamiausia britų daina, Kurtas atsakė sudainuodamas „Blur“ kūrinio „There’s No Other Way“ eilutes.

Su D. Grohlu Kurtas ir Kristas susipažino tik 1990-ųjų metų rugsėjį – tuo metu Dave‘as ieškojo naujos grupės, iširus ankstesniam jo projektui „Scream“. Juos supažindino tuometinis „The Melvins“ narys Buzzas Osborne‘as. Kristas vėliau apie Grohlo kandidatavimą sakė: „Per dvi minutes supratome, kad jis – tinkamas būgnininkas“.

„Nirvana“ albumą „Nevermind“ miksavo „Slayer“ narys Andy Wallace‘as. Išleidžiant albumą grupė tikino, jog jiems nepatiko tai, kaip nugludintai skambėjo jų kūriniai.

1992-ųjų metų kovą Kurtas Cobainas nutarė, jog nori didesnės uždirbamų pinigų dalies, mat jis rašė daugiau „Nirvana“ muzikos nei Kristas bei Dave‘as. Jo kolegos tam neprieštaravo tol, kol jis nepareiškė, jog nori naujas sąlygas pritaikyti ir anksčiau išleistam albumui „Nevermind“. Nors tai sukėlė šiokius tokius ginčus, jam pavyko išsireikalauti 75 procentų visų pajamų dalies.

Trečiąjį savo albumą „In Utero“ „Nirvana“ įrašė su Steve‘u Albini. Įrašų procesas užtruko vos dvi savaites ir kainavo tik 25 000 dolerių. Visgi vėliau jiems teko pasitelkti „R.E.M.“ prodiuserį Scottą Littą, kad šis padėtų jiems remiksuoti kūrinius „Heart-Shaped Box“ ir „All Apologies“ (kuris, anot Kurto, neskambėjo „tobulai“). Papildžius juos instrumentuotėmis bei pagalbiniais vokalais, grupė pasitenkino rezultatu.

1992-aisiais metais „MTV“ neleido savo apdovanojimuose „Nirvana“ atlikti kūrinio „Rape Me“.

„Nirvana“ atsisakė gastroliuoti kartu su „Guns N‘ Roses“ ir „U2“, o vėliau prieš pat Kurto mirtį 1994-aisiais metais atšaukė ir pagrindinių žvaigždžių pasirodymą „Lollapalooza“ festivalyje.

„Nirvana“ pasirodė 1992-ųjų metų „MTV“ vaizdo klipų apdovanojimų ceremonijoje, o po savo šou Kurtas apspjovė pianiną tikėdamasis, kad netrukus juo naudosis Axlas Rose‘as. Paaiškėjo, jog vietoj to jis apspjovė Eltono Johno pianiną.

1993-iųjų metų lapkritį įrašinėdami „MTV Unplugged“ koncertą „Nirvana“ nariai atliko ne vieną koverį, tarp kurių buvo ir trys „The Meat Puppets“ dainos. Jas atlikti jiems padėjo „The Meat Puppets“ atstovai Crisas ir Curtas Kirkwoodai.

Kurtas turėjo ne vieną naminį gyvūnėlį, tarp kurių – žiurkė vardu Kitty, katinas vardu Melvin bei daugybė vėžlių.

Kūrinys „You Know You're Right“ dar buvo žinomas kaip „Autopilot“ bei „On A Mountain“.

Kai grupė pasirodė laidoje „Headbanger’s Ball“ Kurtas Cobainas atvyko dėvėdamas geltoną balinę suknelę. Kaip jis teigė, tai padarė todėl, kad „atėjęs į balių manė turintis pasipuošti suknele“. (Visą interviu galite rasti čia)

Koncertinis „Nirvana“ albumas „From The Muddy Banks Of The Wishkah“ buvo išleistas 1996-aisiais metais ir tapo trečiuoju iš eilės grupės įrašu, kuris debiutavo iškart pirmoje JAV topo vietoje. Iš pradžių jis turėjo pasirodyti 1994 m. lapkritį, tačiau Kristas ir Daveas nenorėjo jo leisti taip anksti po Kurto mirties.

Kurtas Cobainas teigė, jog dainą „Aero Zeppelin“ sukūrė pagerbdamas grupes „Led Zeppelin“ ir „Aerosmith“. Nors kūrinys buvo įrašytas 1988-aisiais metais, jo pasirodymo teko laukti iki 1992-ųjų metų, kuomet jis išleistas grupės rinkinyje „Incesticide“.

Courtney Love apie savo nėštumą sužinojo maždaug tuo metu, kai „Nirvana“ 1992 m. rengė pasirodymą laidoje „Saturday Night Live“.

Courtney Love ir Kurtas Cobainas susituokė 1992-ųjų metų vasario 24-ąją dieną Waikiki paplūdimyje, Havajuose. Love dėvėjo tą pačią atlasinę suknelę, kuri priklausė aktorei Frances Farmer, o Kurtas „pasipuošė“ žalia pižama.

2006-aisiais metais Kurto duktė nusifotografavo „Elle“ žurnalui dėvėdama rudą savo tėvą megztuką ir minėtosios pižamos kelnes. „Užsidėjau šią pižamą, nes ją dėvėdamas jis 1992-aisiais metais Havajuose vedė mano mamą. Pamaniau, jog bus miela, jei šiandien užsidėsiu šiuos rūbus,“ sakė ji. „Jis pernelyg tingėjo vilktis smokingą, todėl nutarė susituokti dėvėdamas pižamą!“.

Kurto duktės vardas „Bean“ atsirado todėl, kad augdama C. Love pilve nuotraukose ji atrodė kaip pupa.

Frances Bean krikštamotė yra aktorė Drew Barrymore, o krikštatėvis – „R.E.M.“ vokalistas Michaelas Stipeas.

1992-aisiais metais žurnalui „Vanity Fair“ Courtney Love prisipažino, jog būdama nėščia ir laukdamasi Frances Bean vartojo heroiną, tačiau tuo metu apie nėštumą neva nežinojo. Vėliau ji tikino buvusi neteisingai suprasta. Tiesa, vėliau pora dėl nuolatinio narkotikų vartojimo vos išsaugojo teises į vaiką.

Didžiąją savo gyvenimo dalį Kurtas kentė dėl chroniško bronchito ir nuolatinių skrandžio skausmų, kurių kilmė taip ir liko nenustatyta. Jo pusbrolis taip pat yra teigęs, jog vaikystėje jam diagnozuotas dėmesio deficito hiperaktyvumo sutrikimas, o suaugus – manijos-depresijos arba bipolinis sutrikimas.

Kristas Novoselicas 2011-aisiais metais vėl dirbo su Dave‘u Grohlu – jis grojo akordeonu ir bosine gitara „Foo Fighters“ kūrinyje „I Should Have Known“. Beje, jo pagalbiniai vokalai, nors tai nebuvo nurodyta prie kūrinio, skambėjo ir 2002-ųjų metų dainoje „Walking A Line“.

2010-aisiais metais Novoselicas grojo bosine gitara „Nirvana“ kūrinio „Sliver“ koveryje, skirtame vaikiškam albumui „This Is Fun!“.

1992-aisiais metais grupė dalyvavo Vašingtono muzikos verslo koalicijoje, kuri aktyviai prieštaravo prieš planus tam tikrus albumus priskirti „erotinių“ kategorijai ir uždrausti juos pardavinėti žmonėms, jaunesniems nei 18 metų. Šią akciją rėmusi „Nirvana“ surengė ir specialų koncertą.

Albumo „Nevermind“ viršelio idėją įkvėpė gimimo vandenyje dokumentinė juosta, kurią kartą per televizorių stebėjo Kurtas. Jie išsirinko nuotrauką, kurią norėjo naudoti, tačiau iš jų už tai buvo paprašyta 7 500 dolerių kasmet – grupė nutarė pati padaryti tokį kadrą.

Trijų mėnesių amžiaus kūdikis ant „Nevermind“ viršelio buvo Spenceris Eldenas, fotografo draugo sūnus. Kompanija „Geffen“ norėjo pasiūlyti alternatyvų viršelį dėl to, jog nuogumas neva atbaidys žmones, tačiau Kurtas sutiko tik pridengti lytinius organus lipduku. Kartu pareiškė: „Jei tave tai atbaido, greičiausiai esi užsislaptinęs pedofilas.“

Kurto Cobaino kūną jo namuose Vašingtone rado elektrikas, atėjęs įrengti apsaugos sistemos. Kurto lavonas namuose išbuvo net keletą dienų – koronerio tyrimas parodė, jog jo mirties data turėjo būti 1994 m. balandžio 5-oji.

1994-ųjų metų balandžio 10-ąją dieną viename Sietlo parkų Kurto garbei buvo surengtas viešas budėjimas. Susirinko beveik 7000 žmonių, kurie klausėsi Courtney ir Kristo anksčiau įrašytų pareiškimų.

Galutinę Kurto laidotuvių ceremonija organizavo dainininko motina. Ją vedė budistų vienuolis, o muzikanto pelenus į Olimpijoje esantį McLane Creek užutekį išbarstė duktė Frances Bean.

Vašingtono mieste Aberdyne yra „Nirvana“ pagerbiantis ženklas, skelbiantis „Welcome to Aberdeen – Come As You Are“ („Sveiki atvykę į Aberdyne – ateikite tokie, kokie esate). Už ženklą sumokėjo ir jį sukūrė pelno nesiekianti organizacija – Kurto Cobaino memorialinis komitetas.

Kadangi Kurto pelenus pasiglemžė vanduo, gerbėjai per jo mirties metines lanko netoli jo buvusių namų Vašingtone esantį Viretta parką.

2006-aisiais metais, kai buvo parduotas „Nirvana“ dainų katalogas, Kurtas Cobainas išstūmė Elvį Presley iš daugiausiai po mirties uždirbusių atlikėjų sąrašo. 2007-aisiais Presley susigrąžino šį titulą, tačiau vėliau viršūnę užėmė Michaelas Jacksonas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų