Pereiti į pagrindinį turinį

Advento vainiko kvapai ir spalvos

2015-11-26 19:30

Dažno namus advento laikotarpiu papuošia vainikas. Kodėl vainikas? Vainiko forma simbolizuoja saulę, gamtos pilnatvę. Nesvarbu, savo rankomis padarytas ar pirktinis, vainikas advento savaitę tampa vienu svarbiausių namų akcentų.

Užsiėmimas šeimai

Adventas – susikaupimo laikotarpis prieš Kalėdas. Advento pradžia laikoma lapkričio 30 d. – Šv.Andriejaus šventė, o pabaiga – gruodžio 24 d. – Kūčių vakaras. Jau nuo šio sekmadienio imsime skaičiuoti dienas, artinančias mus prie  gražiausios metų šventės.

Floristė Kristina Monika Skliaustytė ragina nepatingėti išeiti pasivaikščioti po parkus, dar geriau – po mišką. Šiemetis ilgas ruduo tam labai tinka. Dar gausu įvairių natūralių medžiagų, kurios tiktų advento vainikui dekoruoti. Tiesa, pastaroji savaitė jau ne itin maloni pasivaikščiojimams miške.

Tiesa, floristai Kalėdoms medžiagas ima ruošti rugsėjo–spalio mėnesiais, taigi, jei jau patys nespėsite prisirinkti gėrybių, visada jų galima nusipirkti – cinamono lazdelių, anyžių, džiovintų apelsinų ir kt.

"Vainiko pynimas – ilgas ir ne toks jau lengvas procesas, tačiau jame gali dalyvauti visa šeima. Vieni daro vainiko pagrindą, kiti ruošia medžiagas dekoravimui, treti dekoruoja", – šyptelėjo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro specialybės mokytoja floristė K.M.Skliaustytė.

Pradžia – pagrindas

"Papasakosiu, kaip patiems pasigaminti patį paprasčiausią vainiką. Vainiko pagrindui paimkite tvirtą vielą", – pradėjo floristė K.M.Skliaustytė. Didžioji paslaptis – kokio diametro vainiką daryti, kad jis ant stalo atrodytų nepriekaištingai.

Floristė atskleidė auksinės proporcijos skaičių – 1,6. Jums teks išsimatuoti stalo ar tos vietos, kurioje numatote dėti vainiką, plotį ir padalyti iš 1,6. Jei nujaučiate, kad gali būti per didelis – šį skaičių dalykite dar iš 1,6 ir taip dalykite tol, kol diametras bus tinkamas.

Vainiko pagrindui būtinai reikės laikraščių. M.K.Skliaustytė pastebėjo, kad žurnalų popierius yra visiškai netinkamas, geriausia jam rinktis laikraštinį popierių. Juo reikės padengti jūsų jau pasirinkto diametro kietą vielą. Dėti suglamžytą ar sulankstytą paprastai ant vielos ir apsukti stipriu siūlu. Vainiko pagrindas turi būti kietas.

"Galima ir nusipirkti. Tačiau putplasčio pagrindas kainuoja apie 3 eurus, o šį pasigaminsite iš jau nebereikalingų medžiagų", –  motyvuoja floristė. Tokį pradžioje laikraštinį vainiko pagrindą floristė rekomenduoja apsukti flizelinu, kurio galima nusipirkti bet kurioje floristikos parduotuvėje.

Dengiamoji dalis

Dabar bus reikalingas kenis. M.K.Skliaustytė pabrėžė, kad kenis vainikui dengti ypač tinkamas – jo spygliai nebyra net ir ilgokai stovėdami be vandens, be to, jis labai kvepia. "Kai atsineši namo kenį – iš karto pakvimpa Kalėdomis", – šyptelėjo floristė ir didžiulę kenio šaką susmulkino į nedideles šakeles.

Jau pasigamintą pagrindą floristė ėmė dengti smulkiomis kenio šakelėmis, jas rūpestingai apjuosdama žalios spalvos floristine vielute. "Sukarpytas kenio šakas lengviau suvaldyti, o žalios vielos tarp spyglių nesimatys", – aiškina floristė.

Atkreipkime dėmesį – dedamų šakų kryptis turi eiti pagal laikrodžio rodyklę – tai dar viena floristų paslaptis. K.M.Skliaustytė pataria neskubėti, ypač jei vainiką darome pirmą kartą. Reikėtų atrasti savo šakelių dėjimo ir vyniojimo būdą, storesnius šakelių galiukus paslėpti, jei liko koks plyšiukas – dar uždėti šakelių, kad vainikas atrodytų estetiškai.

Paleisti fantaziją

Pagaminus vainiko pagrindą imamasi skaniosios dekoravimo dalies. "Galima naudoti visas turimas augalines medžiagas, o jei gaminate Kalėdų vainiką, tinka ir sintetinės – blizgios dekoracijos, smulkūs žaisliukai, kaspinėliai ir viskas, ką turite", – diapazoną plėtė K.M.Skliaustytė.

 

Dekoracijoms pritvirtinti floristė rekomenduoja naudoti kaitintą vielą. Ji minkšta, paslanki ir jos galima lengvai nusipirkti. Floristė sako, kad galima tvirtinti ir dekoratyvine spalvota viela. Jūsų valia rinktis.

Į ką turime atkreipti dėmesį dekoruodami? Svarbiausia – grupuoti ir pasirinkti ne mažiau kaip penkis tos pačios grupės taškus. Pavyzdžiui, jei dekoruojame kankorėžiais, į vieną vietą reikėtų dėti kelis, o tokių vietų turi būti ne mažiau kaip penkios. "Jei bus keturi taškai, kuriuose bus po du ar tris kankorėžius, atrodys keturkampis, o reikia apskritimo, todėl ir turi būti ne mažiau kaip penki taškai kiekvienai grupei", – paaiškino K.M.Skliaustytė.

Kvapnūs ir gražūs

Advento vainikui, kuris turėtų būti kuklus, dekoruoti K.M.Skliaustytė naudojo kankorėžius, kaštonus, griežinėliais supjaustytą ir sudžiovintą apelsiną, džiovintas aitriąsias paprikas, bukų ir gėlių sėklas. "Supjaustytus apelsinus galime sudžiovinti vaisų džiovyklose, aitriąsias paprikas galime naudoti ir žalias. Aš iš jų, naudodama dekoratyvinę vielą, padariau girliandą ir paprasčiausiai uždėjau", – pasakojo floristė.

Dar būkite pasiruošę lipalo klijų. Už kankorėžio kraštelių užkabinę vielą stipriai susukime, vielos galiuką pamerkime į klijus ir kiškime į vainiko pagrindą. Panašiai su kaštonais – yla padarykime skylę, į ją dėkime dantų krapštuką, kitą galą merkime į klijus, o po to dėkime į vainiko pagrindą.

Panašiu principu kaip kankorėžiai ir kaštonai, tvirtinamos visos dekoracijos ant vainiko. Floristė K.M.Skliaustytė pataria negailėti puošybos elementų, tik primena nepamiršti sugrupuoti, kitaip vainikas atrodys tik pribarstytas įvairių gamtos dovanų, tačiau nedekoratyvus.

Adventui pasibaigus, tą patį vainiką galima paversti ir Kalėdų. Dar papildomai galima papuošti blizgučiais ar spalvingais žaisliukais. Baigtą gaminti vainiką geriausia laikyti ant padėklo. Ir ne tik dėl to, kad stalas neišsiteptų – taip išryškės jūsų kūrybos rezultatas.

Baigiamieji akcentai

Vainikui dera parinkti atitinkamą vietą: ant valgomojo stalo ar lange, ant lauko durų. Neatsiejama advento vainiko dalis – žvakių deginimas. Jos uždegamos vakarais, po darbų susirinkus visai šeimai. Žvakių liepsnos šiluma kuria ypatingą nuotaiką ir primena, kiek savaičių liko iki Kalėdų.

Keturios žvakės reiškia keturias advento savaites. Viena po kitos uždegamos žvakės reiškia artėjimą prie Jėzaus gimimo, augančią šviesos pergalę prieš tamsą.

Žvakės yra dviejų spalvų: trys violetinės ir viena rožinė. Violetinė išreiškia atgailą ir atsivertimą į Dievą, rožinė – džiaugsmą dėl tuoj gimsiančio Jėzaus. Dėl to rožinė žvakė uždegama trečiąjį advento sekmadienį, skirtą džiaugsmui.

Floristė K.M.Skliaustytė atskleidžia šių metų Kalėdų spalvų floristikos mados tendencijas: auksas, juoda, sidabras ir balta. Tradiciniai Kalėdų kvapai – apelsinų, cinamono, anyžių.


Advento vainikui pasigaminti reikės:

Ruletės matuoti

Kietos vielos

Laikraščių

Tvirto siūlo

Flizelino

Floristinės vielos (žalios, auksinės)

Kaitintos vielos

PVA klijų

Kenio šakos

Dekoruoti:

Kankorėžių

Kaštonų

Džiovintų apelsinų

ir kitų turimų natūralių medžiagų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų