Akmenėlių dvare – renginys S. Ušinskui ir lėlių teatro istorijai

  • Teksto dydis:

Kovo 7 d. 14 val. Akmenėliuose ateik susitikti su lėlėmis! Renginys Akmenėlių dvare „Pinokio byla. Lėlių teatro kelias“ skiriamas šiemetiniam Stasio Ušinsko 115-ajam gimtadieniui, grįsdamas taką jo gimtadienio liepos 20-ąją link, kurį ketiname paminėti su trenksmu. Paminklas S. Ušinskui, marionetė „Arkliukas“ (skulptorius Danielius Sodeika) iškils Akmenėlių dvare būtent jo gimtadienio proga.

Keturis metus S. Ušinsko gimtajame Pakruojyje, Akmenėlių dvare, puoselėjome svajonę deramai pagerbti jo atminimą, kad tai taptų įkvėpimu visai Žiemgalai, pasididžiavimo ir įkvėpimo šaltiniu būsimiems jauniesiems talentams. Kad kraštas suvoktų S. Ušinsko didybę, suprastų, kokia laimė gimti ten, kur savo kelią pradėjo didis Lietuvos avangardistas, pirmasis paklojęs pamatus Lietuvos vitražui, Lėlių teatrui, sukūręs pirmąjį garsinį marionečių filmą „Storulio sapnas“. Fernando Legerio ir Alexandre Exter mokinys, scenografas, dirbęs su Oleka Žilinsku Brodvėjuje, Niujorke. Didesnių už jį nėra.

Turime tai suvokti, nes tik peržvelgę viso gyvenimo kūrybą, pedagoginę veiklą, jo mokinių pėdsakus Lietuvos mene suprasime, kokio kalibro žmogus tai buvo.

Kalbėti apie tai būtina nepaliaujamai, nes, ko gero, niekas daugiau nebuvo taip ignoruojamas netiesiogiai, dangstomas abejingumo skraiste sovietmečiu, nė vienam nebuvo taip ciniškai „parodoma vieta“, kaip S. Ušinskui.

Kovo 21 dieną visame pasaulyje minima Tarptautinė lėlininkų diena, o štai pirmą kovo šeštadienį Akmenėliuose apie jas ir lėlių teatro istorinę įvairovę pasikalbėsime visai nevaikiškai.

Nuo Vytauto Didžiojo laikų, Kauno, Vilniaus, Vladislovo Starevičiaus, S. Ušinsko iki Niujorko driekiasi šis kelias.

– Šarmingasis marionečių entuziastas ir nuostabus pasakotojas Rimas Driežis praskleis uždangą bei parodys paslapčių pilną, iš knygos „Pinokis“ pažįstamą pasaulį.

– Vilniaus „Lėlės“ teatro vadovas Vilmantas Juškėnas supažindins su pasaulio marionetininkų bendruomenės pulsu bei atveš parodyti beveik šimto metų senumo S. Ušinsko marionetes gyvai.

– Pakviesta dalyvauti ir pasidalyti pasakojimu S. Ušinsko dukra Rasa.

Tegul didis avangardistas pakyla kaip Feniksas iš pelenų šlovei ir garsinimui savo gimtinėje! Šiemet minime S. Ušinsko jubiliejų, tad susitikimas skiriamas jam. Kviečiame prisijungti visus, neabejingus šio menininko atminimui.

Daugiau informacijos galite rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių