Baltijos kelio 30-mečio minėjimui žmonės sunešė daugiau kaip 2 tūkst. radijo imtuvų

Rugpjūčio 23-iąją sostinės Katedros aikštėje iškils milžiniška radijo imtuvų instaliacija, priminsianti apie radijo reikšmę suburiant milijonus žmonių į gyvąją grandinę, prieš 30 metų nusidriekusią Baltijos kelyje.

Visi radijo imtuvai – sunešti žmonių, atsiliepusių į LRT kvietimą prisidėti prie unikalios instaliacijos. Per mėnesį trukusią akciją į LRT atnešti 274 imtuvai, dar kone 2000 jų pavyko surinkti Lietuvos paštui įvairiuose regionuose. Imtuvus nešė ir pavieniai žmonės, ir organizacijos.

Triskart viršijantis skaičius rodo, koks svarbus yra Baltijos kelias mūsų žmonėms.

Buvo tokių, kurie nešė ir šeimynines relikvijas. Prieš 30 m. naudotą VEF'ą atnešęs Kastytis Pavalkis kartu paliko ir raštelį: „Mano radijo aparato likimas po Baltijos kelio taip pat gali būti įdomus ir iliustruojantis Lietuvos žmonių kūrybiškumą, pajutus laisvo žmogaus galimybes. Apie 2000 m. paskambino dizainerė Rūta ir paprašė paskolinti seną radijo aparatą. Nuvežiau savo VEF'ą ir ji pradėjo eksperimentus, norėdama vandens ir radijo bangų pagalba garsus padaryti matomus ir suteikti galimybę vėliau juos atgaminti. Taip 2012 m. gimė visiškai nauja technologija ir mūsiškis aparatas buvo panaudotas vienyti ir džiuginti žmones kalbančių paveikslų pagalba, perduodant sveikinimus ir linkėjimus brangiems žmonėms. Nepaisant visko, palieku mūsų šeimos tuo metu naudotą VEF'ą.“

LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas sako, kad suneštų radijo aparatų skaičius viršijo bet kokius lūkesčius. „Skelbdami kvietimą nešti imtuvus tikėjomės, kad turėsime visoje Lietuvoje bent 650 – po vieną kiekvienam Baltijos kelio kilometrui. Tačiau triskart tai viršijantis skaičius rodo, koks svarbus yra Baltijos kelias mūsų žmonėms ir koks svarbus buvo radijo vaidmuo jame. Ačiū visiems prisidėjusiems, o norintiems dar prisidėti turime gerą žinią: radijo imtuvus rugpjūčio 19-22 d. nuo 14 iki 20.30 val. dar galima nešti į Katedros aikštę, kur tuo metu bus įsikūrusi ir tiesiogiai transliuos LRT komanda“, – sako G. Oganauskas.

Instaliacijos autoriai menininkai Viačeslavas Mickevičius ir Ieva Makauskaitė pasakoja turėję 100 devintojo dešimtmečio imtuvų kolekciją ir norėję ją pristatyti viešai. Artėjant Baltijos kelio metinėms, kilo mintis imtuvus įprasminti globaliau. „Baltijos kelias buvo komunikuojamas ir koordinuojamas būtent per radiją, tai ar gali būti geresnė proga priminti apie tai?“ – sako V. Mickevičius.

Iškilmingame koncerte Katedros aikštėje rugpjūčio 23 d. visi surinkti radijo imtuvai 20 m ilgio ir 13 m aukščio instaliacijoje „Radijo banga“ bus nustatyti veikti viena banga ir transliuos legendinį kūrinį „Bunda jau Baltija“.

Lietuvai ir visai Europai svarbų įvykį įamžinanti instaliacija gyvuos ir po rugpjūčio 23-iosios – kitąmet iš jos bus kuriama skulptūrinė kompozicija Europos parke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Molotov Ribntrp

Molotov Ribntrp portretas
Buvo juodojo kaspino diena

Anonimas

Anonimas portretas
Tegu eina tie i ta kelia kurie isvoge ta Lietuva tokie kaip lansbergei kubilei bradauskai Gribauskaite Adamkus kurie is musu visu susikrove milijonus ir dabar vaizduoja rimtus verslininkus LIETUVOS VAGYS!!!:-)

Rokas

Rokas portretas
Durniau taves nieks suristo nelaike. Nuo ko tu vadavaisi. Tu nuo Lanzbergio dar uzciuhintas esi.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių