Duokit sceną jauniems: klaidų nėra, yra tik pamokos

Kasmet susikuria daugybė jaunų grupių ir labai daug jų išsiskirsto, taip ir nesuradę savo auditorijos, todėl buvo labai įdomu išgirsti daugiau apie grupių pirmuosius žingsnius scenoje ir sužinoti, ko trūksta, kad jie būtų tvirtesni.

Apie jaunas grupes Lietuvoje, jų kelią ir galimybes prisistatyti klausytojams kalbinau menų fabriko „Loftas“ muzikinių projektų vadovę Godą Pereckaitę, klubo „Tamsta“ projektų vadovą Vytautą Kišviną ir „Vasaros terasos“ komunikacijos vadovę Giedrę Nalivaikaitę.

Kalbėjausi su šiais žmonėmis, nes jie darbuojasi su bene didžiausiomis ir daugiausia naujų garsų ieškančių klausytojų pritraukiančiomis platformomis jaunoms grupėms.

G. Pereckaitė yra viena iš muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ rengėjų, V. Kišvinas su kolegomis organizuoja jaunųjų grupių konkursą „Garažas“, o G. Nalivaikaitė prisideda prie „Vasaros terasoje“ vykstančios renginių serijos „Mažieji Atradimai“. Pašnekovų klausiau, ar jaunoms grupėms pakanka platformų ir galimybių pristatyti savo kūrybą? Ar grupės išnaudoja galimybes? Ar sulaukia pakankamai dėmesio iš klausytojų?

Įvertina savo galimybes

G. Pereckaitė pasakojo, kad konkursas „NOVUS“ buvo pradėtas organizuoti atsiradus naujų talentų ir galimybių jiems pasirodyti poreikiui. „Trūko platformos, kur jaunos grupės galėtų parodyti save ir įsivertinti galimybes muzikos rinkoje, gauti grįžtamąjį ryšį iš muzikos industrijoje patirtį turinčių ir gerai joje žinomų žmonių. Konkursas yra organizuojamas taip, kad laimėjusios grupės gautų tam tikrą postūmį ir galėtų toliau vystyti savo veiklą.

Organizatorių nuotr.

Grupės laimi vaizdo klipo filmavimą ar dainų įrašus, tačiau stengiamės padovanoti ir pasirodymo galimybes. Mes grupių nepamirštame, organizuojame jų koncertus, kviečiame grupes apšildyti kitus atlikėjus ir t. t. Bendradarbiaujame ir su „Vasaros terasa“, kuri taip pat suteikia platformą pasirodyti jų erdvėje. Šiais metais turime tarptautinį partnerį iš Suomijos – SONY, kurių atstovas pernai buvo mūsų komisijoje ir labai susidomėjo konkursu, Lietuvos muzikos rinka ir nori padėti grupėms augti, todėl šiais metais skyrė arba piniginį prizą muzikinei veiklai, arba kvietimą pas save į Suomiją susipažinti ir pabendrauti su kompanija“, – kalbėjo G. Pereckaitė

Klube „Tamsta“ vykstančio jaunųjų grupių konkurso „Garažas“ rengėjas V. Kišvinas pasakojo, kad per dešimt metų (šiais metais vyko jau dešimtasis konkursas – aut. past.) konkursas išlaikė savo formatą, gali džiaugtis kasmet didėjančiu dalyvių skaičiumi ir jų sėkmės istorijomis, tačiau pastebi, kad ne visada  konkurse didžiausią postūmį gauna jį laimėjusi grupė. „Džiaugiamės, kad kiekvienais metais sulaukiame vis daugiau grupių paraiškų, tai reiškia, kad jaunų grupių daugėja. O tos grupės, kurios konkurse dalyvavo prieš keletą metų, jau įkvepia šių dienų jaunas grupes, kurios dar tik pildo paraiškas. Smagu ir tai, kad kiekvienais metais jauni talentai sulaukia vis daugiau žiūrovų dėmesio, tačiau pastebėjome, kad kartais labiau išgarsėja ir daugiau pasiekia konkurso nelaimėjusios ar net kartais į finalą nepatekusios grupės.

Organizatorių nuotr.

Pavyzdžiui, „Garbanotas bosistas“ (dabar „Garbanotas“ – aut. past.) dalyvavo konkurse, tačiau jo nelaimėjo, nes negalėjo dalyvauti finale. Grupė „ba.“ dalyvavo ir liko trečioje vietoje. „Solo ansamblis“ net nepateko į trejetuką, tačiau laimėjo specialų prizą. Dalyvavo ir grupė „Liūdni slibinai“, bet ji į finalą nepateko. Šios grupės po konkurso daug dirbo, didino gerbėjų būrį ir tapo geru pavyzdžiu kitiems.

Nauda iš konkurso ne tik finansinė (instrumentų parduotuvės čekis, dainų įrašai ar kiti dalykai), bet ir atsiveriančios įvairios galimybės. Kasmet konkurso dalyvius vertina komisija, kurią sudaro renginių ir festivalių organizatoriai, televizijos projektų prodiuseriai ir kt. Mūsų konkursas vyksta pavasarį, tad peržiūrėjus vasaros festivalių line-up'us tikrai randame grupių iš „Garažo“.

„Vasaros terasoje“ vykstančio renginių ciklo „Mažieji atradimai“ organizatorės taip pat lankosi „Garaže“. Jaunų grupių pasirodymus keliame į „Youtube“ platformą, tad dalis organizatorių juos ten pamato ir iš mūsų prašo kontaktinių duomenų. Tad tikrai tai ne vien finansinė nauda, bet ir daug galimybių būti pastebėtiems gerbėjų ar muzikos industrijai priklausančių žmonių. Grupės dažnai bendradarbiauja tarpusavyje ir kaip gražų pavyzdį galiu paminėti „ba.“ – atėję į komisiją, jie grupę „Jauti“ pasikvietė apšildyti vieną iš savo koncertų“, – kalbėjo V. Kišvinas.

Muzikinių projektų vadovė Menų fabrike „Loftas“ G. Pereckaitė pritaria V. Kišvinui, tik papildo, kad dažnai tikrai nesvarbu užimta vieta. „Grupės laimi ne tik piniginius prizus, bet ir įgauna patirties, pažinčių. Tačiau dar labai svarbu susirasti čia savo klausytoją. Kartais užtenka vieno žmogaus, kuris tave pastebėtų ir tapęs komandos dalimi padėtų judėti toliau. Grupės naudą supranta, tačiau kartais pritrūksta iniciatyvos iš jų pusės. Kai kurie prizai yra labai konkretūs – gauni, darai, vykdai, bet yra papildomų dalykų, ką gali iš to gauti, reikia nebijoti, eiti klausti ir lygiai taip pat nepamiršti prizų. Suprantama, kad didžioji dalis jaunų grupių negali sau leisti užsiimti vien tik šia veikla. Jie turi kitus darbus ir kartais muzika patenka į antrą planą, tačiau jos gauna nuostabių prizų, kuriuos reikia tik pasiimti ir nepaleisti to momento, netempti darbų“, – kalbėjo muzikinių projektų vadovė.

Gauna kokybišką turinį

Abiejų didžiausių Lietuvoje jaunųjų grupių konkursų atstovai mini „Vasaros terasą“ – dar vieną, truputį kitokią platformą jaunoms grupėms pasirodyti ir didinti gerbėjų būrį. „Lietuvoje jaunos grupės turi geras galimybes pasirodyti žiūrovams ir atsiskleisti. Konkursai „Garažas“ ir „NOVUS“ kiekvienais metais turi ką pasiūlyti naujienų ieškančioms ausims, o grupės čia atvažiuoja iš visų Lietuvos miestų. Konkurso „NOVUS“ atveju – ir iš kitų Baltijos šalių.

Jei šauksi ne tik garsiai, bet ir įdomiai, kokybiškai, neabejoju – anksčiau ar vėliau būsi išgirstas.

Organizatorių nuotr.

Dalyvaudami konkursuose muzikantai užlipa ant tokių scenų, ant kurių kitu atveju užlipti gerokai užtruktų. Mūsų „Mažųjų atradimų“ renginių serija truputį kitokia – tai jaunų grupių soliniai pasirodymai. Renginiuose visai kita atmosfera, nes dažnai čia grojančios grupės jau dalyvavo viename ar abiejuose pagrindiniuose jaunų grupių konkursuose ir tarpusavyje  nebesivaržo. Tai leidžia žiūrovams gauti kokybišką turinį ir atėjus pajausti koncerto, o ne konkurso atmosferą.

Kitaip nei konkursuose, kur atliekamos kelios dainos, čia atlikėjai stoja ant scenos su visa programa, o tam ruoštis reikia gerokai daugiau ir visapusiškiau. Panašūs konkursai ir renginių ciklai sutraukia nemažai alternatyviąją muziką mėgstančių žmonių, čia lengviau atrasti savo būsimus klausytojus, nei sėdint rūsyje ir garsiai šaukiant: „Pažiūrėkit, čia mes!“. Tačiau, iš kitos pusės, jei šauksi ne tik garsiai, bet ir įdomiai, kokybiškai, neabejoju – anksčiau ar vėliau būsi išgirstas“, – apie renginių seriją pasakojo „Vasaros terasos“ komunikacijos vadovė G. Nalivaikaitė.

Nepaisant to, kad platformų atsiskleisti jaunoms grupėms yra, o jos suteikia galimybių būti išgirstiems, „Tamsta“ klubo organizuojamo konkurso „Garažas“ koordinatorius V. Kišvinas sakė, kad šiuose konkursuose svarbiausia yra kūrybiškumas ir įdėtas darbas. „Komisija vertina grupių pasirodymus ir pastebi tam tikrus dalykus, sako pastabas, tačiau mes, organizatoriai, labiau skatiname kūrybiškumą. Norime, kad jaunos grupės kuo daugiau kurtų ir būtų kuo daugiau gerų koncertų. Iš karto po laimėjimo konkurse grupės dažniausiai išnaudoja prizus, galimybes ir progas. Tačiau vėliau dalis jų kažkur pradingsta, užuot daug dirbusios ir judėjusios pirmyn“, – kalbėjo vyras.

Organizatorių nuotr.

„Vasaros terasos“ komunikacijos vadovė G. Nalivaikaitė taip pat mano, kad įdėtas darbas labai svarbu, ir pamini kitą, labai dažną jaunų grupių problemą.„Daugybė žinomų grupių šiuose konkursuose pradeda savo muzikinį kelią. Atlikėjams tai yra galimybė susipažinti ir įsivertinti save panašių naujokų kontekste. Yra daug privalumų ir vėliau labai smagu savomis akimis stebėti, kad prieš metus ar dvejus tokiame konkurse dalyvavę ir nebūtinai jį laimėję atlikėjai dabar surenka pilną „Vasaros terasą“ gerbėjų. Einant šio tikslo link, klaidų nėra, tik – pamokos. Išmokti jas grupėms prireikia skirtingai laiko, kurį ne visos grupės išlaukia. Jaunų grupių Lietuvoje netrūksta, tačiau štai grupių ilgaamžiškumo problema yra, bet čia jau kita, labai įdomi tema“, – pasakojo G. Nalivaikaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių