E. Cheng „Logikos menas“ moko ir kaip atskirti melagingas žinias

  • Teksto dydis:

Mūsų gyvenime ypač svarbų vaidmenį atlieka emocijos. Jomis vadovaujamasi ir žiniasklaidoje kuriant antraštes, ir socialiniuose tinkluose, jos tapo kone lemiamu veiksniu pažįstant pasaulį. Tačiau karštos emocijos gerokai apsunkina galimybę įžvelgti tikrovę, slypinčią anapus retorikos. 

 

 

 

Kaip matematinė logika gali padėti aiškiau matyti ir susivokti melagingų naujienų persunktame ir dažnai alogiškame pasaulyje?

Tai atskleidžiama naujoje Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos išleistoje garsios matematikės, Čikagos meno instituto mokslininkės, Šefildo universiteto mokslo tarybos garbės narės Eugenios Cheng knygoje „Logikos menas. Kaip logiškai mąstyti nelogiškame pasaulyje“ (iš anglų kalbos vertė Vytautas Grenda).

Knyga buvo nominuota britų prestižinei premijai Royal Society Science Book Prize. Tai trečioji E. Cheng mokslo populiarinimo knyga, pirmoji lietuviškai.

Eugenia Cheng knygoje pasakoja, kaip veikia mūsų vidinė logika ir paaiškina, kodėl alogiškumai gyvybiškai svarbūs mąstant ir bendraujant. Autorė parodo, kaip, pasitelkiant logiką ir alogiškumą, susivokti aklo prisirišimo, teisuoliškumo ir manipuliacijų kupinoje tikrovėje. Tai įžvalgi, naudinga ir linksma knyga, būtina kiekvienam žmogui, siekiančiam aiškiau mąstyti.

YouTube galite rasti nuotaikingų ir populiarių E. Cheng paskaitų, kuriose ji humoristiškai pasakoja apie matematiką ir logiką (pavyzdžiui, „Mathematics and Lego: the untold story“).

Garsioji mokslo populiarintoja yra ir pianistė, be to, muzikos teoretikė, kurios specializacija – dainuojamoji germanų poema lied ir melodija. E. Cheng, rašydama knygas ir skaitydama paskaitas, tikisi, pasaulį išgydyti nuo matematikos fobijos. Kad būtų suprantamiau ir vaizdingiau, ji naudoja analogijas su kulinarija ir yra sukūrusi tobulo dydžio picos matematinę formulę. Vos pasirodžius „Logikos menui“ britų spauda negailėjo knygai pagyrimų.

Dienraštis „Guardian“ apgailestavo, kad „šią knygą perskaitys ne kiekvienas, bet, pasak Cheng, ji privaloma bent jau tiems, kurie geba pasitelkti atjautą ir logiką, kad diskusijos su to negebančiais oponentais būtų produktyvios. Taip matematika gali reikšmingai prisidėti kuriant geresnę visuomenę, sėkmingesnius žmonių santykius, palengvinti tarpusavio supratimą. Kaip tik tai ši knyga ir atskleidžia.“

„MAA Reviews” gyrė autorės humorą ir išradingumą: „Logikos, argumentavimo ir emocionalumo pagrindus E. Cheng aprašo su humoru, su išradingais pavyzdžiais apie ledus, seksizmą ar Gödelio nepilnumo teoremą.“

„Publishers Weekly“ pastebėjo, kad Cheng įtikinamai logikos galias derina su polinkiu į emocionalumą ir ieško šiems reiškiniams bendros dirvos: „Tai išties originalu ir pragmatiška, ypač šiais visuotinio susiskaldymo laikais.“

Eugenia Cheng. Logikos menas. Kaip logiškai mąstyti nelogiškame pasaulyje. Iš anglų kalbos vertė Vytautas Grenda. – Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2019. – 360 p. Viršelio dailininkė Milena Liutkutė-Grigaitienė

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Kaip gyvenimas yra ne logiskas? Juk nebutu is viso gyvenimo, jeigu gyvenimas butu nelogiskas.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių