Pereiti į pagrindinį turinį

Etnokultūros centras kviečia ruoštis Užgavėnėms

2008-01-18 09:00

Etnokultūros centras kviečia ruoštis Užgavėnėms

Šiemet Užgavėnės labai ankstyvos – vasario 5-ąją, primena Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centras. Mieste ši kalendorinė šventė bus švenčiama vasario 3-iąją. Beliko pora savaičių, tad pats laikas prisiminti Užgavėnių tradicijas, išmokti pasigaminti pačią įspūdingiausią kaukę.

Moko pasigaminti kaukes

Etnokultūros centre šią savaitę jau prasidėjo užsakomieji edukaciniai renginiai „Užgavėnių belaukiant“ lankytojų grupėms. Jie ypač populiarūs tarp moksleivių. Organizatoriai džiaugiasi, kad už simbolinį mokestį kasmet Užgavėnių etnomokyklėlėse apsilanko šimtai moksleivių. Šiemet Etnokultūros centras užsiėmimus rengia Kultūrų komunikacijų centro dirbtuvėse (Bažnyčių g. 4 / Daržų g. 10), kur jie vyksta iki pat vasario pradžios. Čia kiekvienas turi puikią progą ne tik įdomių dalykų sužinoti apie Užgavėnių tradicijas, bet ir po kaukę pasigaminti.

Senovėje kaukės buvo gaminamos iš medžio, žievių, seno kailio gabaliukų, vėliau – ir iš popieriaus. Paprastai jos turėdavo seno, negražaus žmogaus bruožų: retadantė burna, iškreiptas veidas, stambi, kumpa nosis. Kokia kaukė gimsta rankose, priklauso tik nuo gaminančiojo fantazijos, noro, kruopštumo. Kokias medžiagas naudoti gaminant kaukes – tradicines, o gal netradicines, – edukacinių renginių lankytojams patars dailininkė Elena Matulionienė. Ji kviečia visus griebti žirkles, medžiagos skiautę, kailinės apykaklės lopelį, siūlų gniužulėlį, seną kepurę ar skarą ir kibti į darbą. Nėra ko snausti – žiemos išvarymo šventė jau čia pat. Lankytojų grupės į užsiėmimus „Užgavėnių belaukiant“ registruojamos iš anksto tel. 310022, mob. tel. 868508493.

Neliks nuskriausti ir pavieniai lankytojai. Trečiadieniais, sausio 23 ir 30 dienomis, 16.30 val. jiems organizuojami nemokami praktiniai užsiėmimai „Užgavėnių kaukės“. Bet irgi reikėtų užsiregistruoti iš anksto.

Yra kur akis paganyti, idėjų pasisemti

Ar tikite, kad iš senų laikraščių ir paprasto lipalo galima sukurti Užgavėnių kaukę? Dailininkė Audronė Adomavičienė tai ne tik patvirtins, bet ir pasidalins patirtimi, kaip kaukes pasigaminti papjė mašė technika.

Nereikės toli ieškoti ir papjė mašė technikos panaudojimo pavyzdžių. Edukacinių renginių metu dirbtuvėse veikia Užgavėnių kaukių paroda, tad yra kur ir akis paganyti, ir idėjų pasisemti. Klaipėdos universiteto studentai, vadovaujami dėstytojos E.Matulionienės, iš parankinių medžiagų prigamino daugybę kaukių. Nors vaiposi bedantėmis burnomis, raitosi kumpomis, apšašusiomis nosimis ir spigina išsprogusiomis akimis, bet nebaugina – linksmos ir spalvingos. Lankytojus pasitinka tragišką savo likimą nujaučianti Morė, laiminga jaunavedžių porelė, aibė žydų, ubagų, ir kitų personažų.

Nežinančius, kas tos Užgavėnės ir kaip jas švęsti klaipėdiečiui, menkai besuprantančiam senąsias šventes, bet norinčiam įminti senųjų papročių paslaptis, perprasti švenčių simbolius ir personažų prasmę, etninės kultūros puoselėtojai vakar sukvietė į seminarą „Užgavėnių tradicija šiandien“. Jo metu išryškėjo skirtingos Užgavėnių šventės tradicijos Lietuvos regionuose (juk klaipėdiečiai turi kitas šventės tradicijas nei, tarkim, žemaičiai). Smalsuoliai galėjo sužinoti apie žemaičių Užgavėnių persirengėlių folkloro ypatumus, susipažinti su Užgavėnių kaukių įvairove bei gamybos būdais. Seminaro organizatoriai – Klaipėdos etnokultūros centras, Lietuvos liaudies kultūros centras, lektorės I.Kriščiūnienė, dr. L.Petrošienė ir E.Matulionienė suteikė progą plačiau sužinoti apie krašto tradicijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų