Giruliuose vyks rašytojos J.Ivanauskaitės atminimo vakaras

Tęsdama literatūrinių renginių ciklą „Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai – skaitome, matome, girdime“, liepos 3 d., trečiadienį, 18 val. Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia į Jurgos Ivanauskaitės (1961–2007) atminimo vakarą „Jurga ir Tibetas“. Renginys tradiciškai vyks bibliotekos Girulių filiale – bendruomenės namuose (Šlaito g. 10 A).

Negalėdama dalyvauti renginyje, Ingrida Korsakaitė, Jurgos mama, specialiai tam vakarui parašė labai šiltą laišką klaipėdiečiams. Jame ji nubrėžė pagrindinius savo dukros ėjimo Tibeto link punktyrus ir kartu pristatė rašytojos, dailininkės, keliautojos J.Ivanauskaitės fotografijų parodą „Tibetas: kita realybė“. „Laiško skaitymu bei parodos atidarymu vakarą ir pradėsime“, – sakė renginio organizatorė Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė.

Parodos 56 fotografijose užfiksuota tai, „kas simbolizuoja ribą tarp dviejų tikrovių – kasdienės ir magiškosios; tai, kas įmena slaptąją erdvės ir laiko sankirtą, kurioje staiga gali prasidėti pasaulius ir žmogų perkeičiantis vyksmas. Žavėdamasi Jurga fotografavo budistų šventyklų ir vienuolynų architektūrą, spalvingus jų interjerus ir ne mažiau spalvingus žmones – vienuolius, piligrimus, vaikus. Fotografavo rūstų Tibeto gamtovaizdį ir šventojo kalno Kailašo viršūnę. Siekdami nušvytimo, apie šį kalną piligrimai turi apeiti 108 ratus“, – rašo laiške Jurgos mama.

Renginyje bus rodomos ištraukos iš aktorės ir režisierės Birutės Mar dokumentinio-biografinio filmo, pristatančio J.Ivanauskaitės gyvenimą, kūrybą ir visuomeninę veiklą, perteikiančio rašytojos patirtį bei įamžinančio jos idėjas.

„Taip pat klausysimės ištraukų iš jos kūrybos ir galėsime girdėti amžinai gyvą pačios Jurgos balsą“, – intrigavo vakaro rengėja.

Renginio dvasią padės sukurti Dianos Dainytės-Uribės skambantys dubenys – 3-4 tūkstančius metų siekianti Tibeto budistų tradicija.

Vakarą ves režisierius Virginijus Vyšniauskas – žmogus, kuriam Tibetas ir J.Ivanauskaitės kūrybos turinys bei forma nėra terra incognita.

Bibliotekoje veiks J.Ivanauskaitės knygų paroda.

Renginys organizuojamas pagal projektą „Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai – skaitome, matome, girdime“, kurį iš dalies finansuoja LR Kultūros rėmimo fondas.

Kartu tai yra Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos organizuojamo kultūrinės savanorystės vasaros renginių ciklo „Pėdink į Girulius" programos dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių