Laidos „Stop juosta“ kūrėjai siūlo pažinti „Metropolį“ ir „Tulpę“

  • Teksto dydis:

Šios savaitės laidos „Stop juosta“ maršrutas nr. 104 – Kaunas. „Metropolis“ ir „Tulpė“. Šio maršruto veikėjai: architektūros istorikė Jolita Kančienė, architektas Antanas Tarnauskas ir amžininkė Kristina Pauliukaitienė.

Kaunas tarpukariu, o vėliau ir sovietmečiu, garsėjo kavinių ir restoranų gausa. Kiekviena jų turėjo savo autorinį interjerą, savitą meniu ir muzikinį repertuarą. Mieste susikūrė tikra restoranų kultūra – savotiškas gerovės ženklas. Tuo metu buvo net 20 kavinių ir 16 restoranų, kurių didžioji dalis šiandien sunaikinta.

Laidoje sužinosite apie vieną pirmųjų aukštos klasės restoranų – „Metropolį“. Šiuo metu šiame pastate – dvi picerijos, du šeimininkai ir du skirtingi požiūriai į paveldą. Tarpukariu čia puotavo universiteto profesoriai ir svarbiausi valstybės asmenys. Restoranas garsėjo kasmetiniais spaudos baliais, loterijomis ir net karnavalais. Čia dainavo žymiausios Lietuvos estrados žvaigždės: Danielius Dolskis, Antanas Šabaniauskas, taip pat grojo Moišės Hofmeklerio, Jurgio Dvariono orkestrai. Įdomu tai, kad restoranas garsėjo ne tik puikia muzika, bet taip pat čia buvo galima paragauti ir vietinės gamybos krupniko, šermukšninės bei šaltmėtinės.

Kalbėsime ir apie Laisvės alėjos simbolį – kavinę „Tulpė“ (kitaip – „Konrado kavinė“). Žiūrovų laukia netikėta staigmena. Išvysite vieno iškiliausių Lietuvos skulptorių – Broniaus Pundziaus skulptūros, puošusios „Tulpės“ interjerą, versijas, kurias saugo Nacionalinis M. K. Čiurlionio muziejus. Sužinosite ir apie tuometinės Kauno bohemos susibūrimus, kuriuos „Tulpėje“ mėgo Balys Sruoga, Juozas Herbačiauskas, Robertas Antinis bei dailininkas Liudas Truikys su žmona Marijona. Įdomu ir tai, kad „Tulpės“ meniu iškeliavo į Vilniaus „Neringą“, o vilnietes padavėjas „muštravo“ tuometinis „Tulpės“ direktorius.

Apie muzikinę konkurenciją tarp „Tulpės“ ir „Metropolio“, bohemos susitikimus, kiču pavirtusį garsiausio Kauno restorano interjerą ir skaniausius „Tulpės“ pyragaičius, kurių nerasi niekur kitur – LRT PLIUS laidoje „Stop juosta“.

Laidą galima pamatyti vasario 2 dieną, sekmadienį, 11 val. per LRT PLIUS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
MUS VALDO PINIGAI IR TIK JIE TIKROJI VERTYBE,taip jau uzkoduota naujuju verslininku galvose
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių