Lietuvos žydų istorijai ir kultūrai pažinti – išmanioji programėlė

  • Teksto dydis:

VšĮ „Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centras“ pristato ir kviečia išbandyti interaktyvų edukacinį ir turistinį gidą po žydiškąją Lietuvą – ©Discover Jewish Lithuania, kurį jau galima parsisiųsti į savo išmaniuosius įrenginius iš „Google Play“ ir „App Store“ parduotuvių.

©Discover Jewish Lithuania – tai nemokama programėlė, kurioje žydų studijų mokslininkai parengė virš 60 skirtingų istorijų apie Lietuvos žydų istoriją, kultūrą ir paveldą. Istorijos apima labai įvairius siužetus: nuo pirmųjų benzino kolonėlių Lietuvoje, žydų karių savanorių, padėjusių išsikovoti Lietuvos nepriklausomybę, iki garsiosios Vilniaus Didžiosios sinagogos. Siekta atrasti siužetus, kurie ne tik menkiau pažįstami, bet ir parodo įvairiapusę žydų istoriją bei indėlį į Lietuvos istoriją.

Istorijos parengtos 7 Lietuvos miestuose ir miesteliuose: Vilniuje, Ukmergėje, Kėdainiuose, Joniškyje, Žagarėje, Valkininkuose ir Degsnėse. Su istorijomis galima susipažinti net 5 skirtingomis kalbomis: lietuvių, anglų, hebrajų, rusų ir lenkų.

Programėlė veikia per papildytosios realybės sprendimus, reaguodama į vartotojo vietą žemėlapyje ir naudojamo įrenginio vaizdo kamerą. Dėl šios priežasties geriausia programėle naudotis gyvai vaikštant po mieste išdėliotus taškus, siekiant atrasti tas vietas, po kuriomis slepiasi atrinktos senosios miestų ir miestelių vizualizacijos. Tarp jų – ir specialiai šiai programėlei parengtas dinaminis Vilniaus Didžiosios sinagogos 3D modelis. Programėlė taip pat nereikalauja pastovaus internetinio ryšio, todėl turėtų būti patraukli užsienio turistams.

„Tikimės, kad programėlė bus patraukliausia užsienio turistams, visų pirmiausia tiems, kurie domisi žydų istorija Lietuvoje. Dėl šios priežasties daug investavome į programėlės parengimą net penkiomis skirtingomis kalbomis, o artimiausiu metu skirsime daug dėmesio, kad apie programėlę sužinotų Izraelio, PAR ir JAV ir kitų šalių žydų bendruomenės, kurioms ji galbūt bus paskata atvykti ir aplankyti Lietuvą. Taip pat programėlė turėtų būti įdomi mūsų išmaniam jaunimui, kuriems tai gali būtų papildomas stimulas gyvai pažinti savo miesto istoriją“, – teigė projekto vadovė, VšĮ „Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centras“ direktorė, ir Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto mokslininkė doc. dr. Jurgita Verbickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių