Pandemija liks įamžinta tapyboje

  • Teksto dydis:

Kol skirtingų sričių ekspertai sprendžia COVID-19 sukeltus iššūkius, "Zabolis Art Prize" konkurso organizatoriai pakvietė dailininkus pasidalyti savo tapybos darbais, atspindinčiais pandemijos nuotaikas ir įvaizdžius.

Įžvelgia meno svarbą

"Zabolis Art Prize" socialinė iniciatyva įvairių sričių menininkų kūrybinę veiklą skatina nuo pat 2009-ųjų. Šiemet konkurse dalyvauti pakviesti dailininkai tapytojai. Jų prašyta pateikti darbus temai "Pandemveiksmis" – orientuotus į išskirtinį pandemijos reiškinį, kaip visuomenės gyvenimo būseną ir jos veikimo faktorių.

"Šiuo konkursu išreiškėme solidarumą su menininkais, kurių kūrybos reikšmę galime nesunkiai pamiršti susikoncentravę tik į pandemijos statistiką ar laukdami stebuklingų vyriausybių sprendimų ir vakcinos-gelbėtojos", – sakė konkursą surengusios investicinės grupės "Žabolis ir partneriai" vadovas Alvydas Žabolis.

Pasak jo, artimiausią dešimtmetį svarbūs bus ne tik medicinos pasiekimai ar vyriausybių spausdinimo mašinos – didelę įtaką darys menas, kuris visuomenę nukreips į aukos arba vilties kultūros kelią.

Pasaulinė pandemija leido mums pajusti slogios vienatvės jėgą, kai ne tik fizinės, bet ir dvasinės erdvės atrodo ištuštėjusios bei spaudžiančios. Izoliuotis pradėjome ne tik likdami namuose, bet ir paskęsdami savo mintyse.

Įkvėpė aktualijos

Nors tapybos darbams pateikti dalyviai turėjo vos dešimt dienų, tačiau jų aktyvumas maloniai nustebino konkurso organizatorius.

"Šiemet sulaukėme rekordinio skaičiaus, beveik 500 kūrinių. Tai didžiulė paskata šią socialinę iniciatyvą tęsti ir plėsti toliau", – sakė A.Žabolis.

Konkursui pateiktus tapybos darbus vertino grupės bendruomenė, o ją konsultavo tapytojas Petras Lincevičius, 2015 m. išrinktas geriausiu mugės "ArtVilnius" jaunuoju menininku.

Pasak P.Lincevičiaus, "Zabolis Art Prize" konkurso dalyvių darbuose pandemijos tema buvo perteikiama pasitelkiant skirtingas stilistikas: sulaukta tiek abstrakčių, tiek ir realistinių kūrinių.

"Finalininkai ir laimėtojai rinkosi nūdienos aktualijas atvaizduoti tiesioginėmis ir perkeltinėmis formomis, pasitelkdami tamsias nuotaikas, ironišką požiūrį. Konkursas parodė, kad pandemija įamžinta bus ne tik istorijoje, bet ir tapyboje kaip medijoje", – teigė P.Lincevičius.

Atskirtis, vienatvė ir viltis

Komisija slapto balsavimo būdu iš visų konkursui pateiktų tapybos darbų atrinko dešimt labiausiai patikusių ir pandemijos tematiką geriausiai atspindėjusių kūrinių ar jų ciklų. Atrinkti tapybos darbai slaptam vertinimui buvo pateikti antrą kartą – juos jau vertino visas bendrovės kolektyvas, o susumavus balsus paaiškėjo ir nugalėtojai.

Pirmoji vieta atiteko 21-ų Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakulteto taikomosios grafikos studentei Gintarei Perepečai, už darbą "Linksma, kol nesupranta". Jame tapytoja vaizduoja džiunglėse su kaukėmis dūkstančias beždžiones, kurių fone matomos kapinės.

Pasak G.Perepečai, toks vaizdinys ir veiksmas atspindi esamoje kritinėje situacijoje gyvenančius žmones. "Žmonės apeina karantino reikalavimus: susitikinėja didelėmis grupėmis švęsti nereikšmingų ir reikšmingų švenčių, netaisyklingai ir dėl vaizdo dėvi apsaugines kaukes, pirštines. Žmonėms yra linksma, kol jie nesupranta, kokia rimta yra situacija. Ją suvokia tik tuomet, kai miršta artimas žmogus", – pažymėjo menininkė.

Antroji vieta skirta 21-ų Viltei Kirlytei, trečio kurso VDA tapybos studentei, už ciklą "Savisauga". Menininkė teigia, kad darbus kūrė pandemijos metu, stebėdama, kaip kinta jos draugai ir juos siejantis ryšys. Pasak V.Kirlytės, cikle yra vaizduojamos figūros, dengiančios savo veidus ir tokiu gestu parodančios pasirinkimą atsiriboti nuo žiūrovo bei aplink esančio pasaulio.

"Pasaulinė pandemija leido mums pajusti slogios vienatvės jėgą, kai ne tik fizinės, bet ir dvasinės erdvės atrodo ištuštėjusios bei spaudžiančios. Izoliuotis pradėjome ne tik likdami namuose, bet ir paskęsdami savo mintyse. Fizinis ir psichologinis išsekimas dažnai priveda žmogų prie užsidarymo bei slėpimosi tiek nuo pasaulio, tiek nuo savęs paties, o pandemija šį reiškinį dar labiau išryškino", – teigė V.Kirlytė.

Trečiąją vietą pelnė aštuoniolikmetė Yana Siletskaya už tapybos kūrinį "Just in case" ("Dėl viso pikto"). Mergina į Lietuvą atvyko iš Kazachstano ir šiuo metu VDA Kauno fakultete studijuoja taikomąją grafiką.

Yana Siletskaya. „Just in case“ („Dėl viso pikto“).

"Pagyvenusios moters vyrą dėl ūminio plaučių uždegimo išsiveža greitoji pagalba. Ji prašo gydytojų kartu paimti ir ikoną su šventojo atvaizdu – tik dėl viso pikto, jei jų gydymo metodai nepadės. Net tokiais laikais žmonės vis tiek labiau pasikliauja tikėjimu nei šiuolaikine medicina", – taip savo darbą pristato Y.Siletskaya.

Konkurso nugalėtojos G.Perepečai, V.Kirlytė ir Y.Siletskaya bus apdovanotos piniginiais prizais: už pirmąją vietą bus skiriama 1 000, už antrąją – 800, o už trečiąją – 500 eurų.

Tiek su konkurso laimėtojomis, tiek su nemaža dalimi kitų dalyvių bus tariamasi dėl galimybių įsigyti jų kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių