Režisierius R. Banionis: svarbiausia – žmogiškumas

Grįžti į straipsnį

Ptitariu komentarui vi

Ptitariu komentarui vi portretas
Janės personažas labai tolimas tomečio kaimo merginos tipažui. F.Rozineris galėjo nežinoti, tačiau R. Banionis privalėjo žinoti, kad žydai, turiu galvoje Joškės tėvus, kaimuose negyveno. Jie gyveno miestuose ir miesteliuose. Geriau R. Banionis bůtų to filmo visai nestatęs...

vi

vi portretas
Turbūt šlykščiausi kadrai ten, kur pasirodo gašli lietuviška merga, jojanti ir rujojanti ant bet kokio vyro. Kas girdėjo, kad tų laikų lietuvaitė, tėvui girdint, taip riaumotų dulkindamasi, atleiskit, bet kitas žodis netinka. Lietuvės visada buvo santūrios. O pagarba ir baimė yėvui - įgimtas bruožas. Kartojasi "Pelėdų kalno" leitmotyvas.Fu.

hau

hau portretas
R.Banionis šiuo filmu stojo į vieną gretą su R. Vanagaite, M. Ivaškevičium... Kažkas labai negerai su valstybe, kurioje patys lietuviai niekina savo didvyrius. Partizana-žydšaudžiai... Fui...Teisus V.Radžvilas, sakydamas, kad stribo šmėkla klaidžioja po Lietuvos žemę.

Rūta

Rūta portretas
Labai nusivyliau filmu, režisieriumi, tuo pačiu visa lietuviška kinematografija. Filmas sukurtas pagal tipinį sovietinį propogandinį štampą. Apysakos autorių F. Rozinerį dar galima suprasti: jis negyveno Lietuvoje, nepajėgus suvokti sudėtingos Lietuvos pokario situacijos, todėl ir apysaka iš okupanto pozicijų. Užtai mūsų partizanai sutapatinami su banditais, maukiantys samagoną, niūrūs, gašlūs, neaišu, ką tuose miškuose veikiantys. Tačiau režisieriui tai tinka, jis tai vadina "nestandartiniu požiūriu" ir dar deklaruoja, kad tai pilnai atitinka jo požiūrį. Kiek žinau, filmas įtrauktas į Lietuvos šimtmečio programą. Ir vėl, kaip su M.Ivaškevičiaus nacionaline premija, spjūvis pokario rezistencijai. Scenarijui akivaizdžiai stinga vientisumo. Filmo pabaigoje gerasis Joškė (A.Vinokuras) skrenda liudyti į Čikagos teismą. Ką liudyti? Gandą? R. Banionis kažką postringauja apie žmoniškumą. Aš žmoniškumą suvokiu kaip padorumą, sąžinę ir istorinę tiesą. Ką toks filmas teigia mūsų jaunimui?

Galerijos

Daugiau straipsnių