Šanchajaus kino festivalyje triumfavo A. Stonio filmas „Laiko tiltai“

  • Teksto dydis:

Šanchajaus tarptautiniame A klasės festivalyje sekmadienį buvo paskelbta, kad pagrindinis festivalio apdovanojimas - „Auksinė taurė“ už geriausią dokumentinį filmą - teko režisieriaus Audriaus Stonio filmui „Laiko tiltai“.

Filmas, kurį lietuvių režisierius kūrė drauge su latvių režisiere Kristine Briede, pasakoja apie Baltijos šalių dokumentalistų kūrybą, praeinantį, bet kino juostose išsaugotą laiką. Tai kinematografinis esė, dialogas tarp kelių kino kartų arba nutiestas tiltas tarp praeities ir dabarties.

Režisierius A. Stonys yra sakęs, kad šis filmas - tai meilės laiškas jo mokytojams - dokumentinio kino kūrėjams, iš kurių tiesiogiai ar netiesiogiai jis mokėsi kino kalbos. „Būtent jie - filmo „Laiko tiltai“ herojai kažkada man padėjo suprasti, kas yra dokumentinis kinas ir kodėl jam verta skirti savo gyvenimą“, - sako A. Stonys.
 
Kaip teigiama pranešime, dėl pagrindinio dokumentinio kino apdovanojimo „Auksinės taurės“ (Golden Goblet) Šanchajaus kino festivalyje rungėsi filmai iš viso pasaulio. Festivalio žiuri vadovavo pasaulinio garso režisierius Viktoras Kosakovskis. „Tai, kad filmas “Laiko tiltai” laimėjo tokį nepaprastą apdovanojimą - be galo džiugi žinia. Šanchajaus ir Tokijo kino festivaliai - didžiausi Azijos šalių A klasės kino festivaliai. Laimėti apdovanojimą viename iš jų su filmu, kuris pasakoja apie Baltijos dokumentinio kino poeziją - yra didelis įvertinimas.

Pasirodo, kad kino vaizdų kalba, kuria kalbėjome filme, gali būti suprantama visame pasaulyje be papildomų paaiškinimų ir informacijos papildų“, - sako filmo režisierius A. Stonys. Anot jo, filmas visus metus nesustodamas keliauja, yra kviečiamas į tolimiausius kontinentus, šalis, kurių žiūrovai niekada nebuvo susitikę su Baltijos poetinės dokumentikos meistrų darbais - ir tai dar kartą patvirtina juodai balto poetinio dokumentinio kino universalumą ir jėgą. Filmas „Laiko tiltai“ Lietuvos žiūrovams bus pristatytas jau rugpjūčio mėnesį.
 
„Laiko tiltai“ - bendras Baltijos šalių projektas, kurį prodiusavo Arūnas Matelis, Algimantė Matelienė („Studio Nominum“, Lietuva), Uldis Cekulis („VFS Films“, Latvija) ir Riho Vastrik („Vesilind“, Estija) bei parėmė Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras, Estijos kino institutas, prestižiniai Europos kino fondai „Eurimage“ ir „Media“, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Latvijos ir Estijos nacionalinės televizijos.  
 
 
 
 
 
 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių