Anykščiai laukia kultūros piligrimų: prasidėjo keturioliktasis festivalis „Purpurinis vakaras“

„Atsigręžkime į savo šaknis“ – šiais metais kviečia tradicinis, Anykščiuose jau 14 kartą vykstantis kultūros festivalis „Purpurinis vakaras“. Ketvirtadienį jis prasidėjo „Tautiška giesme“, kurią koncerte „Dovana Anykščiams“ sugiedojo jaunieji dainų autoriai ir atlikėjai. Jiems dirigavo nuolatinis festivalio dalyvis, aktorius ir bardas Gediminas Storpirštis.

Festivalio organizatoriai – „Bardai LT“ teigia, kad šiemet, išgyvenę epidemiją ir suvaržymus, tiesiog privalome prisiminti, kas esame ir kur einame. Taigi kultūros ženklų šių metų festivalyje kaip niekada daug.

Koncerte, kurį jaunieji dainuojamosios poezijos atlikėjai dovanojo Anykščiams, skambėjo ir lietuviškos sutartinės, ir siautulingi roko muzikos garsai. Dainomis jaunųjų kūrėjų lūpose virto Henriko Radausko, Rimvydo Stankevičiaus, Antano A. Jonyno, Mariaus Buroko, Juozo Erlicko, Daivos Čepauskaitės ir kitų, ne mažiau garsių poetų eilės, netrūko ir jų pačių kūrybos, – su kiekviena daina salėje sklido vis stipresnės nuoširdumo ir jaunyste alsuojančios gyvybės bangos.

Po koncerto kino salėje įvyko dokumentinio kino vakaras, kuriame buvo pristatytas dviejų režisierių – a. a. Audriaus Mickevičiaus ir filosofo Nerijaus Mileriaus filmas „Pavyzdingas elgesys“. Dokumentinė juosta žiūrovus nukėlė į jau nebeegzistuojantį Lukiškių kalėjimą ir kvietė susimąstyti, ką jaučia nuteistieji iki gyvos galvos. Ar bausmė juos keičia? Ar jiems egzistuoja laisvė viltis? Dar daugiau klausimų po seanso žiūrovai uždavė filmo prodiuserei Rasai Miškinytei, kuri atskleidė, kaip kilo filmo idėja, kaip ir kokiomis slegiančiomis aplinkybėmis filmas buvo kuriamas, kokie pokyčiai vėliau laukė filmo personažų.

„Filmą kūrėme 5 metus, tiek pat laiko bendravome su jo herojais, matėme, kaip jie keičiasi. Vadinasi, verta pasitikėti žmogiškumu – retai, bet keitimasis šiuose žmonėse vyksta“, – susitikime su žiūrovais kalbėjo filmo prodiuserė. Kartu su Slovėnijos, Bulgarijos ir Italijos partneriais kurtas filmas, Leipcigo kino festivalyje susišlavęs net tris apdovanojimus, tarp kurių buvo ir svarbiausias – „Auksinis balandis“, rudenį pagaliau pasieks ir šalies kino teatrus.

Penktadienį festivalis „Purpurinis vakaras“ kaip reikiant įsibėgės. Kultūros piligrimus kvies tapytojos Jolitos Česonytės parodos atidarymas, vyks susitikimas su poete Violeta Palčinskaite, o vakaras baigsis Dainuvos slėnyje Didžiuoju grupių koncertu. Jame pasirodys Andrius Kaniava su savo grupe, Česlovui Gabaliui talkins „Pelenai“, klausytojai išgirs grupių „Arlekinas“, „Atika“ ir „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ dainas.

Šeštadienis prasidės vidurnaktį Anykščių kultūros centre, kur aktoriaus Vlado Bagdono balsu suskambės Vytauto Mačernio eilės. O ir visos dienos meniu subalansuotas įvairiausiam skoniui: mažuosius festivalio žiūrovus ir klausytojus kvies Vytauto Kernagio fondo vaikų meninio meistriškumo stovyklos dalyvių pasirodymas, linksmins dainuojantys rašytojai. Vyresniuosius į susitikimą surinks iškalbingosios Nijolės Oželytės ir Ryčio Zemkausko duetas, poezijos ir muzikos vainikus ant Rašytojų kalnelio pins aktoriai Andrius Bialobžeskis ir Giedrius Arbačiauskas.

Kultūros festivalį vainikuos Pabaigos koncertas Dainuvos slėnyje, kuriame pasirodys Živilė Mackevičiūtė, Justas Tertelis, Vilija Radvilė, Gabrielė Vilkickytė, Gediminas Storpirštis su grupe, Nijolė Narmontaitė su grupe, „Šaltinių trio“ bei Neda Malūnavičiūtė su Olegu Ditkovskiu ir grupe.

Visa festivalio programa čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių