Šiauliečiai kviečiami į aktyvias Jonines: susipažins su svarbiausiais ritualais

  • Teksto dydis:

Šiauliuose šiemet rengiamos „Aktyvios Joninės mieste“, kurios šiauliečius ir miesto svečius pakvies aplankyti bei atlikti įvairias užduotis punktuose, esančiuose skirtingose miesto erdvėse. Patys entuziastingiausi dalyviai, kurie įvykdys visas užduotis ir žemėlapį užpildys baltų simboliais, bus apdovanoti amuletais.

Pasak Šiaulių kultūros centro, paslaptingiausios vasaros šventės apeigos bus užbaigiamos Talkšos ežero pakrantėje, kur miestiečių lauks ne tik šventinis koncertas, bet ir Joninių laužas.

Joninės – viena iš seniausias tradicijas turinčių švenčių Lietuvoje. Birželio 23-iąją vykstanti šventė, dar kitaip vadinama Kupolėmis arba Rasomis, daug kam asocijuojasi su paparčio žiedo paieškomis, laužų deginimu ar vainikų pynimu bei jų plukdymu vandeniu, taip pat ši diena glaudžiai siejama ir su vasaros saulėgrįža, kada vieną kartą metuose Šiaurės pusrutulyje žmonės gali mėgautis ilgiausia diena ir trumpiausia naktimi.

„Šiaulių kultūros centras, būdamas etninės kultūros puoselėtojas, žino, kad kartais visos per amžius atėjusios tradicijos tiesiog ima ir pasimeta šiandieniame skubėjimo pasaulyje. Todėl šiemet per skirtingose centrinio miesto dalyse veiksiančius punktus šiauliečius ir miesto svečius kviesime susipažinti su svarbiausiais Joninių šventės ritualais“, – sakė Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Etnokultūrinė šventė prasidės 19 val. prie Šiaulių kultūros centro, kur pėsčiomis, dviračiais ar paspirtukais atvykę miestiečiai galės gauti žemėlapį su nurodytomis punktų vietomis bei susipažinti su taisyklėmis, o varduvininkai – Jonai, Janinos ir Janės – bus pradžiuginti dovanomis. Antrasis punktas, įkurdintas Kaštonų alėjoje, dalyvius pakvies simboliškai apsivalyti, mat ten kiekvienas šiaulietis privalės pereiti pro Saulės virsmo vartus, pažymima Šiaulių kultūros centro pranešime. Toliau įvairiose Vilniaus gatvės pėsčiųjų bulvaro erdvėse žinias apie Jonines tikrins mįslių stotelės. Skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės iš vasaros lauko gėlių bus galima susikurti kupolių puokštę, o VU Šiaulių akademijos Studijų skyriaus vidiniame kiemelyje išgirsti savo ateitį.

Klausytis ir stebėti koncertinę programą šiauliečius ir miesto svečius pakvies Saulės Laikrodžio aikštėje įkurdinta scena, kurioje koncertinę programą žiūrovams dovanos grupės „Sidabro“, „No_use“ ir „Baltos varnos“, Šiaulių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai: folkloro ansamblis „Sidabrinė gija“ (meno vad. V. Rezgienė-Taučienė), liaudiškų šokių ansamblis „Kalatinis“ (meno vad. V. Verkulienė), liaudiškų šokių grupė „Vajaunas“ (meno vad. R. Laugalis), taip pat folkloro ansamblis „Salduvė“ (meno vad. D. Daknys) ir Joniškio kultūros centro gyvo garso grupė „Septem band“.

Renginį vainikuos Talkšos ežero pakrantėje Joninių laužo ir šiaudinių skulptūrų uždegimas, kupolių deginimas ir apeigų užbaigimas su Biržų „Saulės“ gimnazijos folkloro ansambliu „Saulala“. Ištvermingiausieji galės laukti saulės patekėjimo ar vakaro pramogas pratęsti ieškant stebuklingiausiojo paparčio žiedo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrius

Andrius portretas
Na Šiauliai ir nuvylė Joninių šventės mirusios, miestas taipogi kaip po karo nė gyvos dvasios, bet šalia Pakruojis ir vietiniokai iškėlė dviejų dienų nemokamą šventę ir davė Šiauliams į kepalą....Šiauliai rabotegų ir vargdienių sostinė.... Te gyvvuoja vergai ir rabotnikai.....

Med.

Med. portretas
Neikite i jokius renginius, jeigu norite būti sveiki.Venkite susibūrimų.Pasivaiksciojimas su savais ,savo šeima miške,parkuose geriausia už viską.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių