Šiauliečiai pradeda naktinėti – laukia įspūdingų renginių savaitė

  • Teksto dydis:

Savaitgalį šiauliečiai pradėjo naktinėti – Šiaulių universiteto Botanikos sode po atviru dangumi žiūrėjo Mindaugo Survilos „Sengirę“, klausėsi režisieriaus pasakojimų apie sunkias filmavimo valandas, sėdėjimą medyje ir sengirės svarbą. Renginys sulaukė daugybės žiūrovų, o tamsa ir gamtos apsuptis sukūrė ypatingą renginio atmosferą. „Naktų kins“ Šiaulių naktyse dar parodys keturis filmus.

Rugpjūčio 19 dieną „Šiaulių naktys“ prasideda oficialiai, vakare bus iškelta „Šiaulių naktų“ vėliava ir vakariniai bei naktiniai renginiai tiesiog pilte pasipils įvairiose Šiaulių vietose. „Šiauliečiai tikrai neturės laiko miegoti. Tiek visko vyks. Labai džiaugiamės, kad šiemet pristatome ir labai aukšto meninio lygio projektų, ir visiškai eksperimentinių. Toks mūsų renginio tikslas – Šiauliuose skleisti įdomius, nematytus, kartais gal provokuojančius, novatoriškus projektus“, – sako renginio idėjinis vadas ir organizatorius Remigijus Ruokis.

„Renkamės įdomų formatą, netikėtas vietas, o kartais – ir tradicinius sprendimus. Pavyzdžiui, Laima Beržinytė-Gulbinienė surengs fotografijų parodą, instaliaciją, performansą „Lacus“ išleistame Šiaulių plaukimo mokyklos baseine „Delfinas“. Antrąkart vyksta meninės, kūrybinės dirbtuvės „KILOWAC“, kuriose menininkai visą savaitę kuria šviečiančius objektus, kurie vėliau atiduodami Lietuvos socialinėms įstaigoms. Pristatysime naujo verslo galimybę – kalbantį paminklą, kuris pasakos tris skirtingas savo gyvenimo istorijas. Bet visko pristatyti tiesiog neįmanoma. Skaitykite programą ir dalyvaukite. Visur“, – renginių įvairove džiaugėsi R. Ruokis.

Pirmąkart „Šiaulių naktyse“ rengiami „Sarkazmo tyrimai“, kuriuose interneto žvaigždės Paul de Miko ir „Šventinis Bankuchenas“, moderuojami Rimanto Kmitos, aiškinsis, kaip kuriamas sarkazmas, šiauliečiai išgirs trumpas improvizacijas. Pirmąkart organizuojamos ir robotų („NakoRobo“), ir dronų („Dronahel“) varžybos, kurios turėtų sudominti jaunesnio amžiaus naktinėtojus.

„Festivalį „Šiauliai Jazz 2019“ išsamiai dar pristatysime, bet labai smagu, kad šiemet „Šiaulių naktyse“ jauniems atlikėjams suteiksime galimybę koncertuoti „ŠAMA“ Jaunųjų atlikėjų scenoje. Palaikome jaunus muzikuojančius žmones, norime, kad jie būtų išgirsti, atrasti“, –  pasakoja „Šiaulių naktų“ organizatorė Diana Kuprytė. „Šiaulių naktys“ šiemet atkreipia dėmesį ir į žmonių tarpusavio santykius – vyks Gedimino Beržinio paskaita poroms „Pora kaip tvora“ bei P. Višinskio bibliotekoje organizuojamas patyriminis seminaras apie sveikus santykius.

Orgnizatoriai prašo atkreipti dėmesį į šveicarų Rudi van der Merwe ir Béatrice Graf spektaklį „Trofėjus“, taip pat laukia įdomus Beno Fury'o ir Simono Thierrée'o pasirodymas-performansas „Darvišo košmaras“. „Kituose festivaliuose į šiuos pasirodymus reikia pirkti bilietus. Šiauliečiai „Šiaulių naktyse“ juos stebės nemokamai“, – džiaugiasi R. Ruokis. Šios „Šiaulių naktys“ pateikia ir lietuvių bei užsienio menininkų projektų, vienas jų – Philo Vono ir Ginto Gascevičiaus. Šiauliečiai bulvare išvys ir Aivaro Gončio interaktyvią instaliaciją „Šešėlis“, kurioje visi galės stebėti, ar jų šešėlių niekas nesiveja.

„Šiaulių naktyse“ vyks ir jau tradiciniai renginiai – naktinis tinklinis, ekskursijos po Šiaulius, Šiaulių bočių palapinės linksmybės, aukštakulnių varžybos, didžėjų diskoteka, kūrybinės siuvimo dirbtuvės „Naktiniai“, pernai startavęs slemo konkursas šiemet užaugo ir tapo „Poviliuko slemu“, bulvare tradiciškai pasirodys VU kinetinė trupė. „Šiaulių naktys“ jungsis ir prie visuotinės Rankų susikibimo akcijos, Baltijos kelio 30-mečiui pažymėti.

Tradiciškai „Šiaulių naktys“ baigsis šviečiančių žmonių ir transporto priemonių eisena nuo Kaštonų alėjos iki „Auksinio berniuko“ aikštės, kurioje bus apdovanoti ir šviesiausi šiauliečiai, ir eisenos originaliausieji. Čia žiūrovai išvys ir Mariaus Abramavičiaus-Neboisia šviečiančių aitvarų performansą. „Taip, fejerverkų nebus, mes siūlome daug daugiau, tad nemiegokite“,  – į „Šiaulių naktų“ renginius kviečia R. Ruokis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių