Tauragėje pasiektas rekordas – pastatyta aukščiausia Lietuvoje Saulės skulptūra

Tauragėje buvo pastatyta ir praėjusią savaitę atidengta aukščiausia Lietuvoje saulės skulptūra, antradienį pranešė vietos savivaldybė.

Šis paminklas atidengtas Baltų vienybės dienos ir rudens lygiadienio proga, jame persipina tradicinės baltų puošybos ir Lietuvos heraldikos detalės.

Pranešime teigiama, kad tauragiškio kalvio Kęstučio Plyskaičio sukurta metalo plastikos skulptūra, skirta Žemaitijos vardo paminėjimo 800 metų jubiliejui, yra didžiausia etnografinė saulė Lietuvoje.

Skulptūros aukštis siekia kiek daugiau nei 9 metrus.

Ji nukaldinta naudojant apie 800 kilogramų įvairaus konstrukcinio plieno profilių. Šiuos profilius jungia apie 25 kilogramai suvirinimo siūlių, taip pat panaudota apie dešimt kilogramų keleto rūšių antikorozinių gruntų ir apie 15 kilogramų dažų, dar apie pusė tonos plieno panaudota įvairioms pagalbinėms konstrukcijoms.

Skulptūros gelžbetoninis pagrindas sveria daugiau kaip keturias tonas.

Saulės skulptūros centre pavaizduoti trys susirangę žalčiai, kurie baltų mitologijoje siejami su saule, žemės, vaisingumo ir gerovės simboliais, eglė, simbolizuojanti amžinybę, likimą, o pati saulė yra vienas iš seniausių viso pasaulio kultūrų simbolių – visos gyvybės pagrindas, šviesa, teigiama pranešime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baltų vienybės diena

Baltų vienybės diena portretas
Tai Saulės mūšio metinės, mūšio kuriame buvo sumušta popiežiaus Grigaliaus IX organizuoto pirmojo kryžiaus žygio prieš Lietuvos teritoriją katalikų kariuomenė, kurią sudarė Jėzaus Kristaus karių (kalavijuočių) ir samdinių iš Europos būriai. Saulės mūšis buvo itin svarbus, pergalė prieš katalikus išsaugojo latvių lietuvių ir net estų gyvastį. Katalikams pavyko kitas baltų tautas apkrikštyti ir nužudyti. Šlovė Pilėnams Lietuvos gynėjams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių