Pereiti į pagrindinį turinį

Atostogų būste – santūri prabanga

2012-04-12 19:23
Atostogų būste – santūri prabanga
Atostogų būste – santūri prabanga / Vadimo Fasij nuotr.

Lakoniška, skaidru, sterilu, trapu. Būtent šie epitetai geriausiai tiktų nusakyti pirmajam įspūdžiui, kuris peršasi išvydus atostogų būsto Palangoje interjerą.

Pokyčiai gimė spontaniškai

Šį darbą tradiciniame „Metų interjero“ konkurse pristačiusi klaipėdietė dizainerė Liubovė Budiuk patikino, jog būtent tokio rezultato tikėjosi buto šeimininkai.

Pasak kūrėjos, labai daug kas priklauso ne tik nuo žmonių, kuriems skirtas konkretus būstas, norų, bet ir gyvenimo būdo.

„Šis butas skirtas poilsiui – šeimininkai jame apsistoja vasaros metu ar ilgesniais savaitgaliais, juo labiau kad ir didžiąją laiko dalį jie leidžia pajūryje ar kitaip pramogaudami, o ne įsitaisę prie televizoriaus. Tad, matyt, žmonėms tiesiog norėjosi kažko paprasto, švaraus, elegantiško, bet sykiu netipinio, nes jie jau turėjo namus, kuriuose vyrauja visiškai kitas stilius“, – aiškino pašnekovė.

Kaip prisiminė Liubovė, apie 60 kv. m ploto naujos statybos butas buvo visiškai įrengtas, tad iš pradžių jį įsigiję šeimininkai, padedami interjero dizainerės, planavo imtis tik nedidelių pakeitimų.

„Tačiau pamatėme, kad reikėtų perplanuoti ir virtuvę, nes ji buvo labai nepatogi. Taigi teko truputį pastūmėti sieną, kad vienoje erdvėje būtų galima sutalpinti virtuvės, valgomojo ir svetainės zonas. Vonioje taip pat teko kai ką griauti ir pritaikyti erdvę pagal poreikius – čia reikėjo dviejų kriauklių, vis dėlto šeimoje – keturi žmonės“, – pasakojo interjero kūrėja.

Rakandai nebado akių

Pasak L.Budiuk, nors iš pirmo žvilgsnio virtuvė atrodo nedidukė, minimalistinė, iš tiesų ji įrengta ergonomiškai, gana talpi.

Dalį virtuvinių baldų teko paaukštinti, kadangi po stalviršiu viena ant kitos turėjo įsitekti integruota buitinė technika – indaplovė bei orkaitė.

Kita „ūkinė“ dalis – spintelės ir stalčiai – įsitaisė ant greta esančios sienos, suformuodama dekoratyvų geometrinį darinį. O šaldytuvas bei skalbyklė buvo paslėpti specialioje spintoje prieškambaryje.

„Tai patogu ir estetiška, nes viduryje kambario neriogso šaldytuvas, kuriam reikia daug vietos, o vonios kambaryje nestovi skalbimo mašina, kuri taip pat reikalauja nemažai erdvės – niekas nebado akių, nes viskas paslėpta, tačiau kuo puikiausiai atlieka savo funkcijas“, – aiškino pašnekovė.

Netikėtas oranžinis akcentas

Kad užmaskuotų vamzdžius ties lubomis svetainės bei prieškambario zonoje, dizainerei teko pasitelkti konstruktyvą, kurį kartu išnaudojo ir originaliam apšvietimui.

Žaidimo šviesa galimybes kūrėja pritaikė ir balastinei kolonai svetainės kampe. Tad pagal atitinkamą nuotaiką būsto šeimininkai gali pasirinkti norimo atspalvio apšvietimą.

„Kalbant apie spalvinę gamą, užsakovams buvo svarbus švaros pojūtis. Tačiau balta faktiškai dominuoja tik balduose, visur kitur matyti kitų spalvinių niuansų. Beje, labai džiaugiuosi, jog šeimininkus pavyko įkalbėti vonioje panaudoti ryškesnį spalvinį akcentą – juo tapo oranžinis stalviršis. Iš pradžių kiek abejoję, galiausiai jie liko patenkinti“, – šypsojosi pašnekovė.

Šiam butui parinktos ir nestandartiškos, balto matinio stiklo durys per visą sienos aukštį.

„Siekėme kaip įmanoma aukštesnių lubų efekto, todėl specialiai išaukštinome nišas. O kai durys atidarytos – jos tarsi nematomos, nes stiklas – vos 12 mm storio. Ant laukujų durų taip pat uždėtas stiklas, kad visas interjeras būtų tobulas iki smulkmenų, nuo–iki“, – aiškino Liubovė.

Ilgalaikė investicija

Namuose – saikinga baldų bei dekoratyvinių detalių, bet visa tai išsiskiria ryškiais, sodriais akcentais, ypač tai pasakytina apie šeimininkų miegamojo bei vaikų kambarius.

Kad būtų patogiau, pastarajam buvo parinktas minkštasis kampas, ant kurio galima miegoti jo neištiesus.

Kampuotas formas, tiesias linijas minkština slanki užuolaida su stilizuotais medžių motyvais, kurie antrina pro langą atsiveriančiam vaizdui.

"Įprastų užuolaidų nenorėjome, tad pasirinkome slankias širmas. O kadangi už lango matyti miškas, parinkome ir audinį su atitinkamais gamtiniais motyvais.

Ryškiausiu lakoniškos erdvės akcentu tapo specialiai šiam būstui įsigytas originalus tapytojo Andriaus Miežio darbas.

Liubovė neneigė, jog namų šeimininkai netaupė kokybei – investavo tiek į medžiagas, buitinę techniką ar interjero akcentus, tiek į pačius sprendimus.

„Esu labai dėkinga, kad jie galėjo tai leisti padaryti. Vis dėlto tokiam interjerui reikia ryžto“, – mano klaipėdietė, prisipažinusi, jog tik šio darbo dėka apskritai pasiryžo dalyvauti interjerų konkurse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų