Pereiti į pagrindinį turinį

Dirbant su kompiuteriu, kas valandą – pertraukėlė

2013-05-29 17:21
DMN inf.
Dirbant su kompiuteriu, kas valandą – pertraukėlė
Dirbant su kompiuteriu, kas valandą – pertraukėlė / Shutterstock nuotr.

Dirbu biure ir mane domina, kokias minimalias darbo sąlygas turi sukurti darbdavys: kiek turi būti skirta ploto vienam darbuotojui, kokia turėtų būti minimali ir maksimali patalpos temperatūra, kokios – leistinos pertraukėlės poilsiui ir kita? Judita


Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė:

Biuruose dirbančiųjų su videoterminalais (kompiuteriais) darbo aplinkos, darbo ir poilsio režimo saugos ir sveikatos reikalavimus nustato Lietuvos higienos norma HN 32:2004 „Darbas su videoterminalais. Saugos ir sveikatos reikalavimai“ (toliau – Higienos norma). Higienos normos 6.8 punktas teigia, kad darbuotojas, dirbantis kompiuteriu, yra kiekvienas darbuotojas, kuris nuolat dirba su videoterminalu kaip savo įprasto darbo dalimi, pusę ir daugiau darbo dienos (pamainos) laiko arba ne trumpiau kaip 2 val. su pertrauka per darbo pamainą. Šio teisės akto 25.3 punktas nustato, kad vienai darbo vietai turi būti skiriama ne mažiau kaip 6 kv. m darbo patalpos ploto ir ne mažiau kaip 20 kub. m erdvės.

Darbo patalpos apšvieta turi būti pakankama visiems darbo veiksmams atlikti, atitinkanti darbo pobūdį ir tenkinanti darbuotojo regos ypatumus. Darbo stalo paviršiaus bendro apšvietimo apšvieta turi būti ne mažesnė kaip 300 lx, vaizduoklio paviršiaus apšvieta turi būti ne mažesnė kaip 100 lx. Natūralios ir dirbtinės apšvietos šaltiniai turi būti įrengti ir išdėstyti taip, kad darbuotojas išvengtų akinamo blyksnių ir atspindžio poveikio; darbo vietos turi būti įrengtos taip, kad šviesos šaltiniai, tokie kaip langai ir kitos angos, permatomos ar pusiau peršviečiamos sienos, ryškiai dažytos lempos ar sienos nespindėtų ir neatsispindėtų ekrane. Higienos normos 13 punkte nurodyta, kad darbdavys privalo suplanuoti darbuotojo darbą taip, kad, kasdien dirbant prie vaizduoklių, būtų periodiškai daromos pertraukos, įskaitomos į darbo laiką, arba būtų keičiama veikla, sumažinant darbo prie vaizduoklio krūvį. Šio teisės akto 14 ir 15 punktai reglamentuoja, kad nepertraukiamai dirbti prie videoterminalo galima ne daugiau kaip 1 val. Dirbant 8 val. darbo dieną, reglamentuotos (specialios) 5 (10) min. trukmės pertraukos nustatomos po 1 val. nuo darbo su videoterminalu pradžios.

Higienos normos 18 punktas nustato, kad darbuotojams, dirbantiems su videoterminalais, privalomi išankstiniai ir periodiški sveikatos, ypač akių ir regėjimo, tikrinimai pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką. Patalpų oro temperatūros parametrus, jų vertes bei matavimo reikalavimus darbo patalpose reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 69:2003 „Šiluminis komfortas ir pakankama šiluminė aplinka darbo patalpose. Parametrų norminės vertės ir matavimo reikalavimai“, patvirtinta sveikatos apsaugos ministro. Dirbant biure, vasarą, kai darbas reikalauja nedidelės fizinės įtampos sėdint, stovint ar vaikštant, komfortinė darbo patalpų oro temperatūra yra 22–24 laipsniai, oro santykinis drėgnumas 40–60 proc., oro judėjimo greitis – ne daugiau kaip 0,2 m/s. Pakankamos šiluminės aplinkos parametrai – 21–28 laipsniai, oro santykinis drėgnumas – 40–60 proc., oro judėjimo greitis – 0,1–0,3 m/s.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų