Pereiti į pagrindinį turinį

Ką daryti su lauko baldais?

2013-11-16 05:00

Šiltuoju sezonu pasidžiaugus mediniais lauko baldais, žiemą jie išleidžiami ilgų atostogų. Tačiau ar jiems nepakenks šaltis, lietus ir snaigės? Gal reikia juos kuo nors ištepti ar pridengti?
Daug kam gali kiltis – ar apskritai reikia lauko baldus kaip nors paruošti žiemai? Atrodytų, kad lauko baldų ilgaamžiškumu turėjo pasirūpinti gamintojas.

Medines skulptūras drožiantis liaudies meistras Adolfas Teresius paaiškino, kad medinius baldus ir kitus mažosios sodo architektūros elementus reikia impregnuoti gegužę ar birželį, kai, mediena yra gerai išdžiūvusi.

Lapkritis, jo nuomone, – netinkamas metas kuo nors tepti lauko baldus. Belieka juos apsaugoti nuo žiemos atlydžių polietileno plėvele. Ji turi būti uždengiama taip, kad nesiliestų su horizontaliu stalo ar suolo paviršiumi. Tai padaryti nesudėtinga. Po plėvele reikia pakišti medienos juostelių ar lentelių, kurios neleistų plėvelei susiliesti su stalo paviršiumi ir jį gadinti.
Dar geriau, kad polietileninė apsauga būtų kūgio formos, kad atlydžio vanduo galėtų nutekėtų nuo stalo paviršiaus.

"Pavasarį ar vasaros pradžioje baldus ar medinius stogastulpius, skulptūras, kitus mažosios sodo architektūros elementus reikėtų impregnuoti vandens pagrindu pagamintais impregnantais. Jie yra skiedžiami, pavyzdžiui, vaitspiritu. Aliejiniai impregnantai renka dulkes", – atkreipė dėmesį skulptorius.

Jis prisipažino, kad stebisi, kodėl taip ilgai lauke stovi senųjų liaudies meistrų skulptūros, kryžiai ir kiti kūriniai. "Nusprendėme, kad juos išsaugojo liaudies išmintis ir patirtis – juk prieš gegužines pamaldas sodiečiai nuvalydavo savo kryžius, juos kažkuo įmirkydavo. Taip daryti reikėtų ir mums. Tad geriausias laikas impregnuoti lauko medinius dirbinius – pavasario pabaiga–vasaros pradžia", – įsitikinęs A.Teresius.

Lauko ir vidaus baldus gaminančios "Medžio studijos" vadovas Gintautas Žukauskis pritarė skulptoriaus teiginiui, kad impregnuoti baldus daug geriau pavasario–vasaros sezonu. Vis dėlto, jo nuomone, galima pamėginti tai daryti ir dabar, jei kelias dienas iš eilės pasitaikytų saulėtas, vėjuotas oras.

G.Žukauskio teigimu, impregnuoti medinius lauko baldus galima specialiu baldų vašku ar alyva. Ištepus alyva, po dešimties minučių likusį jos perteklių reikia nuvalyti ir gerai ištrinti skudurėliu. Po valandos kitos šią procedūrą reikėtų pakartoti.

Jei suolai nėra stacionariai pritvirtinti prie grindinio ar kito paviršiaus, juos prieš žiemą reikia paversti taip, kad jų atkaltės remtųsi į stalą. Tuomet atkaltes, esančias abipus stalo, sujungti medinėmis juostelėmis ar lentelėmis taip, kad užklota polietileno plėvelė nesiliestų su stalo paviršiumi, o atlydžio vanduo nubėgtų žemėn. Netoli žemės paviršiaus plėvelę reikėtų pritvirtinti prie stalo ar suolų kojų, jas aprišant virvele ar kitu būdu. Taip prižiūrimi po atviru dangumi stovintys lauko baldai tarnaus ilgiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų