Pereiti į pagrindinį turinį

Kalninės pušys – ilgalaikė dekoravimo priemonė

2010-05-26 23:59
Ištvermė: kalnapušių medeliai natūraliai auga Lietuvos klimato sąlygomis ir pakenčia didelius šalčius bei ištveria karščius.
Ištvermė: kalnapušių medeliai natūraliai auga Lietuvos klimato sąlygomis ir pakenčia didelius šalčius bei ištveria karščius. / Reginos Malakauskienės nuotr.

Mus supanti erdvė daro įtaką mūsų sampratai ne tik apie estetiką, bet ir atlieka informatyvumo funkciją. Miestų puošyba šiandien yra viena žmogaus kūrybos sričių, kuri formuoja vietovės įvaizdį, veikia mus emociškai, atspindi mūsų kultūrinį paveldą.


Klaipėdos valstybinės kolegijos Kraštotvarkos katedros lektorė

Architektūra diktuoja naujoves

Aplinkos puošimas turi senas tradicijas, tačiau dabar jos yra stipriai pakitusios. Pastaraisiais metais spartėjant statybos apimtims, stipriai pasikeitė architektūrinės ir konstrukcinės tendencijos bei mados. Šiuolaikinė architektūra dažnai vadinama stiklo architektūra.

Architektai ir interjero dizaineriai stiklą mėgsta dėl jo lengvumo įspūdžio, laidumo šviesai ir vaizdo efektų. Ši medžiaga domina ir dėl tokių ypatybių kaip patvarumas ir nekintamumas.

Stiklas drąsiai gali būti vadinamas nesenstančia medžiaga, tinkančia ir pastatų vidui, ir išorei. Tinkamai parinktos stiklo konstrukcijos puošia ir vizualiai didina patalpą, atrodo lengvos ir grakščios.

Stiklo laidumas šviesai suteikia galimybes augalus auginti daugiabučių balkonuose bei terasose. Tačiau architektūrinio dizaino mados diktuoja naujus augalų pateikimo būdus.

Stiklinių konstrukcijų balkonuose, lodžijose ar terasose privalu ieškoti naujų želdinimo būdų medžiagiškumo ir stilistiniu atžvilgiu. Plastiko loveliai vargu ar gali sukurti darnią kompoziciją šiuolaikinės architektūros fone.

Ištveria šalčius ir karščius

Vertinant pagrindinius modernios daugiabučių ir privačių namų architektūros želdinimo aspektus – kompaktiškumą, dekoratyvumą ir augalų atsparumą – ieškoma augalų, atitinkančių visus šiuos reikalavimus.

Šiuo atveju labai tinka formuotos kalninės pušies medeliai. Jie gali būti vertinami dėl kelių labai svarbių aspektų.

Vienas jų – kompaktiškumas, kurį sąlygoja daugiabučių vietos apribojimai, kai norima augalais dekoruoti balkonus, lodžijas, terasas, prieangius bei laiptines.

Be to, šios rūšies medeliai natūraliai auga Lietuvos klimato sąlygomis, tad pakenčia didelius žiemos šalčius ir atvirkščiai – vasarą ištveria sausras.

Jau suformuotų medelių antžeminė ir požeminė dalys žiemą nenušąla nei grunte, nei auginant talpose ar vazonuose. Tai suteikia galimybes auginti šiuos augalus nedidelėse talpose ir be rūpesčio palikti juos žiemoti lauke.

Nesunkiai formuojamos

Dėl šių savybių kalninių pušų medeliai dekoratyviai atrodys ir žiemos metu atviruose ar stiklintuose balkonuose, prieangiuose bei lodžijose.

Taip pat šios kalninės pušys atsparios užterštam miestų orui, tinkamai prižiūrint – ligoms ir įvairiems kenkėjams.

Kalninė pušis nesunkiai pasiduoda formavimui apvijant viela ir lankstant šakas, nebijo ūglių (liaudyje vadinamų žvakutėmis) karpymo, genėjimo, spyglių pešiojimo. Medeliai gali būti formuojami nuo 30 cm iki 2 m aukščio ir didesni.

Specialus šių medelių formavimas sustabdo lajos didėjimą ir garantuoja augalui kompaktiškumą. Kadangi kalninės pušys nereiklios grunto kiekiui ir kokybei, jų šaknų sistema puikiai prisitaiko prie nedidelės talpos.

Priklausomai nuo medelio gabaritų, ūkiuose jie auga 10–50 l grunto talpose. Auginamas vazonuose kalnines pušis reikia tręšti, tačiau nedažnai ir negausiai.

Dekoratyvūs spalva ir forma

Lietuvos klimato sąlygos lemia pakankamai ilgą lauko augalų ramybės laikotarpį. Žalios spalvos privalumais ištisus metus mus džiugina tik visžaliai. Formuoti kalninės pušies medeliai turi net du ryškaus dekoratyvumo aspektus – žalią spalvą ištisus metus ir formą. Jie bene labiausiai išlaiko stilistinę pusiausvyrą tarp plastiškos linijos (tai šakos) ir saikingo dydžio žalios dėmės (spygliuotosios galūnės).

Dekoruojant erdvę būtina atsižvelgti į labai svarbų faktorių – jos dydį. Būtent šis parametras nusako, kokį kompozicijos kūrimo principą pravartu rinktis – naudotis spalva, faktūra, forma ar eiti kitu keliu, kai pagrindiniu kompozicijos akcentu tampa dekoratyvi forma.

Būtent dėl šios priežasties nedidelėms erdvėms dekoruoti pravartu rinktis augalus, kurie visiškai išpildo dekoravimo funkciją, kompaktiškai išsidėsto erdvėje ir yra nereiklūs aplinkos bei priežiūros sąlygoms.

Tuo pačiu tai puiki išeitis ilgalaikiam eksterjero dekoravimui neturint laiko, žinių ar noro nuolat rūpintis augalais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų