Naujausios interjero tendencijos: minimalizmas traukiasi

  • Teksto dydis:

Jei keliais žodžiais reikėtų apibūdinti šiandienos interjero dizaino nuotaiką, jie būtų: jaudinantis, džiaugsmingas, skatinantis bendrauti. Naujausios baldų dizaino tendencijos rodo, kad minimalistinis interjeras pamažu traukiasi į šalį, užleisdamas vietą maksimalizmui. Atsiranda daugiau spalvų, medžiagų, formų.

„Septintojo dešimtmečio nuotaikos vis labiau įsitvirtina interjeruose, o šimtmečio vidurio ir džependžio (japandi) stiliai neužleidžia vietos kitiems. Tvarumas toliau vyrauja interjero dizaine. Baldams gaminti plačiai naudojamos tvarios, ekologiškos medžiagos, pavyzdžiui, perdirbtas plastikas ir stiklas, natūralios medžiagos, tokios kaip bambukas ar rotangas, antrinė mediena. Baldai – supaprastintų formų, kad gamyboje susidarytų kuo mažiau atliekų“, – naujoves pristato iš tarptautinės baldų parodos „Salone del Mobile Milano“ sugrįžęs interjero dizaineris Mantvydas Breivė.

Minkštos formos

Šiais metais kolekcijose ir toliau dominuoja apvalių, švelnių formų baldai. Tačiau vyrauja mažiau simetrijos ir aiškių apskritimų: nuo aksesuarų iki sofų, kavos staliukų ir komodų. Kilimai taip pat daugiausia apvalūs, tačiau retai kada taisyklingos geometrinės apskritimo formos.

Atsakingai: supaprastintų formų, tamsios medienos baldai atspindi itin madingą tvarumo tendenciją./ „Ikea“ nuotr.

Dominuoja vadinamosios inksto formos sofos su žemais atlošais. Pernai matėme sofas su plonomis kojelėmis, o šiemet vis dažniau kojelės paslepiamos, kad sofa atrodytų lyg be jų.

Medžiagų įvairovė

„Kilpotas audinys iš buklė siūlų praėjusiais metais buvo populiarus, o šiemet jo populiarumas dar labiau auga. Jis absoliučiai dominuoja minkštųjų baldų – sofų, lovų galvūgalių ir kėdžių – dizaine. Nors kilpoto audinio spalvų ir faktūrų įvairovė yra didelė, dažniausiai jį galima bus pamatyti kreminės baltos spalvos, smulkios, tankios kilpinės faktūros. Be to, grįžta odiniai baldai, o aksomo matome vis mažiau“, – sako M. Breivė.

Iš kietųjų medžiagų, be natūralių, tokių kaip rotangas, tamsus medis ir akmuo, pavyzdžiui, marmuras ir kalkakmenis, kurie buvo plačiai paplitę ir praėjusiais metais, dabar matysime itin daug stiklo. Jis naudojamas tiek baldams, pavyzdžiui, kavos staliukams, spintoms ir širmoms, skirtoms erdvėms atskirti, tiek aksesuarams – įvairių spalvų ir faktūrų.

„Galiausiai su visomis šiomis medžiagomis žaidžiama jas derinant tarpusavyje ir sukuriant kontrastus: du kavos staliukai, vienas pagamintas iš akmens, o kitas – iš stiklo, arba pūstos išvaizdos foteliai šalia taisyklingos formos sofų“, – sako interjero dizaineris.

Populiariausios spalvos

Be smėlio ir kreminės baltos spalvų, kurios vis dar yra daugelio interjerų pagrindas ir ypač vyrauja tarp minkštųjų baldų, dvi dažniausiai matomos akcentinės spalvos yra terakotos ir alyvuogių žalia. Jos naudojamos baldams, sienų dažams ir aksesuarams. Šių spalvų akcentų galima įžvelgti net marmure.

„Nors vis dažniau bus matomos geltona ir raudona spalvos, apskritai spalvos tampa švelnesnės, rafinuotesnės, gilesnės. Išraiškingumo suteikiama žaidžiant kontrastais, pavyzdžiui, jei sofa yra smėlio spalvos, fotelis gali būti ryškios spalvos akcentas“, – paaiškina M. Breivė.

Spalvos: madingo interjero išskirtinumas – alyvuogių žalios akcentai./ „Ikea“ nuotr.

Rankų darbo aksesuarai

Kalbant apie apdailą ir dekoracijas, matoma vis daugiau dailylenčių, derinamų su reljefinėmis sienomis, apvaliais veidrodžiais, kuriais puošiamos sienos, apskritimo formos kilimų, spalvoto stiklo, klasikinio ir modernaus stiliaus aksesuarų.

Tekstilės gaminiai ir aksesuarai dažniausiai yra netaisyklingų formų, išvaizda primenantys rankų darbo gaminius. Vis rečiau galima pamatyti vienspalvių kilimų, daugiau margų, dekoruotų geometrinėmis formomis ar net skirtingų faktūrų ir pynimų. Pagalvėlės naudojamos kaip interjero akcentas. Jos dažniausiai yra vienspalvės, ryškių akcentinių spalvų – terakotos, raudonos, geltonos, žalios.

„Labiausiai pastebimos dvi naujausios apšvietimo tendencijos: keli šviestuvo gaubtai su viena plona kojele arba šviesos diodų LED juostos kaip dekoro elementas. Dažnai matysime grybo formos stalinius šviestuvus“, – pristato naujieną interjero dizaineris.

Jaukios lauko erdvės

Riba tarp lauko ir kambario baldų tampa vis plonesnė. Lauko erdvės atrodo beveik taip pat, kaip ir namų svetainės.

„Galima pastebėti norą gyventi atsipalaidavus ir bendruomeniškai, tarsi nepastebimai pereiti iš svetainės į terasą, daugiausia dėmesio skiriant žemiems baldams, kad būtų sukurta jauki, nerūpestinga atmosfera. Daug šviesios kreminės baltos tekstilės, tokios pat spalvos sofų. Taip pat intensyviai naudojamos natūralios medžiagos ir žali augalai, nes tai leidžia namuose sukurti gamtos oazę. Populiarūs akacijos, bambuko ir kitokios medienos baldai ir sėdimieji baldai, kurių rėmas metalinis, o likusi dalis rišta iš virvių“, – dalijasi madingomis tendencijomis M. Breivė.

Dekoras: viena iš apšvietimo tendencijų – šviesos diodų LED juostos./ „Ikea“ nuotr.


Įsileiskite į namus naujovių

1. Tinkamas metas išplėsti savo namų erdvę į balkoną ar terasą. Jei tai šiek tiek užmiršta vieta, išvalykite balkoną ar terasą, išneškite daiktus, apstatykite lauko baldais, padėkite pagalvėlių, aksesuarų, patieskite kilimą.

2. Naudodami paprastus augalus ir raudono molio vazonus, tokius tekstilės gaminius kaip pagalvėles, užuolaidos, sofų užvalkalai, papildykite namų ir balkono interjerą populiariomis terakotos ir alyvuogių žalios spalvomis.

3. Jei atėjo laikas atnaujinti kilimą, paieškokite ovalaus, pagaminto iš kelių skirtingų medžiagų ar derinkite kelis pynimus.

4. Ieškokite aksesuarų, kurie ne tik papildytų interjerą, bet ir taptų spalviškai derančiais akcentais: spalvoto stiklo ar masyvių vazų, tarsi rankų darbo keraminių ar austų aksesuarų.

5. Įrenkite daugiau šviestuvų. Pavyzdžiui, grindinių šviestuvų, kurie puošia ir skleidžia jaukią šviesą, papildo interjerą. Norėdami būti tvarūs ir taupyti energiją, rinkitės LED apšvietimą.

6. Pakeiskite durų rankenas naujomis, suteiksiančiomis namams trokštamo jausmo.

Akcentas: šalin monotoniją – net ir naudodami stiklą, nebijokite visų jo spalvų./ „Ikea“ nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių