Pereiti į pagrindinį turinį

Sovietinė prabanga – ligoninės interjere

2010-02-17 15:59
Sovietinė prabanga – ligoninės interjere
Sovietinė prabanga – ligoninės interjere / Nerijaus Jankausko nuotr.

Palangos reabilitacijos ligoninėje jaunimui būtų galima organizuoti istorijos pamokas. Apie sovietmečio aukštiems pareigūnams skirtą prabangą čia vis dar mena išlikęs žiemos sodas, generolo kambarys bei išsaugotos interjero detalės.

Galėtų atstoti muziejų

Kam buvo statyta dabartinė reabilitacijos ligoninė, dabar žino nedaugelis. Tačiau atpažinimo ženklų dar esama.

Aukštiems Sovietų Sąjungos Centro komiteto ir KGB pareigūnams skirta sanatorija Palangoje pastatyta 1980-aisiais.

Į sanatoriją atvykdavo nomenklatūros atstovai ne tik iš Sovietų Sąjungos, bet ir Vengrijos, Vokietijos. Tačiau lietuviams pasilepinti čia teikiamais malonumais nebuvo galima.

1991-aisiais pastatas buvo nacionalizuotas. Po pučo Vyriausybė sanatoriją perdavė Sveikatos apsaugos ministerijai.

Palangos reabilitacijos ligoninės direktorius Virginijus Biskys prisiminė, kad tuomet ankstesniųjų šeimininkų pastatas buvo gerokai apleistas.

Dabar jis neatpažįstamai renovuotas, tačiau neatsisakyta autentiškų detalių ir net kambarių. Jie ypač vilioja užsieniečius.

Pasak V.Biskio, išsaugota autentika galėtų tapti ir puikia iliustracine medžiaga jaunimui, tik iš vadovėlių girdėjusiam apie sovietinius laikus.

Išsaugojo žiemos sodą

Pirmajame aukšte ne taip seniai rekonstruotas poilsio kambarys, kur išgriovus pertvaras visu grožiu atsiveria žiemos sodas.

Kaip jis atrodė prie ankstesniųjų šeimininkų, primena išlikęs baltojo marmuro baseinas, žiemos sodo apdaila ir grįstos grindys.

Iš buvusios sanatorijos išsaugoti mediniai suolai, medinė sienų danga ir šveistuvai, nukeliantys keliais dešimtmečiais į praeitį.

Ligoninės personalas baseinėlyje apgyvendino žuvis, o atskirtoje stiklinėje patalpoje šalia augalų įkurdino gausią ir nuolat nerimstančią papūgėlių šeimyną.

Sovietinę dvasią atspindi net nišoje šalia žiemos sodo įkurta koplytėlė – jos sienas puošia ano meto austiniai gobelenai.

Pakeitė tik santechniką

Viename viršutinių Palangos reabilitacijos ligoninės aukštų tarp šiuolaikiškai įrengtų palatų ir poilsiui skirtų kambarių išsaugotas autentiškas numeris.

Daugiau kaip prieš porą dešimtmečių čia apsistodavo Maskvos KGB generolas. Šį kambarį nuo kitų skiria tai, kad nėra nurodytas numeris.

Tačiau net šioje sanatorijoje aukšti pareigūnai negalėdavo jaustis saugūs. Tai išduoda ligoninės darbuotojų girdėti pasakojimai apie tai, kad aptarti slaptų reikalų jie išeidavo į koridorių.

Autentika dvelkiančiuose apartamentuose yra trys kambariai, didžiulė vonia bei balkonas. Beveik visi langai išeina į jūrą.

V.Biskys pasakojo, kad po kosmetinio remonto šiuose kambariuose atnaujinta tik santechnika bei įrengtas kondicionierius.

Ligoninės darbuotojos prasitarė, kad nors užuolaidos neiškrenta iš bendro kambario konteksto, tačiau jos taip pat nėra autentiškos. Šviesūs langų uždanglai – žinomo trikotažo fabriko "Mastis" produktas.

Tualete – vertingas paveikslas

Visa kita – sovietmečio palikimas. Išsaugoti net prieš kelis dešimtmečius dažną butą bei interjerą puošę ant sienų pagal trafaretą išdažyti ornamentai.

Tačiau numeryje nėra daugeliui tarybinių piliečių būdingo interjero. Aukšto pareigūno poilsiui skirti kambariai dvelkia tuomete prabanga: krištolo sietynai, rumuniški baldai, puošti drožiniais, ant sienų kybantys paveikslai iš TSRS meno aukso fondo.

Vienas iš tokių meno šedevrų pakabintas juodomis plytelėmis išklotame vonios kambaryje. Paveiksluose nurodyta data svyruoja apie 1977–1981 metus.

Indaujoje svečiams sustatyti krištolo ir porceliano indai.

Apsistoję šiuose kambariuose prancūzai stebėjosi, kaip išskirtinėmis sąlygomis gyvendami valstybės pareigūnai buvo patys pamynę socializmo propaguojamą lygybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų