Stilingi namai, kuriuose karaliauja vaikai: naudingi patarimai ir idėjos

Senos statybos sostinės daugiabutyje įrengtas modernaus stiliaus didelės šeimos erdvus butas lakoniškas, praktiškas ir funkcionalus – jame laisvai jaučiasi trys judrūs vaikai ir katinas, o tėvams neskauda galvos, kad jie kažką nepataisomai sugadins.

Netradicinis išplanavimas

"Rasti tinkamą butą penkių asmenų šeimai nėra labai paprasta. Juolab kai norisi, kad kiekvienas šeimos narys turėtų savo erdvę, svetainė būtų didelė ir su židiniu, o valgomajame pakaktų vietos būriui draugų. Tokio būsto teko ilgai ieškoti, o jį suradus prireikė kapitalinio remonto, daug laiko ir pastangų, kol jis tapo patogus, jaukus ir savas", – prisimena šį interjerą kūrusi dizainerė Katerina Dilinikaitienė.

Nors butas senos statybos name ir jo planas gana neįprastas, esamas patalpų išdėstymas atitiko šeimos poreikius, todėl buvo apsispręsta jo nekeisti.

160 kv. m plote išsitenka prieškambaris, su valgomuoju sujungta svetainė, atskira virtuvė, du vonios kambariai, keturi miegamieji ir darbo kambarys. Svetainės ir valgomojo erdvė savotiškos formos – labai ilga, su langais galuose. Įėjus į butą atsiduri nedideliame prieškambaryje, vienoje pusėje – virtuvė, kitoje – darbo kambarys, toliau atsiveria svetainė su valgomuoju. Perėjus pro juos patenkama į poilsio zoną, kurioje įsikūrė tėvų miegamasis su drabužine, vaikų kambariai ir du sanitariniai mazgai – mažesnis su dušu, didesnis su vonia.

Idėja gimė diskutuojant

Pasak dizainerės, iš pat pradžių būta daug svarstymų dėl interjero stilistikos ir spalvų paletės. Galvota apie modernią klasiką, tačiau kadangi šeimininkai pageidavo pilkos ir ryškios oranžinės spalvos derinio, po ilgų diskusijų nuspręsta apsistoti ties šiuolaikiniu stiliumi.

"Užsakovai labai aiškiai žinojo, koks turi būti tas oranžinis tonas, todėl dirbti buvo gana paprasta. Daug diskusijų kilo svarstant skirtingus virtuvės variantus. Pasiūliau viršuje pakabinamas spinteles gaminti iš pilkos baldinės plokštės, o apatinį spintelių bloką iš oranžinės – taip būtų išlaikyta harmoninga spalvų pusiausvyra", – sako K.Dilinikaitienė.

Prie kitos sienos nišoje yra dar vienas spintų blokas, į kurį integruotas šaldytuvas. Virtuvė nėra labai didelė, tačiau erdvės joje pakanka, kad susirinkus visiems penkiems šeimos nariams netektų stumdytis. Daug vietos užima ilgas stalas su kėdėmis, prie kurio gali patogiai susėsti visi namiškiai. Siena už jo dekoruota pilkos spalvos viniliniu tapetu, jis labai kokybiškas, atsparus dėvėjimui, nebijo drėgmės. Virš stalo kabantys du šviestuvai skleidžia jaukią malonią šviesą. Grindims visame bute, taip pat ir virtuvėje, parinkta praktiška šviesaus medžio imitacijos laminato danga.

Iškalbingos spalvos

Viso būsto sienos nudažytos balta arba skirtingo intensyvumo pilkšva spalva. Ramūs atspalviai gražiai kontrastuoja su gyvybingos oranžinės spalvos motyvu, pereinančiu beveik per visus kambarius. Jis sušildo virtuvę, įlieja jaukumo į svetainę, linksmai nuteikia mažųjų šių namų gyventojų valdose.

Svetainėje viena siena dekoruota subtiliu geometrinio rašto oranžiniu tapetu, prie kurio taikliai priderinti oranžiniai foteliai ir sėdmaišis. Vaikų kambarių sienas puošia piešiniai: berniukų kambariuose dailininkas nutapė krepšininkus, mat jų šeimininkai labai mėgsta šią sporto šaką, o mažiausios šeimos narės kambaryje nuo sienos žvelgia simpatiškos lapės. Visuose piešiniuose dominuoja oranžiniai potėpiai. Tokio paties atspalvio ir lentynų segmentai, pagalvėlės, kitos detalės. Papildoma akcentinė spalva – juoda.

Ramūs atspalviai gražiai kontrastuoja su gyvybingos oranžinės spalvos motyvu, pereinančiu beveik per visus kambarius.

Sutuoktinių miegamajame spalvų paletė skiriasi – ji ramesnė, subtilesnė, pilkus tonus papildo sodri mėlyna lovatiesės spalva. Sienai už lovos parinktas pilkšvai sidabrinis tapetas. Už slankiojančių durų –  erdvi drabužinė, kuri buvo įrengta atitvėrus dalį patalpos. Joje pakanka vietos daiktams susidėti, todėl kambarys neapkrautas.

Vonios kambariai atrodo tarsi paskendę švelniame rūke. Šių patalpų interjerą pagyvina žaismingos skirtingų pilkų atspalvių rombo formos plytelių mozaikos: vieno jų akcentas – marga dušo sienutė, kitame – išraiškingos grindys.

Šeimos erdvė

Šiokiadienių vakarais ir savaitgaliais šeima mėgsta susiburti svetainėje ir leisti laiką kartu – kalbėtis, žaisti žaidimus, žiūrėti filmus.

"Užsakovai norėjo, kad šioje erdvėje visi jaustųsi jaukiai ir patogiai, kiekvienas turėtų kampelį, kuriame galėtų įsitaisyti, todėl parinkau mažesnę sofą ir daugiau foteliukų, yra ir sėdmaišis, pufas. Židinys šiai erdvei suteikia dar daugiau jaukumo. Patalpoje daug apšvietimo šaltinių – keli pastatomi toršerai abipus sofos, virš stalelio pakabinamas lubų šviestuvas. Sąmoningai nekabinome šviestuvų ant sienų, kad vaikai bedūkdami nenumestų", – aiškina dizainerė.

Siena, ant kurios pakabintas televizorius, panaudota praktiškai – įrengtos patogios lentynos ne tik apačioje jo, bet ir viršuje, derinami atviri ir uždari segmentai.

Kitoje pusėje svetainė susijungia su valgomuoju. Jo centre pastatytas didžiulis stalas, prie kurio telpa ne tik visi šių namų gyventojai, bet ir svečiai. Vieną sieną puošia didelės spalvotos šeimos fotografijos. Greta stalo – dar viena didelė pilkų ir oranžinių spalvų lentyna. Ją, kaip ir visus kitus korpusinius baldus, specialiai šiam butui suprojektavo K.Dilinikaitienė. Parduotuvėje įsigyti tik minkšti baldai, stalai ir staliukai, kėdės.

"Sėkmingai dirbti labai padėjo tai, kad namų šeimininkai buvo pasisprendę ir aiškiai žinojo, ko nori, atsižvelgę į šeimos tradicijas ir pomėgius išskyrė prioritetus. Kartu priėmėme visus svarbiausius sprendimus, pavyzdžiui, kad visame bute reikia keisti grindis, kad virtuvė turi likti atskira, kad turime išsaugoti tamsų kambariuką koridoriuje", – sako dizainerė.

Idėjos ir patarimai didelės šeimos būstui

• Grindims labiau tinka laminatas – palyginti su natūraliu medžiu, jis žymiai atsparesnis dėvėjimuisi ir mechaniniams pažeidimams.

• Tapetus reikėtų rinktis kokybiškus, tvirtus – tokius, kuriuos lengva prižiūrėti, galima valyti ar plauti, tai ypač svarbu, jei vaikai mažesni, dar ikimokyklinukai.

• Venkite ant sienų pakabinamų šviestuvų, nes dūkdami mažieji išdykėliai gali juos numesti, sulaužyti, sudaužyti.

• Neperkraukite kambarių baldais, palikite pakankamai erdvės, kad jūsų atžalos galėtų jaustis laisvai ir patogiai, žaisti judrius žaidimus.

• Pasistenkite apsieiti be daiktų, kurie atlieka tik dekoracijų funkciją. Orientuokitės į praktiškumą, kiekvienas interjero objektas turi turėti paskirtį.

• Kuo mažiau įvairiausių smulkmenų bus interjere, tuo geriau, nes jį greitai užpildys vaikų žaislai, sporto inventorius ir kiti kasdien naudojami daiktai, kuriuos patogu turėti po ranka.

• Mokyklinio amžiaus vaikams verta rinktis lovas, kurios dienos metu atrodo ir gali būti naudojamos kaip sofutės – ant jų gera žaisti, skaityti ar šiaip prisėsti, o naktį dėl kokybiško čiužinio ant jų labai patogu miegoti. Tokio tipo lovytės turi dar ir patalynės dėžes, čiužinio užvalkalas nuvelkamas, tad susitepus galima bet kada išskalbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

*

* portretas
Per daug pilka, galetu buti daugiau spalvu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių