Sveikos mitybos įgūdžiai – nuo mažens

  • Teksto dydis:

Verslininkė Lina Jakimavičienė iki susitikimo su vyru, farmacininku ir mokslininku, Mantu Jakimavičiumi nesidomėjo sveika gyvensena. Tačiau Mantas pakeitė jos požiūrį į sveiką gyvenseną. Dabar keturių vaikų mama įsitikinusi – to labai anksti reikia pradėti mokyti ir vaikus.

Svarbi taisyklė

„Susipažinusi su Mantu aš ėmiau sportuoti su trenere ir žaisti mažąjį tenisą. Taip pat, į mitybos racioną įtraukiau sveikus maisto produktus. Dabar valgome daug įvairių vaisių ir daržovių“, – sveikos gyvensenos ir sveikatos aktualijų laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo moteris.

Pasak Linos, vaikai nuo ankstyvo amžiaus turi būti pratinami prie sveikų maisto produktų, tačiau labai svarbu išlaukti tinkamo momento ir laikytis vienos taisyklės.

,,Mūsų šeimoje įprasta gerti daug vandens. Taip pat dideliais kiekiais perkame vaisius ir daržoves, kuriuos vaikai labai mėgsta. Jeigu jūsų vaikas atsisako valgyti sveikesnius maisto produktus ir gerti vandenį, – per prievartą nesiūlykite. Verčiau išlaukite, kai vaikas praalks ar ištrokš, tuomet pats ir vandens atsigers, ir pavalgys. Svarbu, kad išalkęs namie jis rastų sveiko maisto, o ne sūrelių ar kitų nevisaverčių užkandžių. Tai – svarbi taisyklė“, – apie vaikų įpročių formavimą kalba moteris.

Jeigu turite vaikų, nuplautus ir paruoštus valgymui vaisius ir daržoves reikėtų padėti jiems pasiekiamoje, aiškiai matomoje vietoje.

Reikia kantrybės

Anot keturių vaikų mamos Linos, vaiko organizmas dar tik formuojasi ir yra labai jautrus, todėl neretai gali sustreikuoti žarnyno veikla. Kaip teigia pašnekovė, jei sutriko vaiko žarnyno veikla, reikėtų atlikti keletą dalykų.

,,Kadangi pati esu keturių vaikų mama, daug bendrauju su kitomis mamomis, priklausau įvairioms bendruomenėms, pastebėjau, kad nemažai vaikų turi problemų su vidurių užkietėjimu. Visuomet, pastebėjus šias problemas, raginu mamas visų pirma pakalbėti su savo vaikais, paaiškinti jiems, kad greitas maistas, gaivieji gėrimai ir pusgaminiai turi įtakos jų žarnyno veiklai. Taip pat siūlau į vaiko mitybą įtraukti tik iš natūralių medžiagų pagamintą funkcionalųjį maistą, kuris padeda sukontroliuoti žarnyno veiklą ir užtikrina gerą vaiko savijautą. Žinoma, vaiko auklėjimas ir skatinimas sveikai maitintis reikalauja daug pastangų, todėl visiems tėvams linkiu kantrybės“, – apie mažamečių sveikatos gerinimą kalba keturių vaikų mama.

Fizinio aktyvumo nauda

Linos bei Manto vaikai teigia, kad labai mėgsta augalinės kilmės produktus, daug laiko praleidžia judėdami fiziškai ir net užsiima ne visiems vaikams būdinga veikla.

,,Labai mėgstame įvairias uogas, vaisius ir vandenį su citrina. Nuo mažens užsiimame sportu, bėgiojame, šokinėjame su šokdyne. Yra tekę žiemą išsimaudyti šaltame vandenyje. Taip pat su šeima dažnai lankomės pirtyse“, – savo pomėgiais dalijasi Jakimavičių vaikai.

Reguliariai užsiimant fiziniu aktyvumu kontroliuojama kūno būklė, svoris, pagerinama sveikata ir nuotaika, taip pat, mažėja rizika susirgti su nutukimu susijusiomis ligomis.

Pasak L. Jakimavičienės, nemaža dalis žmonių dėl fizinio aktyvumo stokos ir nesveikų produktų vartojimo susiduria su antsvoriu ir žarnyno veiklos sutrikimais. M. Jakimavičius teigia, kad svorio pakitimus ir ligų atsiradimą lemia kur kas svarbesnis dalykas nei, pavyzdžiui, paveldimumas. Dėl to jau nuo mažens reikėtų skatinti vaikus sveikai gyventi.

,,Žmonės, turintys antsvorio ir sergantys įvairiomis ligomis, dažnai dėl to kaltina genetiką, bet valgymo įpročiai yra kur kas svarbesni nei įgimti dalykai. Jeigu patys sveikai maitinsitės, tą daryti įkvėpsite ir vaikus. Nepamirškite, kad tik būdami gerais pavyzdžiais galite paskatinti savo atžalas sveikiau maitintis. Jeigu patys to nedarote, nereikėtų to tikėtis ir iš vaikų. Kadangi šeimoje mes su žmona laikomės sveiko gyvenimo būdo, tuo pavyzdžiu seka ir mūsų vaikai“, – pasakoja mokslininkas.

Saikas ir balansas

Anot funkcionaliojo maisto kūrėjo, namuose sveikesni maisto produktai turėtų būti laikomi lengvai pasiekiamoje vietoje dėl vienos svarbios priežasties.

,,Namuose daržovės ir vaisiai turi būti akių lygyje. Jeigu turite vaikų, nuplautus ir paruoštus valgymui vaisius ir daržoves reikėtų padėti jiems pasiekiamoje, aiškiai matomoje vietoje. Taip jie matys įvairiaspalvius maisto produktus, kuriuos galės patys pasiimti ir jų paragauti“, – pataria mokslininkas.

Pasak M. Jakimavičiaus, vaikystėje išugdyti įpročiai turi įtakos tolimesniam žmogaus sveiko gyvenimo būdo vystymuisi.

,,Vaikus nuo mažens reikia pratinti prie sveikų produktų, kurie suteikia energijos ir turi daug vitaminų. Galbūt jie ne iš karto susimąstys apie tam tikrų produktų keliamą žalą, tačiau ateityje, atsiradus įvairiems negalavimams, atidžiau rinksis maisto produktus“, – tikina farmacininkas.

Anot mokslininko, norint palaikyti tinkamą sveikatos būklę, reikėtų valgyti ne tik daug augalinės kilmės produktų, tačiau nepamiršti ir daug baltymų turinčių produktų.

,,Svarbu įvairi ir subalansuota mityba. Tad, jeigu vieną dieną valgote mėsą, kitą dieną rinkitės žuvies produktus. Gyvenime svarbiausia saikas ir balansas“, – teigia M. Jakimavičius.


Šiame straipsnyje: sveika mitybavaikaipatarimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių