Virtuvės tendencijos: ar tikrai svarbiausia plotas?

  • Teksto dydis:

Atvira ar uždara, erdvi ar mažesnė, funkcionali ar madinga – tokie klausimai kankina ne vieną, ieškantį savo būsto ir atkreipiantį dėmesį į virtuvę. Šios namų erdvės mados keičiasi, tačiau vis dažniau virtuvėje tampa svarbus funkcionalumas, tvarios ir ekologiškos medžiagos.

Pirmenybė – atskirai virtuvei

Galutinis sprendimas, kokia virtuvė bus namuose, žinoma, priklauso nuo šeimininko. Anot nekilnojamojo turto ekspertės Kristinos Marčiulevičienės, daugelis pirmenybę teikia atskirai virtuvei, su numatyta pusryčių erdve ar pietų stalu.

Daugiafunkcė virtuvė dažnai planuojama šalia svetainės ar valgomojo. Neretu atveju visos šios erdvės yra patogiai sujungtos tarpusavyje ir gali būti praeinamos ratu. Šis sprendimas ne tik padeda užtikrinti patogumą gaminant ir tiekiant maistą, bet taip pat puošia namų interjerą, erdves neretai jungia plačios, dažnai dvivėrės durys ar atviros arkos.

Atskira virtuvė taip pat puikus pasirinkimas ir tais atvejais, kai šeimininkai mėgsta organizuoti didesnius artimųjų susibūrimus, tuomet viso bruzdesio vykstančio virtuvėje nemato šventės svečiai ir mielai mėgaujasi užkandžiais ar gėrimais kitose namo erdvėse – valgomajame, svetainėje, pirmo aukšto, laundžo zonose, prie židinio ar net specialiai priėmimams įrengtose cokolio erdvėse.

Vieta, kur verda gyvenimas

Jau ne naujiena lietuviams ir šalia virtuvės atsirandanti pagalbinė patalpa, įrengiama atviros spintos principu, kur būtų galima tvarkingai pasidėti maisto atsargų, įvairių buitinių prietaisų ar kitų maistui gaminti skirtų priemonių, čia taip pat pagal poreikį įrengiamas ir papildomas šaldytuvas ar šaldiklis.

Ši erdvė ne tik gelbėja nuo netvarkos virtuvę ar padeda išvengti apkrautų paviršių, bet ir yra labai patogi šeimininkams, nes lengva rasti reikiamus produktus ar įrankius, viskas patogiai telpa ir gali būti sudėta lentynose, yra aiškiai matoma.

Jau kuris laikas virtuvė nėra tik erdvė maistui gaminti, tai ir vieta, kur verda gyvenimas.

„Įsirengiant erdvų (200 kv. m ir didesnį) butą ar namą, virtuvei svarbu skirti didelį dėmesį ir pakankamai ploto, kitaip namas gali būti nepatrauklus norint jį parduoti ateityje. Virtuvė turėtų būti apie 20 kv. m ar dar erdvesnė (priklausomai nuo bendro namo dydžio), ši erdvė turėtų išlaikyti būsto proporcijas, būti patogi, jauki. Jau kuris laikas virtuvė nėra tik erdvė maistui gaminti, tai ir vieta, kur verda gyvenimas“, – patikina ekspertė.

Kartais projektuojant būstą savarankiškai ir nepasitarus su specialistais žmonės persistengia ir įsirengia per didelę virtuvę, tuomet ji tampa nepatogi ruošti maistą ir jį patiekti, be to, per didelėje erdvėje sunku palaikyti jaukumą.

Dėmesys funkcionalumui

Privačias vakarienes klientų namuose organizuojantis šefas Matteo Covacci akcentuoja, kad už virtuvės plotą yra svarbesnis jos funkcionalumas.

„Dažnai tenka gaminti įvairiose virtuvėse ir nustebtumėte, kaip efektyviai galima išnaudoti šį plotą. Galvodamas apie virtuvę, kurioje man būtų patogu gaminti, visuomet pirmenybę teikiu funkcionalumui ir naudojamoms medžiagoms, ypač naudinga, kai jos atsparios karščiui. Taip pat ypatingą vaidmenį šioje erdvėje atlieka apšvietimas, kuriuo rekomenduoju pasirūpinti“, – praktiniais patarimais dalijasi virtuvės šefas.

Planuojant savo virtuvę, M.Covacci rekomenduoja pagalvoti, kiek įvairių paviršių daiktams pasidėti jums įprastai reikia, apgalvoti pasirenkamų stalviršių, praustuvo dydį.

Mėgstančiųjų gaminti prioritetai

Tiesa, tais atvejais, kai šeimininkai daug gamina namuose ar dažnai organizuoja draugų ir šeimos susibūrimus, planuojant virtuvę reikėtų būti dar dėmesingesniems.

Nekilnojamojo turto ekspertė pabrėžia – virtuvėje svarbu tinkamai pasirinkti baldai, medžiagos ir technologiniai sprendimai. Dažnai virtuvėse projektuojamos salos, kurios atlieka net tris funkcijas. Pirmiausia – patogi erdvė ruošti maistą, antra, parenkant patogias ir tinkamo aukščio kėdes, prie jos jauku pusryčiauti ir užkandžiauti. Trečia – tinkamai suprojektuota sala yra stilingos virtuvės akcentas ir puošmena.

Jaukumą virtuvėje kurti dažnai padeda mediniai spintelių paviršiai, kurie tampa atsvara plytelėms ar kitoms įprastai šaltomis laikomoms medžiagoms, vyraujančioms šioje erdvėje, pavyzdžiui, nerūdijančiam plienui ar akmens masei. Taip pat virtuvėje ypač svarbu skirti dėmesio švarai, tad renkantis medžiagas vertėtų atkreipti dėmesį ir į jų praktiškumą.

Kartais virtuvės erdvės išplečiamos ir už namų ribų. Mėgstantys gaminti tam skirtą inventorių įrengia ir lauko terasose. Čia vis dažniau galima pastebėti ne tik šeimai ar svečiams priimti skirtus baldus, bet ir kepsninių, krosnių, patogių stalviršių ruošiamam maistui pasidėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių