- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atvira ar uždara, erdvi ar mažesnė, funkcionali ar madinga – tokie klausimai kankina ne vieną, ieškantį savo būsto ir atkreipiantį dėmesį į virtuvę. Šios namų erdvės mados keičiasi, tačiau vis dažniau virtuvėje tampa svarbus funkcionalumas, tvarios ir ekologiškos medžiagos.
Pirmenybė – atskirai virtuvei
Galutinis sprendimas, kokia virtuvė bus namuose, žinoma, priklauso nuo šeimininko. Anot nekilnojamojo turto ekspertės Kristinos Marčiulevičienės, daugelis pirmenybę teikia atskirai virtuvei, su numatyta pusryčių erdve ar pietų stalu.
Daugiafunkcė virtuvė dažnai planuojama šalia svetainės ar valgomojo. Neretu atveju visos šios erdvės yra patogiai sujungtos tarpusavyje ir gali būti praeinamos ratu. Šis sprendimas ne tik padeda užtikrinti patogumą gaminant ir tiekiant maistą, bet taip pat puošia namų interjerą, erdves neretai jungia plačios, dažnai dvivėrės durys ar atviros arkos.
Atskira virtuvė taip pat puikus pasirinkimas ir tais atvejais, kai šeimininkai mėgsta organizuoti didesnius artimųjų susibūrimus, tuomet viso bruzdesio vykstančio virtuvėje nemato šventės svečiai ir mielai mėgaujasi užkandžiais ar gėrimais kitose namo erdvėse – valgomajame, svetainėje, pirmo aukšto, laundžo zonose, prie židinio ar net specialiai priėmimams įrengtose cokolio erdvėse.
Vieta, kur verda gyvenimas
Jau ne naujiena lietuviams ir šalia virtuvės atsirandanti pagalbinė patalpa, įrengiama atviros spintos principu, kur būtų galima tvarkingai pasidėti maisto atsargų, įvairių buitinių prietaisų ar kitų maistui gaminti skirtų priemonių, čia taip pat pagal poreikį įrengiamas ir papildomas šaldytuvas ar šaldiklis.
Ši erdvė ne tik gelbėja nuo netvarkos virtuvę ar padeda išvengti apkrautų paviršių, bet ir yra labai patogi šeimininkams, nes lengva rasti reikiamus produktus ar įrankius, viskas patogiai telpa ir gali būti sudėta lentynose, yra aiškiai matoma.
Jau kuris laikas virtuvė nėra tik erdvė maistui gaminti, tai ir vieta, kur verda gyvenimas.
„Įsirengiant erdvų (200 kv. m ir didesnį) butą ar namą, virtuvei svarbu skirti didelį dėmesį ir pakankamai ploto, kitaip namas gali būti nepatrauklus norint jį parduoti ateityje. Virtuvė turėtų būti apie 20 kv. m ar dar erdvesnė (priklausomai nuo bendro namo dydžio), ši erdvė turėtų išlaikyti būsto proporcijas, būti patogi, jauki. Jau kuris laikas virtuvė nėra tik erdvė maistui gaminti, tai ir vieta, kur verda gyvenimas“, – patikina ekspertė.
Kartais projektuojant būstą savarankiškai ir nepasitarus su specialistais žmonės persistengia ir įsirengia per didelę virtuvę, tuomet ji tampa nepatogi ruošti maistą ir jį patiekti, be to, per didelėje erdvėje sunku palaikyti jaukumą.
Dėmesys funkcionalumui
Privačias vakarienes klientų namuose organizuojantis šefas Matteo Covacci akcentuoja, kad už virtuvės plotą yra svarbesnis jos funkcionalumas.
„Dažnai tenka gaminti įvairiose virtuvėse ir nustebtumėte, kaip efektyviai galima išnaudoti šį plotą. Galvodamas apie virtuvę, kurioje man būtų patogu gaminti, visuomet pirmenybę teikiu funkcionalumui ir naudojamoms medžiagoms, ypač naudinga, kai jos atsparios karščiui. Taip pat ypatingą vaidmenį šioje erdvėje atlieka apšvietimas, kuriuo rekomenduoju pasirūpinti“, – praktiniais patarimais dalijasi virtuvės šefas.
Planuojant savo virtuvę, M.Covacci rekomenduoja pagalvoti, kiek įvairių paviršių daiktams pasidėti jums įprastai reikia, apgalvoti pasirenkamų stalviršių, praustuvo dydį.
Mėgstančiųjų gaminti prioritetai
Tiesa, tais atvejais, kai šeimininkai daug gamina namuose ar dažnai organizuoja draugų ir šeimos susibūrimus, planuojant virtuvę reikėtų būti dar dėmesingesniems.
Nekilnojamojo turto ekspertė pabrėžia – virtuvėje svarbu tinkamai pasirinkti baldai, medžiagos ir technologiniai sprendimai. Dažnai virtuvėse projektuojamos salos, kurios atlieka net tris funkcijas. Pirmiausia – patogi erdvė ruošti maistą, antra, parenkant patogias ir tinkamo aukščio kėdes, prie jos jauku pusryčiauti ir užkandžiauti. Trečia – tinkamai suprojektuota sala yra stilingos virtuvės akcentas ir puošmena.
Jaukumą virtuvėje kurti dažnai padeda mediniai spintelių paviršiai, kurie tampa atsvara plytelėms ar kitoms įprastai šaltomis laikomoms medžiagoms, vyraujančioms šioje erdvėje, pavyzdžiui, nerūdijančiam plienui ar akmens masei. Taip pat virtuvėje ypač svarbu skirti dėmesio švarai, tad renkantis medžiagas vertėtų atkreipti dėmesį ir į jų praktiškumą.
Kartais virtuvės erdvės išplečiamos ir už namų ribų. Mėgstantys gaminti tam skirtą inventorių įrengia ir lauko terasose. Čia vis dažniau galima pastebėti ne tik šeimai ar svečiams priimti skirtus baldus, bet ir kepsninių, krosnių, patogių stalviršių ruošiamam maistui pasidėti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...
-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...
-
Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...
-
Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...
-
Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai12
Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...
-
Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams6
Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Kaip padengti nepamirštamą Velykų stalą?
Per Velykas visi stengsimės sukurti jaukią nuotaiką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Pirmiausia nuspręskite, ko norite: išlaikyti tradicijas, minimalizmo ar sukurti ką nors žaismingo. Nepamirškite, kad nėra vieno tinkamo būdo &sc...
-
Tvarios dekoracijos – ir draugiškos gamtai, ir madingos
Daugelis įprato Velykoms puošti namus kuo spalvingiau: krepšelis įvairiaspalvių margučių, ryškios dekoracijos – dažna pavasario šventės namų puošmena. Vis dėlto dekoro specialistės pataria atkreipti dėmesį i...