B. Marsas netikėtai susišlavė pagrindinius „Grammy“ apdovanojimus

  • Teksto dydis:

Bruno Marsas (Brunas Marsas), kuris naujai klausytojų kartai atgaivino retrofanką ir ritmenbliuzą, muzikos pasauliui neramiu metu renkantis naujus himnus, sekmadienį netikėtai susišlavė pagrindinius „Grammy“.

Muzikos industrija metiniu „Grammy“ įteikimo renginiu pasinaudojo kaip proga paremti augantį moterų judėjimą prieš lytinį priekabiavimą ir popdainininkė Kesha (Keša) surengė įtaigų pasirodymą apie savo pačios patirtą išnaudojimą.

B. Marsas už „24K Magic“ laimėjo pagrindinį „Metų albumo“ apdovanojimą. Už pagrindinį albumo kūrinį – 9-ojo dešimtmečio stiliaus ritmenbliuzo istoriją apie laiką su gražiomis moterimis – jis dar gavo „Metų įrašo“ apdovanojimą, kuriuo pagerbiamas geriausias singlas, o už kitą albumo dainą, „senosios mokyklos“ odę stilingai meilei „That's What I Like“, atsiėmė „Metų dainos“ apdovanojimą, skiriamą dainų kūrėjams.

Užsidėjęs tamsius akinius 32 metų atlikėjas plačiai šypsodamasis prisiminė, kaip vaikystėje pirmą kartą atliko dainą turistams savo gimtuosiuose Havajuose.

„Prisimenu, mačiau, kaip šoka žmonės iš skirtingų pasaulio pakraščių, susitikę pirmą kartą, šoka vieni su kitais, skelbia tostus vieni kitiems, švenčia drauge, – sakė jis. – Su šiuo albumu norėjau daryti kaip tik tai.“

Šiemet „Grammy“ apdovanojimų ceremonija po 15 metų Los Andžele laikinai persikėlė į Niujorko areną „Madison Square Garden“.

Repo atoslūgis

B. Marsas laimėjo visose kategorijose, kuriose buvo nominuotas, nors šiemet pirmą kartą pagrindinėse kategorijose dominavo hiphopas ir manyta, kad per apdovanojimų ceremoniją triumfuos šis žanras.

13 tūkst. Įrašų akademijai priklausančių muzikos profesionalų šiemet arba teikė pirmenybę B. Marsui, arba balsavo už skirtingus reperius, tad hiphopui skirti balsai išsibarstė.

Hiphopo magnatas Jay-Z (Džėjus Zi), kuris turėjo aštuonias nominacijas ir šiuo atžvilgiu pirmavo, per apdovanojimų ceremoniją liko be nieko.

Kendrickas Lamaras (Kendrikas Lamaras) jau antrą kartą laimėjo visose repo kategorijose, bet bendrų apdovanojimų negavo.

Tarp penkių jo statulėlių yra geriausio repo albumo „Grammy“ už „DAMN.“, kuriame jis pademonstravo klasikinį hiphopą.

K. Lamaras pradėjo per televiziją transliuotą ceremoniją pašėlusiu šou. Scenoje prie jo prisidėjo U2 lyderis Bono (Bonas), šoko daugybė kung fu įkvėptų šokėjų, kurie vėliau parkrito tarsi pakirsti kulkų.

Nebereiks vaidinti duše

Alessia Cara (Alesija Kara), kuri savo miegamajame kurdavo klipus socialiniam tinklui „YouTube“, o paskui tapo socialiai susipratusia popmuzikos dainininke, gavo didelį susidomėjimą kėlusį geriausio naujo atlikėjo apdovanojimą.

Ši 21 metų dainininkė iš Toronto priemiesčio per apdovanojimų ceremoniją pasakė: „Nuo vaikystės duše vaidindavau, kad laimiu „Grammy“.

„Tik norėjau padrąsinti visus remti tikrą muziką ir tikrus atlikėjus, nes visi nusipelno tokio paties bandymo“, – pridūrė A. Cara.

A. Cara išgarsėjo su tokiomis dainomis kaip „Here“, kurioje pasakojama apie apsimestinių emocijų baimę vakarėlyje, ir „Scars to Your Beautiful“, kuria propaguojamas sveikas kūno įvaizdis.

Palaikymas moterims

Po nederamu lytiniu elgesiu kaltinamo Holivudo magnato Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) skandalo vis didesniam dėmesiui krypstant į lyčių diskriminaciją pramogų industrijoje, pagrindinės žvaigždės, tarp jų – Lady Gaga (Leidi Gaga), raudonuoju kilimu žengė su baltomis rožėmis, kurios simbolizavo solidarumą su išnaudojimo aukomis ir raginimą siekti lygybės.

Kesha, kurios kaltinimai išžaginimu savo prodiuseriui ir teisinė kova su juo iš pradžių nesulaukė industrijos palaikymo, sudainavo itin asmenišką dainą „Praying“.

Dainininkė emocingai traukė autobiografines dainos eilutes: „Po visko, ką padarei/Galiu padėkoti tau už tai, kokia stipri tapau.“

Nemažai vokalisčių, tarp jų – Cyndi Lauper (Sindi Loper), pademonstravo palaikymą ir pabuvo jos choru. Baigusi dainą Kesha apkabino visą jų būrelį.

Dainininkė Janelle Monae (Džanel Monei) pristatydama Keshą sakė, kad muzikos industrija turi spręsti savo problemas dėl lytinio išnaudojimo.

„Tiems, kurie drįsta bandyti tildyti mus, sakome du žodžius: Time's Up! („Laikas baigėsi“)“ – pasakė J. Monae, pavartodama šimtų garsių moterų pirmąją šių metų dieną inicijuoto judėjimo šūkį.

Per „Grammy“ įteikimo ceremoniją taip pat buvo paminėti muzikos gerbėjai, pernai žuvę per atakas Las Vegase ir Mančsteryje. Kantri muzikos žvaigždės Ericas Churchas (Erikas Čerčas), Maren Morris (Maren Moris) ir „Brothers Osbourne“ jiems atliko Erico Claptono (Eriko Klaptono) dainą „Tears in Heaven“.

Pašaipos strėlės Trumpui

Per ceremoniją buvo ir linksmesnių politinių komentarų.

Atkreipdamas dėmesį į Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) panieką skaitymui ir pristatydamas „Grammy“ apdovanojimą už sakytinį žodį, vakaro vedėjas Jamesas Cordenas (Džeimsas Kordenas) parodė klipą, kuriame garsūs žmonės skaito iš sensacingos knygos apie pirmuosius prezidento valdymo metus.

Knygos „Ugnis ir įniršis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“ ( Fire and Fury: Inside The Trump White House) ištraukas skaitė kritika D. Trumpui garsėjantys muzikantai, tarp jų – Johnas Legendas (Džonas Ledžendas), Cher (Šer) ir Snoopas Doggas (Snupas Dogas).

Klipas baigėsi Hillary Clinton (Hilaro Klinton), kuri D. Trumpui pralaimėjo 2016 metų rinkimus, pasirodymu.

„Grammy“ jau kišenėje“, – pajuokavo H. Clinton, kurios pasitikėjimas per piktą rinkimų kovą su D. Trumpu neatnešė jai sėkmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių