„Dainų dainelė“ augina naujus talentus

"Kartais neįtikėtina, kaip patys mažiausieji, regis, drovūs, nekalbūs, suskambus pirmiems dainos akordams atgyja ir ima sproginėti iš džiaugsmo dainuodami", – apie tikrąjį legendinės "Dainų dainelės" grožį pasakoja šio konkurso ir radijo laidų vedėja bei pianistė Gerūta Griniūtė. Ji kartu su kolega Ignu Krupavičiumi neslepia susižavėjimo jaunaisiais talentais ir pasakoja apie dešimtmečius skaičiuojančio projekto naujoves.

Jau nugalėtojai

Nuo 1974 m. rengiama "Dainų dainelė" – ilgametes tradicijas turintis Lietuvos muzikinis renginys, kurio scenoje jau yra pasirodę daugiau nei 200 tūkst. jaunųjų atlikėjų.

"Turbūt jau niekam ne paslaptis, kad esame daininga šalis, ir būtent iš "Dainų dainelės" turime garsių pasaulyje vardų. Būtent čia jie pasirodė – ar tai būtų operos solistai, ar šiuolaikinės muzikos atlikėjai, kurie veržiasi į "Euroviziją". Tai – abejonių nekeliantis, ilgaamžis konkursas, kuriame dalyvauti yra garbė ir kuris kartu atveria plačius kelius, siekiant karjeros aukštumų, jas siejant su muzika", – neabejoja I.Krupavičius.

Pasak jo, televizijos konkurse dalyvaujantys vaikai ir jaunuoliai jau yra nugalėtojai, nes tai – konkurso finalinis etapas. "Tai yra daugiau garbė patekti į baigiamąjį renginį, kuris vyks Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, ir ten koncertuoti. Jie jau praėję ne vieną turą savo regionuose, todėl visi yra labai stiprūs. Kadangi tai yra konkursas, čia yra ir daug likimo, ir pasiruošimo, ir nepasimetimo, ir jaudulio suvaldymo. Bet iš esmės čia atvykstama kaip į šventę", – sako žinomas televizijos veidas.

Stebėdavo vaikystėje

Muzika I.Krupavičiui ant "Dainų dainelės" scenos talkinančią G.Griniūtę lydi nuo vaikystės, todėl atsidurti šalia vaikų, noriai skiriančių savo laiką šiam menui, jai yra nepaprastai smagu.

"Pati dalyvaudavau jaunųjų pianistų konkursuose ir gerai pamenu tą jaudulį žengiant į sceną, kai turi vieną vienintelį šansą parodyti, ką taip ilgai ir kruopščiai ruošei kartu su mokytojais. Gerąja prasme stebina norinčių muzikuoti vaikų gausa – sėkmės ir tokio paties ryžto jiems visiems ir toliau", – linki ji, pridurdama, kad jau turi ir savo favoritų, tačiau jų atskleisti neketina, nes nenori daryti įtakos balsuojantiems internete.

Tai – abejonių nekeliantis, ilgaamžis konkursas, kuriame dalyvauti yra garbė.

G.Griniūtė "Dainų dainelę" vaikystėje stebėdavo tada, kai turėdavo šiek tiek laisvesnio laiko, o jo dažniausiai likdavo nedaug, nes intensyviai muzikuodavo. "Bet visada, kai tik pasitaikydavo galimybė ir įsijungdavau dalyvių pasirodymus, prisipažinsiu – prilipdavau prie televizoriaus ekrano. Kai kas konkurse keičiasi – vaikų atliekamas repertuaras, konkurso transliacijų vietos, bet smagu, kad nesikeičia dalyvių entuziazmas, profesionalumas ir pati idėja. Viena iš naujovių, kuri džiugina, yra tai, kad šiais metais konkurso finalą galima stebėti ne tik per televiziją, bet ir lrt.lt portale. Stebint galima ir balsuoti už savo favoritą, tad galimybė išrinkti laureatą atsiranda ir aktyviausiems žiūrovams", – pabrėžia konkurso vedėja.

Raminti tėvelius

Vieni verkia, o kiti džiaugiasi patekę į baigiamąjį konkurso laureatų koncertą. I.Krupavičius sako, kad vis tik daugiau raminti tenka tėvelius, o ne vaikus.

"Jaunieji dainininkai yra puikiai nusiteikę, ir tie patys mažiausi, 3–4 metukų amžiaus, kaip nejaučia aukščio baimės, taip nejaučia ir scenos baimės. Nes jie yra vaikai, jiems tai yra nauja. Bet iš esmės, didelių netikėtumų nebūna, jie drąsiai eina į sceną ir nori toje scenoje ilgiau pabūti. Paaugliai dažnai daugiau jaudinasi nei mažieji, nes jie yra daugiau matę ir daugiau niuansų žino", – šypsosi jis.

G.Griniūtė antrina kolegai ir pabrėžia, kad dalyviai – tikri šaunuoliai. Net jei ir jaudinasi, žengę į sceną geba puikiai susikoncentruoti į tai, ką atėjo padaryti. "Kartais neįtikėtina, kaip patys mažiausieji, regis, drovūs, nekalbūs, suskambus pirmiems dainos akordams atgyja ir ima sproginėti iš džiaugsmo dainuodami ir, regis, net pamiršę, kad dalyvauja konkurse. Džiugu, kad ir publika aktyviai palaiko dalyvius. O aš, kaip ir kolega Ignas, visuomet stengiuosi jiems sukurti kuo jaukesnę atmosferą", – sako G.Griniūtė, pridurdama, kad pati kokių nors susikaupimo ar baimės valdymo ritualų žengdama į sceną neturi – ši erdvė nuo mažens jai labai sava, taigi tiesiog kaskart džiaugiasi, galėdama joje būti.

Žiūrovų balsas

Šiemet vienas pagrindinių "Dainų dainelės" pokyčių – kad žiūrovai žiūrėdami koncertus gali tuo pačiu metu balsuoti ir internete, lrt.lt portale. "Kas viso konkurso metu surinks daugiausia balsų, tas taps žiūrovų laureatu ir galės kartu su komisijos išrinktais laureatais pasirodyti nacionaliniame operos ir baleto teatre", – paaiškina I.Krupavičius.

Naujovių yra ir daugiau. Komisija šiemet taip pat turi galimybę kiekvieną sekmadienį, iki finalinio koncerto gegužės 3-iąją, išrinkti po keturis laureatus, po vieną iš kiekvienos amžiaus grupės. Tačiau, pavyzdžiui, išsiskyrus komisijos narių nuomonėms, jie vieno koncerto metu gali išrinkti ir mažiau laureatų. "Taip komisija gali turėti tam tikrą rezervą, laisvas neužpildytas vietas. Pabaigoje komisija pasakys verdiktą ir tikėtina, kad tie vaikai, kurie nepateko į baigiamąjį koncertą, galiausiai bus išrinkti ir į jį pateks. Iš viso turės būti 36 laureatai – po keturis iš kiekvieno sekmadienio, o koncertinių sekmadienių iš viso bus devyni. Dar vieną laureatą deleguos žiūrovai", – primena "Dainų dainelės" vedėjas.

"Dainų dainelė" – sekmadieniais 16 val. per LRT plius



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas  portretas
Aš tai dėl balsavimo Dainų dainelėje... Pranešėjai skelbia, kad balsuoti už solistą, kolektyvą galima 1 kartą. Ar pasidomėjo bent kas kaip galima surinkti 33 tūkstančius balsų? Per vieną naktį balsų skaičius išauga 7 tūkstančiais. Jei balsavimas sąžiningas tai jis priklauso visiems.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių