Pereiti į pagrindinį turinį

G.Juodeika: patiekalas, kuris gali vadintis Šapro koše

2010-03-21 12:00
Gamyba: grikių košė su šonine, svogūnais ir pievagrybiais paruošiama greitai ir lengvai.
Gamyba: grikių košė su šonine, svogūnais ir pievagrybiais paruošiama greitai ir lengvai. / Tomo Raginos nuotr.

"Būsime normalūs ir originalūs, – pareiškė Gediminas Juodeika. – Restorano "Legenda" patiekalas, kurį siūlome skaitytojams, bus ne kokios nors midijos, bet soti, sveika lietuviška grikių košė."

Gerbėjų klubas

Grikių košė su šonine, pievagrybiais ir marinuotais agurkėliais – tai valgis, kuris, sako restorano "Legenda" bendraturtis G.Juodeika, tiks ir sotiems pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Šios košės gerbėjų klubas didelis. Jos ragavo ir Natalija Zvonkė, ir Vitalijus Cololo, ir Mino, ir Marius Gelažnikas, ir Lietuvoje koncertavęs Borisas Moisejevas. Jis košę užgėrė gira, bet, tikina G.Juodeika, nieko blogo nenutiko.

"O Vytautas Šapranauskas tą košę mėgsta taip, kad net galvojome, ar nepavadinus jos Šapro koše? – pasakoja G.Juodeika. – Bet pamanėme, kad košė juk verdama iš grikių, o ne iš Šapranausko..."

"Užtikrinu, – sako Gediminas, – kad visi, paragavę šios grikių košės su spirgučiais, pakepintais svogūnais ir grietinėlės bei pievagrybių padažu, pirštus apsilaižys."

Svarbu nepervirti grikių

Vienai porcijai košės reikės:

200 g grikių kruopų,

gabalėlio šaltai arba karštai (pagal skonį) rūkytos šoninės,

svogūno,

50 g grietinėlės,

druskos, galima ir universalių prieskonių (nebūtinai),

trupučio aliejaus.

Pirmiausia – išvirti grikius. Subėrus kruopas į puodą įpilti šalto vandens, kad apsemtų grikius. Nuo užvirimo momento virti maždaug 10 min. Tada puodą palikti šiltai, kol kruopos išbrinks.

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir apkepinti jame smulkiai spupjaustytus svogūno ir šoninės gabalėlius. Tada sudėti virtus grikius. Supilti grietinėlę. Viską maišant kepinti ant silpnos ugnies apie 5 min. Įberti druskos, kas mėgsta – prieskonių.

Tinka ne tik pievagrybiai

Padažui reikės:

svogūnų,

pievagrybių (juos galima keisti voveraitėmis, šilbaravykiais),

šaukštelio skysto koncentruoto grybų sultinio (gali būti ir pusė kubelio),

druskos arba (ir) prieskonių,

20 g grietinėlės,

trupučio aliejaus.

Įkaitinti keptuvėje šlakelį aliejaus ir jame apkepinti susmulkintą svogūną. Kai jo gabalėliai pagels, sudėti supjaustytus pievagrybius ar kitokius grybus ir palaukti, kol viskas pradės kunkuliuoti. Tada supilti grybų sultinį.

Supilti grietinėlę, kuri turi vos apsemti grybus. Ant nestiprios ugnies šiek tiek pakaitinti – kol sutirštės grietinėlė. Pasūdyti.

Padažą supilti ant grikių košės. Patiekti su marinuotais ar raugintais agurkais. Skanaus!


Įsisukęs į restoranų verslą. G.Juodeikos dosjė

Amžius: 37 metai.

Zodiako ženklas: Vėžys.

Mėgstamiausias patiekalas: kepsniai. "Aš – užkietėjęs mėsėdis, – psisipažįsta Gediminas. – Man gali nebūti tortų, desertų, bet duok aštrų kepsniuką. Mėgstu visokius kepsnius – jautienos, strutienos... Su draugais kepame elnieną, avieną. Kartais prabangiai – bebrieną."

Labiausiai mėgsta gaminti: savaitgalių pusryčius. "Su žmona turime restoraną, – kalba G.Juodeika, – todėl, žinoma, turime ir virėjų, kurie mus pamaitina. Užtai gaminti pusryčius savaitgalį, kai nereikia skubėti, mums tikra šventė. Žmona kepa fantastišką kiaušinienę ar kokius blynelius, aš verdu košę."

Pirmasis pagamintas patiekalas: "O, turbūt mokykloje per darbų pamoką, – bando prisiminti Gediminas. – Regis, tai buvo blynai."

Karjera restorane: "Prieš daugiau nei 10 metų, – pasakoja G.Juodeika, – su Aurelijumi Silkiniu nuomojausi klubą "Siena". Tada ir susipažinau su virtuvės paslaptimis. Paskui dirbau naktiniame klube "Zepelinus", vėliau su žmona vadovavome restoranui "Metropolis". 2007-aisiais įsigijome restoraną "Legenda".

Virtuvės principas: pas mus užėjęs alkanas neliksi!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų