Kas sieja Z. Kelmickaitę ir „Naktines personas“?

„Esu Aro Vėberio dėstytoja, bet yra dar vienas dalykas. „Naktinių personų“ aš iš tikrųjų beveik nevertinsiu, nes pas Alaną Chošnau kartais ateinu 8 valandą ryte ir paskambinu jam [į duris]. Aš jau būnu atsikėlusi, seniai kažką nuveikusi ir pametusi kažkur mobilų telefoną. Tada prašau Alano: „Būk geras, paskambink man į mobilųjį, einu ieškoti“. [...] Tai kaip aš galiu blogai pasakyti apie šitą dainą? Negaliu! Bet aš galiu pasakyti, kad tai yra labai gražus rudens pasakojimas“, – „Dainuoju Lietuvą“ muzikinio šou filmavime sakė radijo ir televizijos laidų vedėja Zita Kelmickaitė.

Pirmadienio vakarą įvyko muzikinio šou „Dainuoju Lietuvą“ filmavimas, kuriame dar dešimt garsių šalies atlikėjų dainavo žinomiausias ir populiariausias lietuviškas dainas, kovojančias dėl teisės tapti Lietuvos šimtmečio daina.

Projekto „Dainuoju Lietuvą“ vedėjai – televizijos laidų ir renginių vedėjas Andrius Rožickas bei televizijos ir radijo laidų vedėja Gerūta Griniūtė. Dainininkų pasirodymus vertino Valstybinio simfoninio orkestro smuikininkas Zbignevas Levickis, etnomuzikologė, radijo ir televizijos laidų vedėja Z. Kelmickaitė, muzikos apžvalgininkas, žurnalistas Ramūnas Zilnys. Scenoje pasirodžiusiems atlikėjams pritarė Šventojo Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas Donato Katkaus, ir LRT ritmo grupė.

Kiekvienoje konkursinės „Dainuoju Lietuvą“ atrankos laidoje skambės 10 kūrinių. Studijoje jie bus atliekami žinomų Lietuvos atlikėjų. Po kiekvienos laidos trys dainos keliaus į kitą etapą. Kuris kūrinys bus pripažintas Lietuvos šimtmečio daina, spręs komisija, LRT TELEVIZIJOS žiūrovai bei LRT.lt portalo skaitytojai, kurie į finalą taip pat siųs vieną dainą.

Muzikinį vakarą grupės „Foje“ ir Andriaus Mamontovo kūriniu „Geltoni krantai“ pradėjo grupė „Lemon Joy“.Po šio pasirodymo šou vedėjas A. Rožickas juokaudamas paklausė grupės narių: „Kaip manote, ar A. Mamontovui ši daina tokia brangi, kad jis ją patikėtų kitiems? Ar jūs tarėtės su juo, ar galima atlikti šį kūrinį?“

Grupės vokalistas Igoris Kofas atsakė, kad A. Mamontovui skambino dar labai seniai ir paklausė, ar galima atlikti, bei sulaukė atsakymo, kad gali atlikti visas jo dainas.

Muzikos apžvalgininkas R. Zilnys grupei „Lemon Joy“ negailėjo komplimentų: „Jie labai gerai atlieka A. Mamontovo ir „Foje“ dainas, ne veltui Andrius ir Igoris tą pačią dieną švenčia gimtadienius, manau, tai nėra sutapimas. Tai panašaus muzikinio charakterio atlikėjai. Mano kartos žmonėms „Geltoni krantai“ įaugusi į kraują. Jei sėdėtų Andrius, gal jis pasakytų, kad visai kitą dainą norėtų girdėti. Tačiau ši daina niekada neišeis iš mados, joje labai daug romantikos“, – teigė R. Zilnys.

Toliau pasirodė atlikėjai Povilas Meškėla ir Jeronimas Milius atlikę dainą „Užgimimas“.

Z. Kelmickaitė teigė, kad labai sunku spręsti, kuri daina šiame šou yra gera. „Tas gerumas labai dvilypis dalykas. Pavyzdžiui, gera daina, jeigu ją dainuoja visa Lietuva. Atrodo, gerai, jeigu populiaru, puiku. Taip pat atsitiko su „Žemėj Lietuvos“. Žmonės galvojo, kad čia liaudies daina. Ar visi žino, kad ši daina – kompozitoriaus Fausto Latėno? Autorius tarsi lieka nežinomybėje, į priekį iškyla tie, kurie esate matomi, kurie transliuojate jo žinią. Aš manau, kad ne vienam žiūrovui suvirpino širdį būtent šios dainos atlikimas“, – kalbėjo etnomuzikologė Z. Kelmickaitė.

Tretieji dainavo Marius Jampolskis ir Irūna Puzaraitė, atlikę dainą „Pašauki mane“. Anot smuikininko Z. Levickio, tai daina, pažadinanti laimės hormoną. Anot jo, tai idiotiškai optimistiškai psichologinė daina.

„Ar galima nesidžiaugti šia daina? Labai faina daina. Atlikėjai, man atrodo, ją gerai atliko. Iš pradžių atlikėjai pasirodė nedrąsūs, po to įsibėgėjo, pralinksmėjo“, – vertino jis.

„Naktinės personos“ scenoje pasirodė su, anot Z. Kelmickaitės, daina, kuri yra tarsi rudens pasakojimas. Tai – „Kaltas ruduo“.

Netiesa, kad nepakeičiamų žmonių nėra, nepakeičiamas yra V. Kernagis.

R. Zilnys priminė, kad per šios grupės koncertus žmonės tiesiog pašėlsta.

„Kas nėra sulaužęs kėdės „Naktinių personų“ koncerte? Susirinkdavo pilna salė, žmonės eidavo iš proto, merginos verkdavo. Ši daina tuose koncertuose visad skamba puikiai. Klausydamas jos prisiminiau tą laikmetį ir pagalvojau, kad jis turi vieną įdomų bruožą: ar jūs prisimenate šios dainos klipą? Tais laikais su klipais būdavo taip: nufilmuojama kažkas, kad būtų menas, ir nelabai iki galo suprantama, kodėl. Juos pasodino į medį, uždėjo vienuolių abitus, dar vaikščiojo mergina su išpaišytu veidu ir jie visi romantiškai sėdėjo medyje. Visi, kas žiūrėdavo šį klipą, klausdavo: „Apie ką čia?“ Labai daug gerų prisiminimų, džiaugiuosi, kad ši grupė vėl groja“, – kalbėjo R. Zilnys.

Marijono Mikutavičiaus kūrinį „Pasveikinkit vieni kitus“ muzikiniame šou atliko grupė „Original Copy“. Z. Kelmickaitė puikiai įvertino jų pasirodymą. „Šitie jauni žmonės, kaip jie man patinka. Jie tokie skirtingi, penki žmonės – penkios skirtingos raiškos. Šioje Marijono dainoje viskas tiesiog trykšta. Viskas šioje dainoje parašyta su galva ir širdimi“, – komplimentų negailėjo komisijos narė.

Grupė „Bix“ atliko kūrinį „Kas iš to“. Šou vedėja G. Griniūtė priminė, kaip neseniai grupė savo socialiniame tinkle pasidalino vaizdo įrašu: „Jūs grojate Sporto rūmuose, visi šėlsta, staiga į jus kažkas paleidžia degančią petardą. Ji į jus atsimuša, nukrenta ir dega toliau, ar daug tokių įvykių buvo?“. Grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas atsakė, kad tokie dalykai ant scenos vyksta nuolatos. „Kai esi ant scenos, nekreipi dėmesio į tai, kas vyksta, kažkas užgesins [petardą], ne mūsų reikalas. Užlipus ant scenos mūsų reikalas – viską atiduoti žmonėms“, – kalbėjo jis.

Smuikininkas Z. Levickis pajuokavo, kad ir į jį nuolatos kas nors ką nors paleidžia. „Sėdžiu prie pat scenos krašto, kur būna degantys saliutai ir fontanai, ir man apsvilina plaukus. Esu alternatyvaus roko gerbėjas. Atlikti šią dainą nėra taip paprasta. Tekstas – egzistencialistinis, girdėjau čia ir kubietišką santykį, ir indėnų šūksnius. Tekstas geras, aš norėčiau, kad šita daina laimėtų“, – sakė Z. Levickis.

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė projekte „Dainuoju Lietuvą“ pasirodė su kūriniu „Lietuva“. R. Zilnys kalbėjo, kad kūriniai kaip šis vadinami „vieno hito stebuklu“.

„Šią dainą dainavo grupė „Tik tiek“. Manau, niekas, išskyrus juos pačius, neprisimena kitos jų dainos. Šią dainą žinojo visi. Labai sunku vertinti dainą, kai su ja susietas didelis emocinis krūvis. Muzikiniu požiūriu šis kūrinys nėra sudėtingas, tai yra daina, kurią tiesiog tuo laiku visi dainavo, bet vien dėl emocinio krūvio, dėl to, apie ką galvodavome jos klausydami, šiai dainai daugiau nieko nereikia“, – kalbėjo muzikos apžvalgininkas.

Vakaro metu skambėjo ir amžina maestro Vytauto Kernagio kūryba. Atlikėja Monika Linkytė sudainavo kūrinį „Išeinu“.

Z. Kelmickaitė priminė, kad ir šios dainos tekstą, ir melodiją sukūrė pats V. Kernagis. „Taip norėčiau, kad scenoje stovėtų šviesaus atminimo V. Kernagis, labai trūksta jo pasakojimo. Netiesa, kad nepakeičiamų žmonių nėra, nepakeičiamas yra V. Kernagis“, – neabejojo Z. Kelmickaitė.

Nuotaikingoji merginų grupė „The Ditties“ atliko kūrinį „Keturiasdešimt kaštonų“.

Z. Levickio manymu, šis kūrinys buvo sudainuotas tobulai. „Merginos, jūs tobulai atkūrėte tą laikmetį, jūsų dainavimas puikus ir nuoširdus. Ši daina, nors jos autorius nežinomas, turi teisę laimėti“, – mano jis.

Paskutinysis pasirodęs Gabrielius Vagelis, atlikęs dainą „Pavakarys“, sakė besitikintis, kad daina suskambėjo gražiai, nes į ją sudėjo visą save. Į sceną taip pat atėjo ir kūrybiniais prisiminimais pasidalijo dainos autorius Dainius Pulauskas.

Z. Kelmickaitės manymu, G. Vagelis buvo be galo romantiškas. „Kaip daina gali nepatikti, kai atliekama taip sentimentaliai?“ – pastebėjo komisijos narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių