Atgarsiai po rusų reperio koncerto Vilniuje: yra labai keistas dalykas

  • Teksto dydis:

Už durų palikę šokiruotą Ukrainos vėliavomis nešiną žmonių grupę, nekreipdami dėmesio į protesto akciją, salėje ošė reperio Ališero Morgenshterno gerbėjai. Tai, kas dėjosi Vilniuje, daugelį paliko be žodžių, pasakojama LNK reportaže.

Informacija apie patį rusų reperį – nevienareikšmiška. Ukrainoje dėl grėsmės nacionaliniam saugumui jis paskelbtas nepageidaujamu asmeniu. Iš Rusijos jis pabėgo, kai buvo apkaltintas prekyba narkotikais.

„Šiais laikais nustebinti labai sunku, bet iš tikrųjų aš tikėjausi, kad ši tema bent jau Lietuvos mastu yra uždaryta ir tai yra pakankamai didelis tabu. Tiesą sakant, net reklamos nelabai mačiau. Kai pamatėme, kad tas koncertas tikrai įvyks, su kolegomis diskutavome, kur. Ir buvome nustebinti“, – sakė renginių organizavimo įmonės „Seven Live“ generalinis direktorius Tomas Inčikas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Šio atlikėjo atžvilgiu iš viso yra labai keistas dalykas. Reikia suprasti, kad mes nežinome, ar jis yra geras, ar blogas, ar – prieš Ukrainą, ar – už. Jo praeityje buvo visko. Esu girdėjęs, kad jis yra praradęs ir savo verslus Rusijoje ir t. t. Ir labai sunku mums būtų nuspręsti“, – teigė koncertų organizatorius Martynas Tyla.

Visuomenės spaudimas užtrenkti duris Vladimirą Putiną gražuoliu vadinančiai žvaigždei organizatorių girdimas, tačiau ir patys jaučiasi kiek įsprausti. Informacija, kad atlikėjų pažiūras privalo sutikrinti patys, yra aktuali ir propagandai.

„Kad ateityje tokių situacijų pasitaikys, net neabejoju, nes turime priešišką valstybę, kuri ieškos įvairių būdų. Mes asmeniškai tokių užklausų nesame sulaukę. Jeigu kažkokie elektroniniai laiškai ateina, mes juos traktuojame kaip brukalą, šiukšlę ir net neskaitome“, – dėstė savo poziciją T. Inčikas.

„Mes turime skirtingus atlikėjus, neaišku, ar jie rusai, ar jie ukrainiečiai. Kai kurie galbūt karo pradžioje nebuvo apsisprendę, kurią pusę palaiko. Ir čia problemos kyla dėl jų“, – aiškino M. Tyla.

Mes turime skirtingus atlikėjus, neaišku, ar jie rusai, ar jie ukrainiečiai. Kai kurie galbūt karo pradžioje nebuvo apsisprendę, kurią pusę palaiko. Ir čia problemos kyla dėl jų.

 

Susiduriama ir su kita problema – pasimauti ant kabliuko lengva, supainiojus, iš kur yra organizatoriai. A. Morgenshterno koncertą esą organizavo įmonės iš Latvijos ir Estijos, nors įtarimų netrūksta.

„Turime problemą, kadangi organizatoriai galbūt yra ne iš Lietuvos. Anksčiau jie dirbo Rusijos rinkoje, taip pat organizuodavo koncertus ir Lietuvoje. Šiai dienai jie registruojasi toje pačioje Čekijoje, toje pačioje Serbijoje ar kitose šalyse ir bando vykdyti veiklą čia. Jie nepaiso jokių moralinių dalykų. Jų moralė yra piniginė. Šiandien, manau, pagelbėtų vienintelis dalykas, kuris kol kas sunkiai įgyvendinamas, tai – tam tikras organizatorių licencijavimas. Tačiau, kiek žinau, nei VMI (Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, aut.past.), nei mūsų vyriausybėje nelabai kas rūpinsis tokiais dalykais“, – dėstė M. Tyla. 

„Bent jau viešojoje erdvėje mes matome, kad tikrai yra ir priešiškų Rusijos piliečių, kurie turi Europos pasus ir laisvai keliauja, nors to neturėtų daryti. Turbūt priešiškas verslas visada ieško tokių būdų. Ir tai labai liūdina. Mes, organizatoriai, galime tokių dalykų išvengti, jei to norėtume, bet, kaip jau sakiau, čia yra institucijų darbas, jog tokie dalykai nepasikartotų“, – komentavo T. Inčikas.

Abejonių organizatoriai kėlė ir Kultūros ministerijai, bet bendrauti jie nepanoro. Apie atlikėją informacijos paieškoti pasiūlė internete. Tikimasi, kad tokių situacijų ateityje nebus.

„Manau, tame procese turėtų dalyvauti ir kitos institucijos – policija ar net Valstybės saugumo departamentas (VSD), na, jei mes kalbame apie galimų neramumų prevenciją“, – sakė Kultūros ministras Simonas Kairys.

Anot ministro, įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą nėra taip lengva. Iki šiol apeliuota į sąžinę. Planuoti rusų atlikėjo koncertai esą atšaukiami kreipusis į organizatorius ir koncertų erdves.

„Jeigu būtų teisinis pagrindas jį įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą Lietuvoje, jeigu būtume tai atlikę… Bet akivaizdu, kad šio atlikėjo vadybininkai irgi pasistengė įrodyti jo kitokią pusę, tačiau tai nepaneigia to, ką jis anksčiau yra prikalbėjęs“, – svarstė kultūros ministras.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Pramogų arenoje jaunuolio sumuštų dviejų moterų. Pirminiais duomenimis, konfliktas nėra susijęs su protestu, prasidėjusiu prieš koncertą. Toliau vertinama ir informacija dėl agresiją propaguojančio simbolio „Z“ naudojimo.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių