Negirdėta karinė istorija (filmo „1917“ apžvalga)

1917-ieji – tai metai, kuriais vis dar vyko Pirmasis pasaulinis karas, o kartu ir istorinis nutikimas, sudominęs režisierių Samą Mendesą, įžvelgusį potencialų scenarijų kino filmui.

Režisieriaus karjerą Holivude su trenksmu pradėjęs S.Mendesas savo režisūros repertuare turi tokius garsius filmus, kaip "Amerikietiškos grožybės", "Nerimo dienos" ar du filmai apie slaptąjį agentą 007 – "Operacija Skyfall" ir "Spektras". Pradėjęs nuo melodramų apie amerikiečių šeimų gyvenimą, režisierius šį kartą nusprendė savo dėmesį iš namų svetainių nukelti į karo lauką ir purvinus apkasus.

Kaip teigė pats S.Mendesas, po pastarojo filmo apie Džeimsą Bondą jam žūtbūt reikėjo padaryti bent metų pertrauką, kadangi po juostos "Spektras" režisierius buvo paprasčiausiai pervargęs. Panašu, kad ta pertrauka – į naudą: karinė drama "1917" susilaukė prestižinių kino apdovanojimų nominacijų, o S.Mendesas jau atsiėmė "Auksinį gaublį" kaip geriausias režisierius.

Herojiška užduotis

Pačiame Pirmojo pasaulinio karo įkarštyje britų žvalgyba sužino, kad Prancūzijoje esantis vienas jų kariuomenės batalionų su 1 600 karių žygiuoja tiesiai į priešų spąstus. Deja, įprastos komunikacijos linijos sunaikintos ir įspėjimo jomis pranešti nepavyks.

Užduotis perduoti žinią apie pasalą patikima dviem jauniems eiliniams – Schofieldui ir Blake'ui (aktoriai George'as MacKay'us ir Deanas-Charlesas Chapmanas). Norėdami suspėti laiku, vaikinai privalo nepastebimi pereiti fronto liniją ir didžiulę priešo kontroliuojamą teritoriją. Jei jiems nepavyks, žus 1 600 karių, tarp kurių yra ir vyresnysis Blake'o brolis.

Neeilinis kinematografijos šedevras

Juosta "1917" jau spėjo sulaukti gausybės liaupsių tiek iš kino kritikų, tiek iš žiūrovų dėl savo kinematografijos sprendimų ir stiliaus. Vienas iš pagrindinių sprendimų, kurį kartu priėmė režisierius S.Mendesas ir kinematografas Rogeris Deakinsas – filmas turi atrodyti kaip nepertraukiamas dviejų valandų trukmės kadras.

Nors akivaizdu, kad filmas nebuvo nufilmuotas nepertraukiamu dviejų valandų kadru, režisierius S.Mendesas atskleidė, jog didžioji dalis karinės juostos buvo filmuojama aštuonių minučių trukmės intarpais.

Vėliau, padedant labai patyrusios kino montuotojų ir specialiųjų efektų komandos, viskas buvo sujungta į vieną ištisą kadrą. Galutinis efektas – kino žiūrovo galimybė sekti pagrindinius herojus be jokių pauzių, kartu išgyvenant kiekvieną herojiškos kelionės momentą.

Ko tikėtis?

"1917" – tai dviejų valandų trukmės kelionė Pirmojo pasaulinio karo tranšėjomis, išgyvenant visus pavojus kartu su pagrindiniais juostos herojais Schofieldu ir Blake'u.

Pasak užsienio kino kritikų, žiūrėdamas filmą kiekvienas žiūrovas turėtų pajusti kūrėjų siunčiamą emociją, kurią dar geriau atskleidžia kinematografiniai sprendimai. Puikus to įrodymas – jau laimėti du "Auksiniai gaubliai" draminio filmo ir geriausio režisieriaus kategorijose.

"1917"

Žanras: drama, karinis.

JAV, Didžioji Britanija, 2019 m.

Režisierius: Samas Mendesas.

Vertinimai:

Scenarijus 2/3;

Aktoriai 2/3;

Režisūra 3/3;

Kinematografija 3/3;

Techninė pusė 3/3;

Bendras: 2.6/3

Nuo sausio 10 dienos kino teatruose galima pamatyti ir dar dvi premjeras

"Užsimaskavę šnipai"

Animacinio filmo istorija pasakos apie šnipų pasaulį. Vienas iš šnipų – bebaimis Lencas Sterlingas. Jis yra turbūt kiečiausias šnipas pasaulyje ir iki šiol yra įvykdęs visas jam skirtas užduotis. Absoliučiai neįmanomas misijas jis galėtų atlikti užrištomis akimis, o pažadintas iš miego vidury nakties eilinį kartą išgelbėtų pasaulį. Visiška Lenco Sterlingo priešingybė yra moksliukas Valteris. Jis yra intravertas, bijo savo paties šešėlio, o užrištomis akimis sugebėtų pasiklysti savo paties namuose. Tačiau Valteris yra nuostabus mokslininkas, kurio išradimai ir idėjos gelbsti sunkiose misijose. Nuolat eksperimentuodamas vieną dieną Valteris prisižaidžia ir jo moksliniai bandymai Lencą paverčia balandžiu. Atvirsti atgal į žmogų nepavyks greitai ir paprastai, o užduotys gelbėjant pasaulį niekada nelaukia. Keistoji kompanija turi staigiai išmokti dirbti kartu, nes pavojus didėja sulig kiekviena valanda.

"Zuikis Džodžo"

Režisierius Taika Waititi, labiausiai žinomas dėl savo išskirtinio humoro jausmo, pristato naujausią filmą – Antrojo pasaulinio karo satyrą, pavadintą "Zuikis Džodžo". Istorija vyksta nacistinėje Vokietijoje, kur vienišos motinos auginamas dešimtmetis Johanesas Džodžo Betcleris, kaip ir daugelis bendraamžių, turi įsivaizduojamą draugą, kuris yra kiek neįprastas – tai protu nepasižymintis Adolfas Hitleris (kurį vaidina pats režisierius T.Waititi). Kadangi Džodžo motina jo įsivaizduojamo draugo nemato, kad jos sūnus nesijaustų vienišas, ji įrašo Džodžo į hitlerjugendą. Organizacijoje, kuriai vadovauja kapitonas Klencendorfas, berniukui nelabai patinka. Visgi kur kas didesnis šokas laukia namuose, kai Džodžo palėpėje aptinka slepiamą žydų mergaitę. Nesitikėjęs tokio akibrokšto iš savo motinos, Džodžo turi persvarstyti visą savo vertybių sistemą, žinoma, padedamas idioto įsivaizduojamo Hitlerio. Beveik 7-erius metus kurta komedija drąsiai pateikia sunkiai susiejamą humoro ir rimtų idėjų mišinį, kuris Tarptautiniame Toronto kino festivalyje jau pelnė pagrindinį apdovanojimą ir tapo realiu pretendentu į "Oskarus".


Šiame straipsnyje: filmaskinas1917Samas Mendesas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių