Paskelbti Lietuvos kino operatorių asociacijos apdovanojimų „Ąžuolas“ 2022 nugalėtojai

Penktadienio vakarą „Meno avilio“ sinematekoje pirmą kartą po trejų metų pertraukos įvyko gyva Lietuvos kino operatorių asociacijos (LAC) apdovanojimų „Ąžuolas“ 2022 ceremonija. Jos metu paskelbti „Ąžuolo“, „Gilės“ bei kitų apdovanojimų statulėlės nugalėtojai.

„Ąžuolo“ apdovanojimas atiteko operatoriui Eitvydui Doškui už meistrišką pasakojimą grynąja vaizdų kalba apie žmones, būsenas, laiką ir miestą, inovatyvumą ir retrospektyvumą kartu viename filme „Čia buvo Vilnius” (rež. Eitvydas Doškus).

„Už brandų ir subtilų konceptualumą kuriant filmo vaizdą, kuris veikia kaip atskira ir neiliustratyvi dimensija, tuo pačiu esanti visiškoje dermėje su kitais filmo elementais juos papildant ir sukuriant tarplaikinį bei tarpkultūrinį filmo pasaulį“ geriausio jaunojo kino operatoriaus apdovanojimas „Gilė“ įteikta operatoriui Nojui Drąsučiui už filmą „Krytis” (rež. Eglė Razumaitė).

Jokūbas Miškinis pelnė „Gilės“ specialųjį paminėjimą už filmą „Nuosėdos” (rež. Viktoras Gineitis). Šį apdovanojimą komisiją jaunajam operatoriui skyrė už taiklų kompozicijų, atmosferų ir medijos pasirinkimą atskleidžiant filmo temą bei personažų santykį, taip pat už gebėjimą pabrėžti štiliaus būseną, tvyrančią ore.

Statulėlė už kūrybinius gyvenimo pasiekimus už daugiau nei 20 kūrybinių metų, filmuojant dokumentinius ir vaidybinius filmus, buvo skirta operatoriui Viktorui Radzevičiui.

Taip pat ceremonijos metu už įamžintą ypatingą žmogų, menininką, buvusį LAC narį Audrių Kemežį knygoje „Kino operatorius Audrius Kemežys. Akimirksnis spalvoms suderinti” režisierei Giedrei Beinoriūtei įteikta operatorių dėkingumo statulėlė.

Išdalinti ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų apdovanojimai kino industrijos atstovams, kuriuos išrenka patys LMTA vaizdo operatoriaus bakalauro studijų studentai ir apdovanoja jiems reikšmingiausius žmones. Vienas apdovanojimų buvo skirtas LMTA Kino ir TV studijos administratorei Jurgai Mačionytei, antrasis – LMTA Kino ir TV studijos vyr. technikui Sigitui Motorui.

Renginį vedė aktorius Martynas Nedzinskas. Koncertavo atlikėjas Lukas Pilkauskas. Statulėlių autorius – skulptorius Marius Skudžinskas.

Apdovanojimų „Ąžuolas“ 2022 nominantus ir laimėtojus išrinko kino profesionalų komisija, kurią sudarė kino operatorius bei komisijos pirmininkas Vytautas Plukas, kino režisierius Robertas Neveckas, kino festivalių programų sudarytoja Aistė Račaitytė, kino operatorė bei režisierė Rugilė Barzdžiukaitė ir kino operatorė Laura Aliukonytė.

Renginio partneriai – Lietuvos kino centras, asociacija LATGA, LRT, „Meno avilys“, „Madstone“, „Cinevera“, „Cineskopė“, „Kinolab“, „Arclight“, „No Noise“, „Čiobreliai“.

LAC apdovanojimų „Ąžuolas 2022“ nominantai ir nugalėtojai:

„Ąžuolo“ kategorija:

„Piligrimai” (rež. Laurynas Bareiša), op. Narvydas Naujalis

„Čia buvo Vilnius” (rež. Eitvydas Doškus), op. Eitvydas Doškus – nugalėtojas

„Tvano nebus” (rež. Marat Sargsyan), op. Feliksas Abrukauskas

„Gilės“ kategorija:

„Krytis” (rež. Eglė Razumaitė), op. Nojus Drąsutis – nugalėtojas

„Blausos” (rež. Arnas Balčiūnas), op. Milda Juodvalkytė

„Nuosėdos” (rež. Viktoras Gineitis), op. Jokūbas Miškinis – specialusis paminėjimas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių