Šįkart LRT atsiskaitys „Auksinio proto“ studijoje

Šiemet savo veiklos ataskaitą visuomenei LRT pristatys specialioje laidoje „Auksinis protas. LRT atsiskaito“. Televizijos žiūrovai galės įvertinti ir visuomeninio transliuotojo darbus, ir naują laidos vedėjų duetą – specialų žaidimą ves Arūnas Valinskas ir LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

Formos paieškos

Laidoje „Auksinis protas. LRT atsiskaito“ visi klausimai bus susiję su LRT veikla. „Iš ataskaitoje pateiktų faktų, kurie gali būti aktualūs žiūrovams, sudarėme klausimus. Pavyko ne sausas faktų pateikimas, bet labai smagus žaidimas“, – tikina A.Valinskas.

Kuriant klausimus žaidimui ir susipažinus su LRT ataskaita, jam susidarė įspūdis, kad visuomeninis transliuotojas išgyveno puikius 2021-uosius. „Turinio prasme, tai, ko gero, pati kokybiškiausia televizija Lietuvoje. Aišku, jos galimybės diktuoja tokį reiklumą sau ir reiklumą produkcijai, kurią jie pateikia žiūrovams“, – visuomeninio transliuotojo vaidmenį vertina A.Valinskas.

LRT generalinės direktorės pavaduotojas G.Oganauskas sako, kad kasmet kartu su komanda ieško formos, kuria galėtų įdomiau papasakoti, kaip jiems sekėsi praėjusiais metais. „Ataskaitą galima rasti internete, pasiskaityti visus faktus vienoje vietoje, bet norisi atrasti patrauklesnių formų mūsų auditorijai“, – atvirauja jis.

„Kadangi LRT intelektiniai žaidimai yra iš tų krypčių, kurioje esame lyderiai, ir auditorija juos mėgsta, o „Auksinis protas“ yra viena žiūrimiausių LRT televizijos laidų, pagalvojome, kad tai yra įdomus būdas. Kita vertus, visuomeninis transliuotojas apima daug temų, todėl intelektinis žaidimas yra labai puiki proga visa tai pateikti“, – priduria G.Oganauskas.

Jau nufilmuoto, tačiau LRT televizijoje šeštadienį pasirodysiančio žaidimo metu bus pateikta ir faktų, kurie yra ataskaitoje, ir temų, kurias LRT, kaip visuomeninis transliuotojas, rodo, aptaria ir aprašo. „Iš tiesų, ir studijoje, ir namuose žaidusiems žaidėjams užteks duomenų net ir neskaičius ataskaitos“, – prognozuoja G.Oganauskas. Žiūrovai namuose kartu su žaidimo dalyviais į klausimus laidos metu galės atsakinėti ir PROTOTO programėlėje.

A.Valinskas priduria, kad studijoje žaidusių dalyvių žinios išties labai maloniai nustebino: „Didžioji dalis žinojo visą informaciją, pasirodo, jie yra LRT gerbėjai – ir ne tik televizijos žiūrovai, bet ir radijo klausytojai, kadangi žinojo radijo laidas, jų vedėjus.“

Pastebimi panašumai

LRT generalinės direktorės pavaduotojas vienam vakarui tapo ir laidos vedėju.

„Man tai buvo nauja ir unikali patirtis, bet visada galvojau, kad, dirbant LRT, norint geriau suprasti savo darbovietę, jos specifiką, visai naudinga kartkartėmis išbandyti įvairias sritis: pažiūrėti, kaip veikia televizija, radijas, interneto portalas. Atsisėsti į vedėjo kėdę buvo iššūkis ir tikrai gerai pagalvojau, kai man kolegos pasiūlė užimti Andriaus Tapino vietą“, – su šypsena pasakoja G.Oganauskas.

„Kita vertus, ir smalsu, ir įdomu, ir kai įsivažiuoji – azartas patį pagauna. Vedėjo kėdėje iš karto supratau, kad nors atrodo, jog tai yra gana lengva užduotis, iš tiesų vienu metu ir atsiminti žaidėjų vardus, ir suprasti, ir nepamiršti visos žaidimo sistemos (koks turas po kurio eina), ir sekti laiką, teisingus / neteisingus atsakymus yra gana sudėtinga“, – šviežia patirtimi dalijasi jis.

Tačiau G.Oganauskas džiaugiasi, kad šalia buvo patyręs kolega. „A.Valinskas tikrai labai padėjo būtent tais momentais, kai man buvo sunkiau arba pajausdavo, kad aš galiu suklysti ar sutrikti. Mūsų tandemas buvo gana sklandus“, – vertina jis.

A.Valinskas sako, kad ruošdamasis kiekvienam naujam žaidimui su kolega A.Tapinu jaučia jaudulį – bet juk taip ir turi būti. „Jeigu tu esi abejingas tam, ką darai, tau tas pats einant į sceną ar TV studiją, žiūrovai tai pajus“, – nė kiek neabejoja televizijos vilkas.

Stebėdamas naują savo scenos partnerį, A.Valinskas pastebėjo jo jaudulį, tačiau sako, kad šis jaudulys buvo teigiamas – savotiškas gero nusiteikimo ženklas. „Laidai Gytis suteikė smagumo. Labai džiaugiuosi, man jo debiutas labai patiko. Žiūrovams bus įdomu stebėti kitą vedėjų duetą. Be to, aš nežinau, kodėl LRT televizija pasiūlė būtent Gytį, bet, ko gero, atsižvelgė į mūsų plaukuotumo panašumus“, – šypteli A.Valinskas.

Svarbu pasidalyti

Visuomeninio transliuotojo atsiskaitymas visuomenei – normalus reiškinys, sako A.Valinskas.

„Taip ir turi būti. Labai džiaugiuosi, kad LRT šiemet pasirinko ne sausą faktų kalbą, o nusprendė tuos faktus paskleisti per „Auksinio proto“ žaidimą. Man labai patinka ir pačios ataskaitos visuomenei idėja, ir šiemet pasirinkta jos pateikimo forma“, – akcentuoja jis.

„Ir prizas labai geras – visiems žaidėjams buvo įteiktos knygos, o nugalėtojas laimėjo skrydį su draugais LRT oro balionu ir bilietą į ateinančio sezono „Auksinio proto“ pirmąjį žaidimą“, – priduria A.Valinskas.

LRT metines savo veiklos ataskaitas pateikti privalo – jos įrašytos visuomeninio transliuotojo įstatyme. Tačiau anksčiau jos buvo pateikiamos tik politikams, o 2018-aisiais nuspręsta atsiskaityti ir visuomenei. „Vis dėlto yra labai svarbu, kad mūsų žiūrovai, klausytojai ar skaitytojai, kurie yra ir mūsų bendraturčiai, sužinotų, ką mes nuveikėme kiekvienoje srityje, ar tai būtų televizija, ar tai būtų radijas, ar internetas. Svarbu pasidalyti, ką nuveikėme kalbėdami apie kultūrą, ekonomiką, sportą, pilietinę visuomenę, politiką, ką nuveikėme kaip organizacija“, – įsitikinęs G.Oganauskas.

„Nusprendėme, kad reikia paaiškinti, kokia yra visuomeninio transliuotojo vertė ir svarba visuomenei, ir ką kiekvienas žmogus, kas mėnesį į LRT biudžetą sumokėjęs nedidelę sumą, už tai gauna. Tai svarbu žinoti kiekvienam, bet taip pat ir mums tai yra savikontrolės mechanizmas, kai, sudėjus viską į vieną krūvą, gali į save pažiūrėti iš šalies ir save įvertinti“, – atvirauja LRT generalinės direktorės pavaduotojas.

Kasmet pateikę ataskaitą, savo žiūrovus, klausytojus ir skaitytojus LRT kviečia reaguoti, sako G.Oganauskas: „Yra ir internetinės formos, kuriose galima pateikti savo atsiliepimus ar pageidavimus LRT. Ataskaita yra labiau apibendrinantis, finalinis etapas, bet grįžtamąjį ryšį su žiūrovais, klausytojais ar skaitytojais turime visus metus: mūsų „Facebook“ paskyroje žmonės dažnai rašo žinutes, rašo elektroninius laiškus, vis dar skambina telefonu ir pateikia vienokių arba kitokių pastabų. Per mėnesį sulaukiame tikriausiai 100 ir daugiau įvairių užklausų ar atsiliepimų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Kol jais nesusidomės LR Prokuratūra ir pagal nuopelnus neįsuks kiekvienam sukčiui savo smaigalio i sikna, GALIT DARYT KĄ NORIT - VISA LIETUVA ŽINO KAD JŪS ĮTEISINTI PARTINIŲ GLOBĖJŲ VAGIAI :D)

"auksinis protas" \\\\\.../////

"auksinis protas"  \\\\\...///// portretas
šūdinoj makaulėj.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių