Pereiti į pagrindinį turinį

Sunegalavusiais karališkosios šeimos nariais pasirūpina ir lietuviai

2012-12-09 14:27
Sunegalavusiais karališkosios šeimos nariais pasirūpina ir lietuviai
Sunegalavusiais karališkosios šeimos nariais pasirūpina ir lietuviai / Reuters/Scanpix nuotr.

Turintys karališko kraujo – nereti pacientai nedidelėje Londono centre stūksančioje ligoninėje. Tuomet šiai gydymo įstaigai tenka sustiprinti vidaus ir išorinę apsaugą. Joje dirbantys lietuviai truputį praskleidė paslapties širmą, kuri dengė ligoninės gyvenimą, kai joje gulėjo princo Williamo žmona Kate Middleton.

Bakingamo rūmai – netoli

Karaliaus Eduardo VII ligoninė yra privati gydymo įstaiga, tačiau jos globėja – pati Jos Didenybė Elžbieta II. Tai reiškia, kad ši ligoninė yra išskirtinė, turi privilegiją gydyti aukščiausio rango britų karališkosios šeimos narius, taip pat kitas mėlynojo kraujo asmenybes. Į ją pateks ne kiekvienas paprastas pilietis, nebent bus pasirengęs gerokai pakratyti piniginę.

Prestižiniame Londono Vest Endo rajone vos už kelių kilometrų nuo Bakingamo rūmų veikianti ligoninė – nedidukė. Joje yra vos 58 palatos. Tačiau įstaiga aprūpinta naujausia medicinine įranga, čia dirba aukštos klasės gydytojai ir specialiai parengtas aptarnaujantis personalas.

Tarp tų, kurie aptarnauja Eduardo VII ligoninės kilminguosius pacientus, yra ir lietuvių. Viena jų sutiko su dienraščiu pasikalbėti apie tai, kaip atrodo ligoninės gyvenimas, kai joje gydomi karališkosios šeimos nariai.

Ligoninės maitinimo bloke dirbanti Monika (vardas pakeistas – red. past.) įspėjo, kad yra davusi priesaiką nepasakoti apie pacientus, neatskleisti jų privataus gyvenimo detalių. Tačiau šį tą įdomaus ir intriguojančio pasakyti ji vis dėlto galėjo.

Apgula žurnalistai

Monikai teko dirbti, kai joje kelias dienas dėl kelio sąnario skausmų prieš kelerius metus gulėjo pati karalienė Elžbieta II, šiemet vasarą, kai dėl šlapimo pūslės uždegimo pacientu tapo karalienės vyras princas Philipas. Taip pat pastarąją savaitę, kai ligoninėje stiprų rytinį pykimą gydė Kembridžo hercogienė K.Middleton, kuri kitų metų viduryje tautai turėtų padovanoti būsimą karalių arba karalienę.

„Tokiais atvejais ligoninę apgula daugybė žurnalistų, fotografų, televizijos operatorių. Jie jau žino bendrąsias taisykles, todėl nesiveržia į patį ligoninės pastatą, o tvarkingai išsirikiuoja kitoje gatvės pusėje, priešais pagrindinį ligoninės įėjimą, kur pastatoma speciali apsauginė tvorelė. Tačiau ligoninėje ir aplink ją vis vien sustiprinamas saugumas – dirba nemažai policininkų bei karališkosios šeimos apsauginių. Prie pagrindinio įėjimo nuolat budėjo bent du trys policijos pareigūnai“, – pasakojo Monika.

Anot jos, aukštas, kuriame palatoje guli karališkosios šeimos atstovas, paprastai neuždaromas aptarnaujančiam personalui. „Tačiau prie pačios palatos budi vienas arba du apsaugos vyrukai, o į ją įeiti gali tik ligoninės vadovai, gydantys medikai ir tik tam tikri, specialiai parinkti bei patikrinti aptarnaujančio personalo žmonės“, – sakė lietuvė.

Ji neslėpė, kad kelis kartus teko patiekti maistą aukšto rango karališkiesiems asmenims: „Pavyzdžiui, princui Philipui. Kai dirbi tokį darbą, turi atrodyti ir elgtis nepriekaištingai – įėjus į palatą būtina pritūpus pasisveikinti, kreiptis į aptarnaujamą pacientą jo titulu, nekalbinti, tik atsakinėti į užduodamus klausimus, nesuirzti, jeigu reiškiamos kokios nors pretenzijos, o ramiai jas fiksuoti, priimti ir nedelsiant išspręsti problemą.“

„Reikia pasakyti, kad princas yra visai malonus ir paprastas žmogus. Jokių pretenzijų jis nereiškė“, – pabrėžė Monika.

Dėl saugumo ir aptarnavimo būna kitaip, kai ligoninėje gydoma karalienė. „Tuomet į aukštą, kur ji guli, taip paprastai nepateksi, tik su specialiai tam kartui išrašytais leidimais. Karaliene asmeniškai rūpinasi tik aptarnaujančio personalo vadovė, taip pat keli iš karališkųjų rūmų atvykę tarnai, kurie apgyvendinami gretimose palatose“, – teigė Monika.

Pagimdys karališką vaiką

Šią savaitę buvo oficialiai patvirtinta, kad princo Williamo žmona K.Middleton yra jau kelias savaites nėščia. Tai reiškia, kad britų karaliene kada nors tapsianti Kembridžo hercogienė kitų metų viduryje turėtų pagimdyti vaiką, kuris taps trečiuoju sosto paveldėjimo eilėje – po Elžbietos II sūnaus princo Charleso ir pačios K.Middleton vyro.

Tuojau po šių džiugių britams žinių sekė naujiena apie tai, kad Kembridžo hercogienė paguldyta į Eduardo VII ligoninę gydyti dėl nėštumo atsiradusio stipraus rytinio pykinimo.

„Kad princesė guldoma į mūsų ligoninę, sužinojau tik iš interneto, nes tądien nedirbau. Bet kitą dieną atvykusi darban pamačiau, kad greta ligoninės ir joje pačioje – tas įprastas tokiais atvejais sujudimas: budintys žurnalistai, sustiprinta apsauga. Vadovybė iškart įspėjo mus apie aukšto rango pacientę“, – prisiminė Monika.

„Man pačiai į palatą, kur gulėjo nėščia hercogienė, neteko eiti. Ją aptarnavo kiti mano kolegos“, – teigė lietuvė.

Tačiau jai teko matyti K.Middleton, kai ši ketvirtadienį išvyko iš ligoninės. „Jos atvyko pasiimti pats vyras, princas Williamas. Kaip tik turėjau laisvą minutėlę, tad nuėjau į pirmą aukštą dirstelėti į juos abu. Princesė išeidama tarė keletą padėkos žodžių ligoninės gydytojams, aptarnaujančiam personalui už gerą rūpinimąsi ja tomis negalavimo dienomis. Ji atrodė nepriekaištingai, buvo puikios nuotaikos, šypsojosi. O princas, kaip man pasirodė, kažkodėl truputį jaudinosi, raudonavo. Jis tepasakė “ačiū„ ir “viso gero„, tik truputį ilgiau tyliai pasikalbėjo su ligoninės vadovu“, – pasakojo Monika.

Ji nežino, ar Kate į Eduardo VII ligoninę atvyks ir gimdyti.

Nepasakė, ką užsisako valgyt

Prestižinėje ligoninėje dirbanti lietuvė tvirtino, kad tiek hercogienė K.Middleton, tiek kiti aukšto rango karališkosios šeimos atstovai ir net pati karalienė visuomet užsisako maisto tik iš ligoninės virtuvės.

„Valgo jie mūsų maistą ir vargo nemato. Bet ką konkrečiai užsisako, nepykit, neatskleisiu – tai jau privatu. Tik galiu pasakyti, kad kokių nors ypatingų užgaidų paprastai nebūna. Tačiau net jeigu jų būtų, padarytume viską, kad norai būtų įgyvendinti, – sakė Monika ir pridūrė: – Tam yra sudarytos galimybės užsakyti ir pristatyti į ligoninės virtuvę viską, ko reikia.“

Paklausta, ar kilmingųjų pacientų palatos yra kuo nors ypatingos, lietuvė atsakė neigiamai: „Jos, žinoma, tvarkingos, suremontuotos, bet kokių nors ypatingų, išskirtinių dalykų ten nėra – ta tradicinė ligoninės lova, keletas kėdžių, stalelių ir spintelių, televizorius ant sienos kabo. Be abejo, visada pamerkiama gėlių. Karališkųjų palatų nėra. Visos vienodos. Tiesa, visos – vienutės. Pati, kai sykį teko sunkiau apsirgti, esu gulėjusi toje palatoje, kur dabar hercogienė ir anksčiau princas Philipas yra gulėjęs.“


Kas bus, jei gims dvynukai?

Britai jau laukia būsimo karaliaus arba karalienės gimimo. Tradiciškai, kaip Didžiojoje Britanijoje priimta, lažybų punktai siūlo lažintis dėl daugybės dalykų – gims mergaitė ar berniukas, koks bus būsimo princo (princesės) svoris ir ūgis, kaip jį (ją) pavadins, net kokios spalvos drabuželiais bus aprengtas (aprengta), kai pirmąsyk bus parodytas (parodyta) publikai.

Lažybininkai prognozuoja, kad pora kūdikį pavadins artimo giminaičio vardu. Anot jų, jei gims mergaitė, tikėtina, kad ji bus pavadinta Diana, Williamo velionės motinos garbei. Tarp populiariausių berniukų vardų – Johnas, George’as ir Charlesas.

Tačiau linksmai nusiteikę interneto vartotojai siūlė ir savo variantus. Vienas jų – Austerity (Taupymas). Toks vardas esą atspindėtų iš recesijos besiropšiančios Didžiosios Britanijos visuomenės nuotaikas. Kiti buvo už žemiškesnį vardą, kuris priartintų monarchiją prie žmonių, pavyzdžiui, Kevinas.

Naujiena apie K.Middleton nėštumą buvo sutikta tikru žinučių socialiniuose tinkluose sprogimu, kuriose – ir džiaugsmingi sveikinimai, ir maldavimai žiniasklaidai jau baigti šią temą plėtoti.

Praėjus vos kelioms minutėms po to, kai naujiena buvo pranešta, karališkasis kūdikis jau turėjo kelias netikras paskyras tinklaraštyje „Twitter“ ir žinutes siuntė tiesiogiai iš karališkosios gimdos. „Dabartinis statusas: čia tamsu. Laukite atnaujinimo“, – rašė @RoyalFoetus, turintis 6 tūkst. sekėjų. Jo konkurentas @RoyalFetus, turintis 9 tūkst. sekėjų, pridūrė: „Galbūt dar neturiu kaulų, tačiau jau esu svarbesnis nei visi, kurie tai skaito.“

Žyma „#royalbaby“ (karališkasis kūdikis) tuoj pat atsidūrė populiariausiųjų sąraše.

Susidomėjimas buvo toks didžiulis, kad oficialus Kembridžo hercogo ir hercogienės interneto puslapis nebeatlaikė didžiulio lankytojų skaičiaus.

Tuo metu internete buvo gvildenamos pačios įvairiausios su karališkuoju kūdikiu susijusios temos: galimi vardai, krikštatėviai ir tikimybė, kad jis paveldės žymiąsias rausvai gelsvas savo dėdės, princo Harry, garbanas.

Komentatoriai reagavo į pranešimus, kad gali lauktis dvynukų. Karališkajai šeimai, anot jų, tai būtų dviguba konstitucinė bėda. „Jei Kate laukiasi dvynukų ir jai padaromas Cezario pjūvis, gydytojui teks nuspręsti, kuris jų eilėje prie sosto bus pirmesnis?“ – rašė vienas „Twitter“ vartotojas. „O jei tai dvynukai, kurie gimsta tuo pat metu po Cezario pjūvio? Tuomet bus įpėdinių pora?“ – spėliojo kitas.


Užkibo ant humoristų kabliuko

Ligoninė, kurioje dėl stipraus rytinio pykinimo gydyta besilaukianti princo Williamo žmona, pripažino užkibusi ant vienos australų radijo stoties kabliuko.

Sidnėjaus radijo „2Day FM“ vedėjams, apsimetusiems karaliene Elžbieta II ir Williamo tėvu princu Charlesu, tikriausiai pavyko pasiekti slaugytoją, kuri rūpinasi Kate ir kuri sakė, kad kunigaikštienė pastaruoju metu „nežiaugčiojo“.

Eduardo VII ligoninės vadovas patvirtino, kad slaugytoja papasakojo apie kunigaikštienės būklę, bet pasmerkė šią „kvailą išdaigą“. Johnas Lofthouse'as taip pat sakė, kad ligoninė itin rimtai vertina pacientų konfidencialumą ir dabar persvarsto savo protokolus dėl telefonų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų