Pereiti į pagrindinį turinį

Per Tailandą lėkė be stabdžių

2009-06-20 23:59
Ramybė: prieš kelionę M.Domarkaitė (kairėje) nė nenumanė, kad Tailandas nuo šiol jai asocijuosis su nuolat streikuojančiais automobilių stabdžiais.
Ramybė: prieš kelionę M.Domarkaitė (kairėje) nė nenumanė, kad Tailandas nuo šiol jai asocijuosis su nuolat streikuojančiais automobilių stabdžiais. / Tomo Raginos nuotr.

Stabdžiai neveikia! O automobilis nuo kalno skrieja vis greičiau ir greičiau. Priešais išnyra kitas automobilis. Čiupt čiupt: prie automatinės greičio dėžės – jokio stovėjimo stabdžio.

Sugadino nervų ląstelių

"Tą akimirką apėmė siaubinga baimė", – ekstremaliausią nuotykį iš kelionės po Tailandą prisiminė prieš kelias dienas grįžusi televizijos žurnalistė Monika Domarkaitė.

Tačiau viskas baigėsi sėkmingai. Virtuoziškai vairavęs Monikos draugės vyras paskutinę akimirką stovėjimo stabdį rado prie... prietaisų skydelio.

Iš atsitiktinai pasirinktos bendrovės už 200 litų parai išsinuomoti automobiliai Monikai, jos kolegei iš televizijos Skirmantei Palčinskaitei ir dar trims keliauninkams sugadino daug nervų ląstelių. Priešingai nei benzino kainos: litras čia kainuoja tik 1,7 lito.

Nusprendę važiuoti į Tailando šiaurėje laisve, įdomiais žmonėmis ir hipiais garsėjantį Pai miestelį, įsikūrusį kalnų upės slėnyje, iš pradžių lietuviai keliavo lygumomis, aplankė čia išsibarsčiusius miestelius.

Įsiūlė hibridą

Pirmasis išsinuomotas automobilis "Land Cruiser" įtarimų nekėlė, bet netrukus iš kondicionieriaus pradėjo virsti dūmai. Nusprendę pakeisti mašiną, lietuviai grįžo, bet nuomotojai bandė įtikinti, kad dūmai – tai normalu: "Tik vėliau įsitikinome, kad jie teisūs, nes dūmai virto ir iš lėktuvų, ir automobilių. Vis dėlto mašiną mums pakeitė."

Priekyje – "Lexuso", gale – "Toyotos" ženklas. Tokiu neįprastu hibridu turistai iškeliavo į Pai miestelį. Būtent šis automobilis ir įvarė baimės: riedant nuo kalno, ant kurio stūkso įspūdinga Doi Suthep šventykla, sugedo stabdžiai.

"Likimo ironija, – juokėsi M.Domarkaitė, – bet iškviesti nuomotojai mums atvairavo tą patį "Land Cruiserį".

Dar vienas sunkumas Tailande – sunku įprasti prie to, jog turi važiuoti kaire eismo juosta. Monika juokėsi, jog visą kelią dirbo šturmane: "Stebėjau, kad teisingai persirikiuotume, pasukę įvažiuotume į savą eismo juostą. Lipdama į automobilį dažnai sėsdavau į vairuotojo, o jis – į keleivio pusę."

Taksistas pokštininkas

100 km kelionė iki Pai truko apie keturias valandas. Per tiek laiko perkaito ir ėmė streikuoti ir "Land Cruiserio" stabdžiai. Tik kitą dieną pakelėse lietuviai pastebėjo kelio ženklus: "Nedeginkite stabdžių! Važiuokite žema pavara!"

Daugumoje nuomojamų mašinų, kurios turi automatinę pavarų dėžę, yra ir mechaninė pavarų dėžė. O leidžiantis nuo kalno privaloma perjungti į mechaninę ir stabdyti įjungiant žemiausią pavarą.

Nors buvo daug nesklandumų, Tailandas Monikai labai patiko. Ramybė, laisvė, linksmybės. M.Domarkaitė prunkštelėjo prisiminusi dar vieną epizodą automobilyje: "Tąkart važiavome taksi. Buvome šiek tiek išgėrę alaus, juokavome. Ypač pralinksmino keistas taksistas. Jis juokėsi, rodė rankas įsitikinęs: esame linksmi, nes vartojome narkotikų. O mes iš jo dar labiau kvatojomės..."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų