Vasara be pralaimėjimų, arba kaip užsidirbti papildomų gyvenimo minučių

  • Teksto dydis:

Vasara – privaloma! Šį Juozo Erlicko eilėraščio pavadinimą galima skelbti naujausio „Kauno dienos“ žurnalo „Sveikata / vasara“ moto. Vasara – ne vien vasaros atostogos, todėl net ir dirbdami sveikatinantį vasaros kokteilį privalome išgerti iki dugno! Naujajame „Sveikatos“ numeryje kalbinami specialistai pataria, kaip gauti didžiausią šio metų laiko naudą.

Sunkiai rastume žmogų, bent kartą nepasvajojusį numesti kilogramą kitą svorio be didelio vargo. Ko gero, lengvesnio būdo sulieknėti, nei pataria fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Raminta Bražiūnienė, nerasite: vaikščiokite basomis! „Kadangi einant basomis reikia daugiau energijos nei apsiavus, sudeginama iki 50 proc. daugiau kalorijų“, – paaiškina specialistė, straipsnyje „Kiekvienas žingsnis basomis – papildoma gyvenimo minutė“ primenanti ir kitas vaikščiojimo basomis naudas sveikatai.

Sertifikuota mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė antrina, kad norint patobulinti kūno formas nebūtina laikytis alinančių dietų, ir primena: vasara – itin palanki maitintis sveikai. Kadaise įtikėjusi, kad grikių dieta yra raktas į tobulą kūną ir „užsidirbusi“ anoreksiją, šiandien moteris žino: maistas turi būti įvairus. Vis dėlto sveikos gyvensenos specialistė vien į lėkštę nesidairo. „Maždaug 80 proc. mūsų energijos, nuotaikos, išvaizdos priklauso nuo mitybos, likusieji 20 proc. – nuo judėjimo“, – teigia G. Urbonaitė, siūlanti žurnalo skaitytojams ir spalvingų bei sveikų vasariškų patiekalų.

Norėtumėte gyventi iki šimto metų energingi ir žvalūs? Gydytoja reabilitologe Brigita Paulienė teigia, kad tai įmanoma su viena sąlyga – reikia judėti. „Jeigu žmogus sako, kad nori geriau jaustis, bet neranda ryte 15 minučių mankštai, aš nežinau, ar jis tikrai nori“, – sako reabilitologė, savo pacientus vadinanti prižiūrėtiniais. Straipsnis „Geriausia motyvacija judėti – gera savijauta“ įkvėps gyvenimo pokyčiams ir leis patikėti, kad 15 minučių per dieną gali padaryti stebuklus.

Kiekvienas žingsnis basomis – papildoma gyvenimo minutė.

O štai Mindaugui Suhovejui judėjimas išties padovanojo stebuklą. Nuo vaikystės regėjimo negalią turintis 35-erių vyras niūrias mintis šalin veja aktyviai judėdamas. „Sportas mano gyvenime atsirado kaip savotiška meditacija. Tai veikla, kuri mane atitraukė nuo skaudžios realybės“, – sako paralimpinis aklųjų riedulio (golbolo) čempionas ir virtuoziškas gydomojo masažo specialistas. Straipsnis „Iš manęs atimtas regėjimas, bet ne gyvenimo džiaugsmas“ padės patikėti savo galiomis net tada, kai atrodo, kad jų visai neturi.

Dukart vėžio diagnozę išgirdusi Danguolė Šertinskaja su savo gyvenimo demonais kovoja tapydama. „Su diagnoze apsipratau, su liga taikytis nesiruošiu“, – sako pasaulinio lygio apdovanojimus pelniusi menininkė, dvylika metų gyvenanti remisijoje ir tikinanti, kad dabar yra laimingesnė, nei iki ligos.

Gal todėl žurnalo „Sveikata“ viršelio herojė žurnalistė, TV laidų vedėja Edita Mildažytė gyvenimo ir neatidėlioja. „Tu niekada nežinai, kada Dievulis pasakys stop“, – sako charizmatiškoji pašnekovė. Atviras pasakojimas „Aš nerepetuoju gyvenimo, aš jį gyvenu“ leis iš arčiau pažinti moterį, kuri, kaip visada, – tiesi ir kartais net šokiruojanti.

Na, o kai ką šokiruos 40 darbo metų praktiką sukaupęs gydytojas seksologas-psichoterapeutas Vitalijus Žukas, įvardijęs didžiausią šių dienų intymaus gyvenimo problemą – priklausomybę nuo sekso. V. Žuko žodžiais tariant, malonumų iš šalies ieškoma tuomet, kai poros seksualinis repertuaras išsemtas. Kaip išvengti vienatvės dviese ir atgaivinti priblėsusią aistrą, skaitykite straipsnyje „Intymaus gyvenimo rykštės – priklausomybė nuo sekso ir neištikimybė“.

Vasara neatsiejama nuo žydėjimo, grožio. Apie žydinčius vasaros turtus naujausiame žurnalo „Sveikata“ numeryje pasakojama ne kartą. Apie pasaulyje žinomos spalvų ekspertės Leatrice Eiseman sukurtą gėlių terapijos filosofiją sužinosite perskaitę straipsnį „Gėlių terapija – sielos gydymo metodas“, o apie augalų galią kovojant su įvairiomis ligomis – iš gydytojos endobiogenetikės Julijos Malašauskienės pasakojimo „Namų vaistinėlėje – vasarinės gamtos dovanos“.

Ne mažiau pokalbių – ir apie moterims aktualias grožio temas. Visų pirma, grožį spinduliuoja mūsų veidas. Kaip jį išsaugoti jaunatvišką, straipsnyje „Veido joga – natūralus būdas atjaunėti“ pasakoja sertifikuota jogos trenerė Giedrė Bagdonienė. Stilistė Jolanta Mučinienė padeda nepasiklysti madingų saulės akinių jūroje, kirpėja-stilistė Natalija Tinterienė atsako į kas vasarą mus kamuojantį klausimą, ar saulė ir plaukai gali būti geri draugai.

Stilistė Agnė Gilytė išvaduoja iš amžino rūpesčio: ką rengtis? „Jei man reikia skubiai apsirengti ir išbėgti, renkuosi klasikinius džinsus ir baltus marškinius. Raudonos lūpos – ir daugiau nieko nereikia“, – tikina stilistė, straipsnyje „Džinsai – inkaras audringoje madų jūroje“ dalijanti patarimus denimo gerbėjams.

Laiminga vasara – sveika vasara, todėl naujausiame „Sveikatos“ numeryje kalbama ir apie sveikatai kylančius pavojus. Kaip džiaugtis saule, kad nepakenktume odai, bet gautume pakankamai vitamino D; kiek galime suvalgyti ledų ir kada jie gali netgi padėti sergant; kiek ir kokio vandens turėtume išgerti per dieną; kaip apsisaugoti mūsų kraujo tykančių zvimbiančių pasalūnų – specialistų patarimai ne vienam padės išvengti šių vasarinių galvosūkių. Straipsnis „Užmigdytos vaikiškos ligos bunda“ paskatins tėvus perkainoti savo požiūrį į skiepus. Juk sveiki vaikai – didžiausia laimė tėvams. O pačių jų sveikata – didžiausias turtas.

Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo pirmininkė Virginija Lukšienė turi paprastutį receptą, kai gerai jautis ne tik vasarą. „Laiku pavalgyti. Atsigerti. Judėti. Keliauti. Bendrauti. Skaityti. Auginti gėles. Džiaugtis gamta. Svarbiausia – mylėti save. Tuomet ir kiti tave mylės“, – sako 46 metų pediatrės stažą sukaupusi gydytoja, stebinanti jaunatviškumu ir turinti stiprų kelionės geną.

„Būtų naivu tikėtis, kad kelionėje viskas klostysis kaip iš natų. Galiausiai, jei viskas būtų tobula, būtų neįdomu. Žmogaus psichika sukonstruota taip, kad labai gerai įsimename dalykus, kurie nuspalvinti ryškiomis emocijomis“, – teigia psichologė Miglė Samušė, šiame „Sveikatos“ numeryje kalbanti apie kelionių naudą emocinei ir psichologinei gerovei.

Taigi leiskimės į kelionėn į ... vasarą! Gal ir nepavyks pamatyti viduramžių pilių didybės pietų kraštuose, bet smėlio pilį gimtajame pajūryje tikrai įmanoma pastatyti. Žurnalas „Sveikata / vasara“ leis suprasti ir patikėti: nebūna vasaros be pralaimėjimų, jei tik atveriame jei širdį!

Dienraščių „Kauno diena“ ir „Klaipėda“ prenumeratoriams žurnalas pristatomas nemokamai.


Šiame straipsnyje: sveikatažurnalas Sveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rado ką

Rado ką portretas
Reklamuot pijoke

Dar \\\\\.../////

Dar  \\\\\...///// portretas
geri?,("šnapsą").

tomas

tomas portretas
siandien atlikau sveikatingumo procesa, nusigeriau iki apsimizimo, poto milicajai padare man masaza ir uzdejo purvo asfaltine kauke ir nuveze i senatorija porai valandu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių