Lietuvė – apie tikrąją padėtį Italijoje: reanimacijos perpildytos, sustojo ekonomika

Nors dar prieš kelias savaites koronavirusas tik įžengė į Europą, šiandien panika apėmusi daugelį šalių. Europoje koronavirusas stipriausiai smogė Italijai – čia užsikrėtusiųjų daugiau nei 9 tūkst., o aukų skaičius perkopė 400. Aštuntus metus Italijoje gyvenanti Aida portalui sutiko papasakoti, kuo gyvena šiomis dienomis – koronavirusas sujaukė ne tik lietuvės, bet ir beveik visų italų kasdienybę.

Pasak Aidos, kasdienybė apėmus koronaviruso panikai pasikeitė kardinaliai. „Gyvenu netoli Milano, Varezės mieste. Kadangi po įvestos komendanto valandos viskas yra uždaroma 18 val., miestai tikrai atrodo liūdnai. Ir dienos metu gatvės yra pakankamai tuščios. Daugelis barų, kavinių, kirpyklų šiomis dienomis liko uždarytos. Visos mokymo įstaigos uždarytos, daugumą darboviečių taip pat užsidarė. Tėvai buvo priversti likti namuose ne tik dėl vaikų, bet ir dėl uždarytų darboviečių. Man asmeniškai taip pat teko užsidaryti namuose, ieškoti įvairių veiklų, kuo galėčiau užimti dukrą ištisomis dienomis. Būreliai ir visos užklasinės veiklos buvo sustabdytos“, – portalui kauno.diena.lt situaciją komentavo moteris.

Norėdama išvengti žmonių susibūrimo, stengiuosi įsigyti produktų ilgesniam laikui. Deja, įprastą meniu teko koreguoti šaldytais ar ilgiau negendančiais produktais.

Aida teigia, kad informacijos apie koronavirusą pateikiama išties daug – tačiau tik nuo pačių žmonių priklauso, kuo tikėti ir kaip atsirinkti patikimus šaltinius. „Italai jau nebepanikuoja. Pradžioje suveikė žmogiškasis faktorius. Kiek teko stebėti spaudoje, baimė apniko visų valstybių žmones. O dėl skleidžiamos panikos, manau, kad mūsų valia atsirinkti, kiek tai verta sekti ir kuo tikėti. Dabar informacijos apstu visur. Pradedant žiniasklaida, baigiant socialiniais tinklais. Asmeniškai aš seku tik Pasaulinės Sveikatos Organizacijos informaciją, bent jau ten viskas pateikiama faktais“, – akcentuoja lietuvė.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Dėl pasikeitusių aplinkybių parduotuvėse lankausi retai. Yra dvi priežastys. Viena – tai kad mano dukra liko namuose ir aš vengiu ją vestis į viešas vietas šiuo metu. Kita priežastis – paskelbus karantiną, į prekybos vietas įleidžiamas ribotas kiekis žmonių vienu metu, kiti priversti laukti lauke. Norėdama išvengti žmonių susibūrimo, stengiuosi įsigyti produktų ilgesniam laikui. Deja, įprastą meniu teko koreguoti šaldytais ar ilgiau negendančiais produktais“, – pasakoja Aida.

Moteris prisimena, kad koronavirusui pasiekus Europą, Italijoje, kaip ir kitose šalyse, taip pat kilo panika. Žmonės apgulė parduotuves, pirko tai, kas galėtų praversti karantino metu. „Pirmomis dienomis didelės panikos akys buvo ir pas italus. Makaronų skyriai buvo iššluoti. Šiuo metu parduotuvėse netrūksta nieko, išskyrus dezinfekcinio skysčio“, – vardija lietuvė.

Šiuo metu oficialiai mokymosi įstaigos įskaitant darželius, mokyklas, universitetus uždarytos visoje Italijoje iki balandžio 3 dienos. Aida sako, kad Italijos gyventojai priversti „atostogauti“ beveik mėnesį. 

„Mūsų mieste užsikrėtusiųjų skaičius yra labai mažas (jei neklystu, tikrai ne daugiau 10 asmenų), provincijoje – iki 30. Tačiau ligoninės yra perpildytos atvežtų iš Milano ligonių. Ypač reanimacijos skyrius. Deja, liga pasidarė pavojinga ir jauniems žmonėms. Tai nebėra paprastas gripas“, – apie koronaviruso pavojingumą dėsto Aida.

Iki karantino paskelbimo svarsčiau ar verta grįžti, bet nenoriu rizikuoti savo tėvų sveikata, todėl nusprendžiau išlaukti geresnio momento būdama čia.

Asmeninio archyvo nuotr.

Paklausta, kodėl iškilus koronaviruso grėsmei nenusprendė išskristi iš Italijos, Aida sako, kad nenorėjo rizikuoti artimųjų sveikata. „Planavau ir vis dar tikiuosi grįžti į Lietuvą per šventes. Deja, šią dieną nežinau ar pavyks. Iki karantino paskelbimo svarsčiau, ar verta grįžti, bet nenoriu rizikuoti savo tėvų sveikata, todėl nusprendžiau išlaukti geresnio momento būdama čia“, – pasakoja moteris.

Pasak Aidos, Italijoje, kaip ir Lietuvoje, įsigyti apsauginių kaukių ir dezinfekcinio skysčio – beveik neįmanoma. „Situacija sudėtinga. Dezinfekcinio skysčio praktiškai neįmanoma gauti. Kaukių taip pat. Aš pati kaukę užsidedu tik tada, kai einu ten, kur gali būti didesnė masė žmonių. Kitu atveju stengiuosi laikytis elementarios higienos, plautis rankas, neliesti veido, neturėti kontakto su kitais žmonėmis, valyti telefoną ir nedėti jo prie veido, prieš tai nenuvalius“, – vardija lietuvė.

Moteris atvira – koronavirusas smogs ir Italijos ekonomikai. „Didelė dalis žmonių šį mėnesį nesulauks atlyginimo. Bendroji ekonomika sustojo. Tai tikrai atsilieps labai skaudžiai. Jau dabar ruošiamasi naujai krizei“, – pasakoja Aida.

Visoje Italijoje nuo antradienio ribojamos visos kelionės ir draudžiami visi vieši susibūrimai, vyriausybei pritarus griežtoms karantino priemonėms naujojo koronaviruso plitimui stabdyti. 

Asmeninio archyvo nuotr.

Vestuvės ir laidotuvės uždraustos daugiau kaip trims savaitėms, barams ir restoranams nurodyta darbą baigti 18 val., o premjeras ragina žmones „likti namie“.

Beprecedentės priemonės, galiosiančios iki balandžio 3-iosios, pagal vėlai pirmadienį pasirašytą įsaką taikomos visoje daugiau kaip 60 mln. gyventojų turinčioje šalyje. Nuo sekmadienio iki šiol buvo izoliuoti tik keli, labiausiai nuo viruso nukentėję šiauriniai regionai aplink Milano ir Venecijos miestus.

Italija yra labiausiai nuo praėjusių metų pabaigoje Kinijoje atsiradusio koronaviruso nukentėjusi šalis Europoje. Naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Italijoje sparčiai augo ir dabar yra didesnis nei 9 tūkstančiai, o mirties atvejų skaičius šiuo metu yra 463.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
BŪTINA raukt su tomis 'rotacinėmis pajėgomis' Lietuvoje, jų atghabenta 'karūna' BAISAU nei Rusija (kuri ir be mūsų turi ką veikt).

Aš  portretas
Italijoje jau beveik 13000 sergančių ir tikrai tai nėra paprastas gripukas.Miršta ir jauni žmones.Italijoje jau važiuoja kariūnai su tankučiais link Lietuvos ir Latvijos,bus apie 37000 karių tipo “ defence Europa 2020”.Jie visi be kaukių ir jokios apsaugos virusui,čia ir taip aišku,kad visi paskiepyti.Per televiziją niekas apie tai nekalba net minimaliai.

Oi

Oi portretas
Nebandyk namo vaziuot. Sikna ten ir laikyk.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių