A. Bilotaitė įstatymu įteisinus migrantų apgręžimą: valstybė turi gintis

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitės sako, kad Seimo priimtos pataisos dėl neteisėtų migrantų apgręžimo yra „geriausias pamatuotas sprendimas“ ir alternatyvų jam nėra, nes valstybė turi būti pasiruošusi apsaugoti sieną, jei vėl išaugtų neteisėtos migracijos srautai.

„Kalbant apie nacionalinį saugumą ir žmogaus teises nėra labai lengvų sprendimų, bet nėra ir alternatyvų, mūsų valstybė turi gintis“, – antradienį žurnalistams Seime sakė A. Bilotaitė.

A. Bilotaitė pažymėjo, Seimo priimtas įstatymas migrantus apgręžti pasienyje leistų tik tuo atveju, jei dėl instrumentalizuotos migracijos būtų paskelbta ekstremali padėtis.

„Turime informacijos apie naujus galimus srautus, susijusius su naujais skrydžiais, turime informacijos apie derybas, kurias vykdo Baltarusijos režimas tiek su Iranu, tiek su Iraku. Turime būtų pasiruošę ir mums reikalingi instrumentai“, – kalbėjo ministrė.

Seimas antradienį įstatymu įteisino migrantų apgręžimą pasienyje valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu. Iki šiol tai leido Vyriausybės nutarimas dėl nepaprastosios padėties.

Kalbant apie nacionalinį saugumą ir žmogaus teises nėra labai lengvų sprendimų, bet nėra ir alternatyvų, mūsų valstybė turi gintis.

Valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymo pataisos įsigaliotų gegužės 3 dieną. Jas dar turi pasirašyti prezidentas.

Pataisomis nustatyta, kad esant paskelbtai valstybės lygio ekstremaliajai situacijai dėl masinio užsieniečių antplūdžio, Vyriausybė Nacionalinio saugumo komisijos siūlymu gali priimti sprendimą, jog užsieniečiai, ketinantys kirsti ar kirtę valstybės sieną tam nenustatytose vietose arba pažeisdami įstatymus, į Lietuvos teritoriją neįleidžiami.

Nurodoma, kad ši nuostata taikoma individualiai kiekvienam užsieniečiui.

Įstatymo pataisas kritikuoja žmogaus teisių gynėjų organizacijos, kurių teigimu, taip būtų įteisinti tarptautinei teisei prieštaraujantys migrantų išstūmimai. Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pareiškė, kad toks įstatymas „uždegs žalią šviesą kankinimams“.

Pataisas inicijavusi Vidaus reikalų ministerija (VRM) tvirtina, kad jos aiškiai atskiria natūralią ir instrumentalizuotą migraciją, vykdomą Baltarusijos režimo, ir būtinos norint užtikrinti šalies nacionalinio saugumo interesus. Ministerija taip pat pažymi, kad įstatyme numatyti saugikliai dėl pažeidžiamų asmenų.

Migrantų apgręžimą pasienyje su Baltarusija buvo pradėtas vykdyti 2021 metų rugpjūčio 3 dieną vidaus reikalų ministrės įsakymu ir vėliau įrašytas į Vyriausybės nutarimą.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista 20,1 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba teigia, kad Baltarusijos pareigūnai aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą ir Europos Sąjungą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas puola?

Kas puola? portretas
Lenda tie invaziniai parazitai apsimetę, jog yra iš Ukrainos. Teisybė paprasta. Atšliaužė invaziniai parazitai, išgamos ir šiukšlės. Kur dėt tokius? Išnaudoti 200 tūkstančių įleistų nuo praėjusių metų vadario 24 d šliužų nėra paprasta. Tai nuomonė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių