Dėl Lietuvos banko vadovo algos mažinimo Seimo teisininkai turi pastabų

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas turi pastabų ketvirtadienį Seimo nario Kęstučio Glavecko numatytoms pateikti Seimui Lietuvos banko įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma sumažinti Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimą.

Siekiant nepažeisti teisėtų lūkesčių apsaugos principo bei įvertinus tai, kad, pagal Lietuvos banko įstatymą, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojų ir valdybos narių atlyginimas yra susietas su Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimo dydžiu, Seimo kanceliarijos Teisės departamentas siūlo papildyti projektą pereinamojo pobūdžio nuostatomis.

Seimo teisininkai siūlo numatyti, kad siūlomos įstatymo nuostatos būtų taikomos po jų įsigaliojimo pradedantiems eiti pareigas Lietuvos banko valdybos pirmininkui bei jo pavaduotojams ir valdybos nariams.

Pagal siūlomas pataisas, Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimas būtų lygus keturiems (šiuo metu penkiems) piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniams mėnesiniams darbo užmokesčiams, skelbiamiems Lietuvos statistikos departamento.  

Taip pat siūloma numatyti, kad Lietuvos banko valdybos pirmininko atstovavimo šalyje ir užsienyje išlaidoms finansuoti kas mėnesį skiriama 15 procentų jo darbo užmokesčio dydžio suma būtų skiriama atsiskaitytinai.   

Seimo Teisės departamentas pažymi, kad iš projekto nėra aišku, kam ir kaip Lietuvos banko valdybos pirmininkas turėtų atsiskaityti dėl atstovavimo šalyje ir užsienyje išlaidų.

„Atsižvelgus į tai bei siekiant teisinio aiškumo, projektas tobulintinas pildant jį nuostatomis dėl lėšų, skirtų Lietuvos banko valdybos pirmininko atstovavimo šalyje ir užsienyje, naudojimo, įskaitant atsiskaitymo už jas, tvarkos“, – siūlo Seimo teisininkai.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad įstatymo projekto aiškinamajame rašte nėra pateikta duomenų, kurie patvirtintų itin sunkią valstybės ekonominę, finansinę padėtį.

Dokumento aiškinamajame rašte yra nurodyta, kad įstatymo projektas parengtas, siekiant visuomenės pajamų gavimo ir paskirstymo solidarumo, kuris ypač aktualus valstybei bandant įveikti COVID-19 sukeltos ekonominės krizės padarinius.

„Atkreiptinas dėmesys į tai, kad įstatymo projekto aiškinamajame rašte nėra pateikta duomenų, kurie patvirtintų itin sunkią valstybės ekonominę, finansinę padėtį“, – sakoma Teisės departamento išvadoje.

Įstatymo pataisų iniciatoriai pažymi, kad 2019 m. ketvirtą ketvirtį vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje buvo 1 358,6 euro, o prezidento alga yra 5 756 eurai atskaičius mokesčius.

„Lietuvos banko viešai skelbiamoje informacijoje apie darbo užmokestį nurodyta, kad vidutinis nustatytas valdybos nario darbo užmokestis 2020 m. kovo mėnesį (neatskaičius mokesčių) sudarė 10 994 eurus. Remiantis skaičiavimais, valdybos pirmininko alga gali sudaryti daugiau kaip 12 tūkst. eurų, kai 2011 m. priėmus analogiškas įstatymo pataisas, mažinančias valdybos pirmininko atlyginimą, šis dydis sudarė apie 19 700 litų (arba 5 705 eurus) iki mokesčių“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Šiuo metu Lietuvos banko įstatyme nustatytas Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimas lygus penkiems piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniams mėnesiniams darbo užmokesčiams, skelbiamiems Lietuvos statistikos departamento, o jo atstovavimo šalyje ir užsienyje išlaidoms finansuoti neatsiskaitytinai kas mėnesį skiriama 15 procentų jo darbo užmokesčio dydžio suma.

Pirmininko pavaduotojų ir valdybos narių atlyginimo dydį, neviršijantį 90 proc. valdybos pirmininko atlyginimo dydžio, nustato Lietuvos banko valdyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vasiliauskas pirko dūdą ir visos valdžios į ją daug metų pučia,nes iš kito galo jiems auksiniai byra,va ir pasaka baigta,tra lia lia...

teisininkai

teisininkai portretas
keisti ,tiesa is to pacio lovio gauna stlygi + dar is ----- va kur beda.

susidaro

susidaro portretas
ispudis jog visi biudzetininkai ,kaip savuose uabuose tvarkosi,ai !gi viskas prixvatinta.... .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių