G. Landsbergis: ES turi tvirtai stovėti prieš V. Putino sąmokslą sukurti Sovietų Sąjungą 2

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis perspėjo, kad NATO karių skaičiaus mažinimas regione gali pabloginti saugumo situaciją su Rusija, rašo britų dienraščio „The Telegraph“ Europos redaktorius Jamesas Crispas.

Vladimiras Putinas planuoja sukurti „Sovietų Sąjungą 2“, pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras, prieš tai perspėjęs JAV ir NATO nemažinti karių skaičiaus Rytų Europoje.

G. Landsbergis sakė, kad ES turi „labiau įsitraukti“ ir „siūlyti sprendimus“, kaip spręsti krizę, kurią paskatino baimė, jog Rusija įsiverš į Ukrainą, prie kurios sienų Maskva sutelkė 100 tūkst. karių. Jis taip pat paragino ES persvarstyti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, kad būtų panaikintos spragos ir įsitikinta, jog jos vis dar „kandžiojasi“.

Pasak G. Landsbergio, Lietuva „nuolat palaikė“ ryšį su JAV per derybas su Rusija Ženevoje. Vašingtonas pasiūlė aukšto lygio skaidrumą derybose, kuriose ES nedalyvavo. Buvo spėliojama, kad JAV galėtų įtraukti į galutinį susitarimą pasiūlymą sumažinti karių skaičių regione mainais už panašų Rusijos karių skaičiaus sumažinimą prie Ukrainos sienos. Tačiau G. Landsbergis perspėjo, kad bet kokie žingsniai mažinti NATO karių skaičių regione būtų „raudonoji linija“ Europos sostinėms.

Viena žinome – Rusija yra tvarkos ardytoja.

„The Telegraph“ G. Landsbergis sakė, kad „blogiausias dalykas yra bloginti saugumo padėtį. Tai galėtų atsitikti per įvairius scenarijus. Tai gali nutikti dėl Baltarusijos veiksmų, taip nutiko užpuolant Ukrainą ir taip gali nutikti mažinant karių skaičių regione“.

„Yra jausmas, kad bandoma atkurti Sovietų Sąjungą 2“, – sakė jis, pabrėždamas Rusijos karių buvimą Sakartvele, Ukrainoje, Moldovoje, Kazachstane ir Baltarusijoje.

Pasak G. Landsbergio, V. Putino reikalavimai, kad Ukraina ir kitos šalys niekada neįstotų į NATO, yra nepriimtini ir tik Kijevas nuspręs, ar teikti paraišką stoti į aljansą. „NATO yra atvirų durų aljansas, ir toks turi likti. Ukraina pati turi demokratiškais būdais nuspręsti, ar ji nori stoti į NATO“, – sakė jis.

Rusija skuba nustatyti darbotvarkę, pridūrė jis, bet greito susitarimo situacijai sušvelninti nebus, ypač tada, kai Kremlius laiko įrėmęs „pistoletą“ į Vakarų galvą. „Viena žinome – Rusija yra tvarkos ardytoja“, – sakė jis.

G. Landsbergis teigė, kad esama įrodymų, jog Baltarusijos valstybinės įmonės rado spragų, kaip išvengti ES sankcijų, ir jas reikia pašalinti. Jo teigimu, situacija prie sienos, per kurią Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka siunčia migrantus į ES, dabar rami. Vis dėlto vyksta pasirengimas, jei pavasarį orui atšilus migrantai vėl būtų panaudoti kaip ginklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dumblas

Dumblas portretas
Iš kur, pas jį, tokie vėjai galvoje?

NEKARTOK, KAIP BEŽDŽIONĖ

NEKARTOK, KAIP BEŽDŽIONĖ portretas
Tie kvaili aiškinimai - iš už Atlanto. Kiekvienas sprendžia pagal savo sugedimo laipsnį. Tai Amerikos teroristai dar bando išsilaikyti pasaulio hegemono vaidmenyje. Dėl to - jie daro viską - sustabdyti Rusijos ir Kinijos ekonominį augimą. Rusija, paprasčiausiai, rūpinasi savo valstybės SAUGUMU. Nuo tokių banditų, kaip Amerika. O landsberginis šunelis kiauksi į tų teroristų dūdele.

kluika

kluika portretas
nejaugi jis nesupranta, kad yra visiškas idiotas.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių