G. Nausėda: atvejai apie artimųjų įsidarbinimą aukštose pareigose jau panašūs į sistemą

Atvejai, kai aukštas pareigas ministerijose ir joms pavaldžiose įstaigose užima giminyste ir draugyste susiję žmonės darosi panašūs į sistemą, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Taip jis ketvirtadienį komentavo paaiškėjusią informaciją, jog viceministro Vinco Jurgučio sutuoktinė Agnė Belickaitė įsidarbino „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės korporatyvinių reikalų direktore, o ekonomikos ir inovacijų bei susisiekimo viceministrės viešai paskelbė, kad yra pusseserės.

„Ponas Vincas Jurgutis buvo paskirtas ministrės Aušrinės Armonaitės politinio pasitikėjimo. Ponia Agnė Belickaitė yra, kaip suprantu, asmeninė draugė. Tai klausimai yra poniai A. Armonaitei“, – ketvirtadienį Briuselyje žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Juo labiau, kad mes matome, jog atsiranda nauja informacija apie kažkokius pažįstamus ir giminystės schemas. Tai jau panašu į kažkokią sistemą“, – pridūrė jis.

Klausimą dėl galimo nepotizmo šioje A. Belickaitės įsidarbinimo istorijoje iškėlė žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Jo žmona Rasa Jakilaitienė taip pat dalyvavo atrankoje į LTG korporatyvinių reikalų direktorės pareigas.

Po kilusių klausimų tiek A. Belickaitė, tiek V. Jurgutis paskelbė apie pasitraukimą iš pareigų.

Savo ruožtu, ketvirtadienį ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė feisbuke paskelbė, kad ji ir susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė yra pusseserės.

Ji teigė, jog atėjusi dirbti į ministeriją teiravosi „ar reikia deklaracijose deklaruoti kitose ministerijose dirbančius gimines“ ir sakė sulaukusi neigiamo atsakymo, tokio vertinimo, jos žiniomis, sulaukė ir A. Vaiciukevičiūtė.

Abiem šioms ministerijoms vadovauja Laisvės partijos deleguoti ministrai.

Prezidentas taip pat pažymėjo, jog susidariusi situacija daro blogą poveikį „žmonių pasitikėjimui ir politikai apskritai“.

Trečiadienį paraginęs A. Armonaitę atsistatydinti, prezidentas ketvirtadienį įspėjo, jog ši istorija gali turėti neigiamų pasekmių Laisvės partijai.

„Galima mėginti nuimti mažesnę galvą, kad būtų išsaugota didesnė. Bet klausimas – ar pačiai partijai tai naudinga? Ar nebus galutinis teisėjas rinkėjai ir žmonės, kurie visa tai mato ir daro išvadas?“ – svarstė prezidentas.

VTEK vertins situaciją dėl asmeninių ryšių ministerijose ir „geležinkeliuose“

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vertins, ar dėl asmeninių ryšių galėjo kilti interesų konfliktai Ekonomikos ir inovacijų bei Susisiekimo ministerijose ir valstybės valdomuose „Lietuvos geležinkeliuose“ (LTG).

VTEK ketvirtadienį paskelbė, kad aiškinsis „Lietuvos geležinkelių“ taikomas įdarbinimo procedūras viešųjų ir privačių interesų derinimo kontekste, taip pat asmeninių ryšių, tokių kaip klasiokai, draugai, giminės, keliamų rizikų valdymą Susisiekimo, Ekonomikos ir inovacijų ministerijose bei LTG grupėje.

Etikos sargai skelbia išsamų situacijos vertinimą atliksiantys savo iniciatyva, reaguodami į viešoje erdvėje pateiktą informaciją. Po klausimų dėl galimo nepotizmo iš pareigų pasitraukė ekonomikos viceministras V. Jurgutis ir jo sutuoktinė A. Belickaitė, neseniai paskirta LTG korporatyvinių reikalų direktore.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesa

Tiesa portretas
Visada daugiausia iš anksto surežisuota tų įdarbinimo prie lėšų perskirstymo, projektų patikros, finansų kontrolės ir jurisdikcijos. Pvz, moteriškutė yra mokesčius kontroliuojančios institucijoje, o jos svainis ar pusseserė toje ministerijoje ar kompanijoje, kurią kontroliuoti priskirta ta moteriškutė. Kas jau ten beatras ką, kai prižiūrėti paskiriama daug organizacijų, ta viena, kur pinigus sutartinai praplauna ar nureketuoja iš sąžiningai dirbančių visada bus viskuo aprūpinta, krizė ar ne. O kokios sistemos sukurtos per MRU....oho. Narkotikų platinimo, prostitucijos, pinigų plovimo į rytus, tiesa, dabar tai jau vadinasi parama Ukrainai. Anksčiau į ten plovė per projektus ir pavargo viską slėpdamas, įsiskolino, pasiskolino, narkotikai pabrango, mergų gražesnių neliko ..taigi, fiasko. Teko sugalvot klouno performansą pas ukrus.

sėdi ten savo slovike ir sėdėk

sėdi ten savo slovike ir sėdėk portretas
žulikas varlių saugotojas, vienos ruskių raketos iš kaliningrado užtektu, išlakstytu ir triūsikai ir bobų gorsetai po draustini

KKiK

KKiK portretas
Kai įdarbina pagal blatą negerai. Bet jei esi geras specialistas, laimi konkursą, bet negali įsidarbinti nes matai ten jau tavo giminės dirba? Kas nubrėš teisinę riba?
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių