G. Nausėda: negalime žaisti tokių žaidimų – šalies vadovai turi būti saugomi visą parą

Šalies vadovai turi būti saugomi nuolatos, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak G. Nausėdos, negalima situacija, kai „kažkuriuo paros metu jis nesaugomas apskritai“.

„Negalime tokių žaidimų žaisti, čia kaip būti truputį nėščiam“, – žurnalistams iš Vilniaus į Kauną važiavusiame traukinyje penktadienį sakė G. Nausėda.

Apie tai jis kalbėjo Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir premjerei Ingridai Šimonytei siekiant mažesnės apsaugos.

Negalime tokių žaidimų žaisti, čia kaip būti truputį nėščiam.

Kaip numatyta jų pateiktame įstatymo projekte, 24 valandas per parą būtų saugomas tik prezidentas, o kiti vadovybei priskiriami asmenys būtų saugomi užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai tiesiogiai vykdo funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga.

I. Šimonytė anksčiau šią savaitę sakė, kad norima atsisakyti ne būtinosios, o perteklinės apsaugos.

Šiuo metu įstatymas numato, kad Vadovybės apsaugos tarnyba saugo vadovybę 24 valandas per parą. Vadovybei priklauso prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas ir šias pareigas laikinai einantys asmenys.

V. Čmilytė-Nielsen sureagavo į prezidento poziciją

Parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasigedo prezidento G. Nausėdos argumentų, kodėl, jo požiūriu, nereikėtų keisti Vyriausybės ir parlamento vadovų apsaugos režimo. Kaip Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen, iš prezidento norėtųsi girdėti argumentus, o ne užuominas apie moteriškumą.

„Norėtųsi kalbant apie įstatymus girdėti argumentus, o ne užuominas apie moteriškumą. Dar kartą priminsiu, kad daugumoje Europos Sąjungos šalių parlamentų pirmininkų ir premjerų apsauga organizuojama paprasčiau nei Lietuvoje, nepaisant šias pareigas einančių politikų lyties“, – tvirtino Seimo pirmininkė.

Norėtųsi kalbant apie įstatymus girdėti argumentus, o ne užuominas apie moteriškumą.

Taip ji sureagavo į prezidento G. Nausėdos žurnalistams penktadienį išsakytą nuomonę, kad negalima sukurti situacijų, kai valstybės aukščiausi asmenys kažkuriuo paros metu būtų nesaugomi apskritai. Šią poziciją prezidentas sustiprino fraze: „Čia kaip būti truputį nėščiam“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

Prezidentą sukritikavo ir konservatorių seniūnė

G. Nausėdos pastabą sukritikavo ir konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Tiesa, ji kvestionavo ne tik prezidento pasitelktą palyginimą apie nėštumą, bet ir sprendimą tapus prezidentu nepersikelti į šalies vadovo rezidenciją Turniškėse.

„Stebina tokie G. Nausėdos pareiškimai, nes lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, Lietuvoje vadovai saugomi bene griežčiausiai, todėl siūlomos įstatymo pataisos orientuojasi į Skandinavijos šalis ir vakarietiškas patirtis.

Taip pat norėčiau priminti, kad Vadovybės apsaugos tarnybos specialistams kilo papildomų iššūkių užtikrinti G. Nausėdos ir pirmosios ponios saugumą, kai šie atmetė nusistovėjusią praktiką gyventi rezidencijoje Turniškėse ir liko gyventi nuosavame name, esančiame Pučkorių atodangoje. Norėtųsi, kad prezidentas rodytų pavyzdį, kurio trūksta tiek šioje, tiek kitose srityse“, – Eltai teigė valdančiųjų konservatorių frakcijos seniūnė, pažymėdama, kad palyginimas apie nėštumą taip pat nėra deramas.

„O kalbant apie konkretų G. Nausėdos išsakytą palyginimą, tai šalies vadovui norėčiau priminti, kad daugeliui moterų nėštumas yra itin jautri tema ir tokie prezidento pasisakymai yra įžeidūs ir skaudinantys“, – sakė politikė.

Vadovybės apsaugos įstatymo pakeitimus, kurie užtikrintų lankstesnį Seimo ir Vyriausybės vadovų apsaugos režimą ir tam tikrais atvejais leistų išvengti nuolatinės pareigūnų apsaugos, inicijavo premjerė Ingrida Šimonytė ir V. Čmilytė-Nielsen. Antradienį Seimas po pateikimo šiai iniciatyvai pritarė.

Tiek V. Čmilytė-Nielsen, tiek I. Šimonytė tvirtina, kad dabartinis premjero ir Seimo pirmininko saugojimo režimas yra perteklinis ir, kad  siūloma iniciatyva būtų žingsnis arčiau Vakarų. Jų teigimu, kitose vakarietiškose valstybėse aukščiausių pareigūnų apsaugos lygis yra kur kas kuklesnis.

Siūlomu įstatymo projektu inicijuojami tik Seimo pirmininkės ir premjerės saugojimo režimo pokyčiai. Įstatymo pataisos numato, kad Respublikos prezidentas (kaip ir iki šiol) būtų saugomas 24 valandas per parą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sutinku ir geriausia juos saugoti Lukiškėse.

Julius

Julius portretas
Jie gi tarnauja žmonėms ta nuo ko juos saugoti?

tiesiai sviesiai

tiesiai sviesiai portretas
valdziadurniu diplomatus apsauga turi nesioti visa para... ir i parduotuve nuvaziuoti jei ko pritruksta, ir svecius isvezioti...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių