G. Nausėda: Prezidentūra kandidatų į viceministrus nesiūlė

Šalies vadovas Gitanas Nausėda sako, kad Prezidentūros pasirinkta ir nemažai kritikos sulaukusi kandidatų į ministrus filtravimo tvarka pasiteisino. Jo teigimu, tai, kad kandidatai į ministrus prieš susitikdami su juo kalbėjosi su jo patarėjais, leido geriau įsitikinti pretendentų tinkamumu.

„Ar tikrai mano patarėjai yra tokie baisūs žmonės, kad susitikimas su jais yra kandidatų paniekinimas?“ – portalui „Delfi“ duotame interviu retoriškai klausė prezidentas.

„Viskas priklauso nuo to, kokia forma vykdomas šis pašnekesys ir apie ką ten yra kalbama“, – pažymėjo G. Nausėda.

Todėl, pasak jo, diskusijų viešojoje erdvėje sulaukęs Prezidentūros sprendimas dėl ministrų atrankos organizavimo tvarkos – pasiteisino.

Aš esu įsitikinęs, kad ši inovacija pasiteisino, ji leido parengti geriau mūsų pokalbį su ministrais.

„Aš esu įsitikinęs, kad ši inovacija pasiteisino, ji leido parengti geriau mūsų pokalbį su ministrais (...). Ši dvipakopė sistema, kuomet ji vykdoma pagarbiai, mandagia forma, kalbantis bičiuliškai, kolegiškai ir siekiant to paties tikslo, kad būtų atrinktas pats geriausias kandidatas ir kad būtų įsitikinta kandidato tinkamumu – kam ji tada kenkia“, – samprotavo G. Nausėda.

Prezidentūra kandidatų į viceministrus nesiūlė

Prezidentas tvirtino, kad visiška netiesa yra tai, jog vykusių susitikimų metu su kandidatais į ministrus jo patarėjai siūlė personalijas užimti viceministrų postus. Tokios kalbos viešojoje erdvėje pasigirdo įsibėgėjus prezidento ir kandidatų į ministrus susitikimams.

„Tai yra didele dalimi išgalvotas dalykas, nes jokių primygtinių viceministrų siūlymų nebuvo. Tačiau taip, mes domėjomės, kokia yra kiekvieno kandidato į ministrus komanda“, – sakė G. Nausėda, tikindamas, kad kandidatams į ministerijų vadovus nebuvo išsakytos ir rekomendacijos dėl galimų viceministrų.

„Pokalbyje su vienu kandidatu mes pabandėme prisiminti, kokie yra viceministrai buvusios ministerijos vadovybėje. Kai kurių iš tų viceministrų pavardžių iš karto neprisiminėme. Tai tikrai nėra panašu į primygtinį viceministro siūlymą, jei net negali pavardės prisiminti“, – teigė prezidentas.

Prezidentas penktadienį pranešė savo verdiktą dėl Ingridos Šimonytės pasiūlyto kandidatų į ministrus sąrašo. G. Nausėda atmetė į žemės ūkio ministrus siūlytos Dalios Miniataitės ir į susisiekimo ministrus teikto Kasparo Adomaičio kandidatūras.

Tikisi aukštesnio politinės kultūros lygio

Tikėkimės, kad politinė kultūra bus aukštesnio lygio.

Prezidentas Gitanas Nausėda viliasi, kad naujosios Vyriausybės politinė kultūra bus aukštesnio lygio nei darbą baigiančio Ministrų Kabineto. Šalies vadovas teigia gavęs paskirtosios premjerės Ingridos Šimonytės patikinimą, kad jos vadovaujamos Vyriausybės ministrui netinkamai einant savo pareigas, jos asmenine iniciatyva būtų priimami atitinkami sprendimai.

„Tikėkimės, kad politinė kultūra bus aukštesnio lygio. Tikrai aš pripažįstu, kad ir dėl objektyvių, bet, deja, ir dėl subjektyvių priežasčių su ankstesne Vyriausybe būdavo problemų, kuomet net ir pripažįstant visiems, kad yra tam tikrų darbo klaidų ar tam tikrų skandaliukų vis dėlto sprendimų nebūdavo imamasi dėl labai paprastos priežasties: reikia žūtbūt išsaugoti koaliciją“, – interviu „Delfi“ penktadienį teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas teigė, kad penktadienį vykusiame susitikime su I. Šimonyte iš paskirtosios premjerės gavęs patikinimą, jog ministrui netinkamai einant pareigas ministro pirmininko iniciatyva bus priimami atitinkami sprendimai.

„Ponia Ingrida man šiandien daug kartų minėjo, kad bus kitaip, kad sprendimai tikrai bus ir ji yra tuo suinteresuota.(...) Jeigu ministrui nesiseka ir mes matome, kad jis dirba ne taip, kaip buvo tikėtasi, tai turbūt turėtų ne tik prezidento iniciatyva būti, bet ir paties premjero iniciatyva, kuo greičiau priimti sprendimus“, – akcentavo prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių