G. Nausėda: su Jungtine Karalyste sutarta didinti bendrų karinių pratybų skaičių

  • Teksto dydis:

Su Jungtine Karalyste sutarta didinti bendrų karinių pratybų skaičių, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis tai sakė po antradienį Londone vykusio susitikimo su šios šalies premjeru Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu), pranešė Prezidentūra.

Susitikimo metu aptartas didesnis Jungtinių ekspedicinių pajėgų (JEF) įsitraukimas Baltijos regione, pratybos jūroje, ore ir sausumoje bei sąveika su regione dislokuotomis NATO pajėgomis.

„Jungtinės Karalystės pajėgos esmingai dalyvauja JEF veikloje, norime jų daugiau matyti Lietuvoje ir visame Baltijos regione. Sutarėme dėl artimiausio laikotarpio karinio bendradarbiavimo uždavinių, pirmiausia bendrų karinių pratybų skaičiaus didinimo“, – pranešime sakė G. Nausėda.

LNK reportažas:

Šiuo metu JEF priklausančių valstybių kariai kartu su kitomis NATO valstybėmis dalyvauja Norvegijoje vykstančiose pratybose „Šaltas atsakas“ (angl. „Cold Response“).

Londone šiomis dienomis vyko JEF valstybių narių vadovų susitikimas, jame aptarta karinė parama Ukrainai bei sankcijos karą šioje šalyje pradėjusiai Rusijai.

JEF vadovauja Jungtinė Karalystė.

Šios pajėgos skirtos reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų, pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis, vykdomomis su Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų mandatu.

JEF pajėgumus skiria dešimt Europos valstybių, tarp jų ir Lietuva.

Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuris veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių