G. Nausėda vyksta į Prahą, su Europos lyderiais aptars karą Ukrainoje, energijos kainas

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį išvyksta į Prahą, kur su Europos lyderiai aptars karą Ukrainoje, energijos kainas.

Europos Sąjungos (ES) Tarybai pirmininkaujančioje Čekijoje šalies vadovas ketvirtadienį dalyvaus Europos politinės bendruomenės susitikime. Čia ES lyderiai su kitų 17 Europos šalių vadovais aptars tolesnę paramą Kyjivui ir sankcijas Maskvai.

Valstybių lyderiai taip pat kalbėsis apie energetinę nepriklausomybę ir saugumą.

Penktadienį vyksiančiame neformaliajame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime didžiausias dėmesys bus skirtas ES apsirūpinimo energijos šaltiniais, kritinės infrastruktūros apsaugos ir ekonomikos klausimams.

G. Nausėda į neformalųjį EVT vyksta valdančiųjų konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui atnaujinus diskusijas, kuris pareigūnas – prezidentas ar premjerė – turėtų dalyvauti šiuose susitikimuose.

Pasak G. Landsbergio, į EVT tartis dėl energetikos turėtų vykti ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, tačiau G. Nausėda anksčiau tvirtino neketinantis deleguoti šių funkcijų „kam nors kitam“.

Jis pabrėžė, kad dalyvavimas šiame formate yra prezidento funkcija. Premjerė savo ruožtu laikosi pozicijos, kad energetika nėra užsienio politikos klausimas, už kurį atsakingas valstybės vadovas.

Praėjusią savaitę ES ministrai Briuselyje pritarė Europos Komisijos rugsėjo viduryje pateiktiems siūlymams, kaip vartotojams padėti sumažinti išaugusias elektros kainas. Vienas jų – perskirstyti pigiai elektrą gaminančių – vėjo, saulės, atliekų, branduolinės ar vandens energijos – įmonių vadinamuosius viršpelnius, nustatant jiems 180 eurų už megavatvalandę kainos lubas.

Šį klausimą ES viršūnių susitikime aptars ir valstybių bei jų vyriausybių vadovai.


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaPrahaviršūnių susitikimaskaras Ukrainojeenergijos kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių