Lietuvoje viešintis Rumunijos prezidentas kritikuoja ES migracijos politiką

  • Teksto dydis:

Vilniuje trečiadienį viešintis Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas) sukritikavo Europos Komisijos (EK) siūlymus skirti baudas už nepriimamus migrantus, sakydamas, jog sankcijos nieko nesprendžia.

„Bendrais bruožais manau, kad teisingas problemos sprendimas yra rasti proaktyvių sprendimų, o ne susikaupti į sankcijas, nes sankcijos nieko nesprendžia“, - bendroje spaudos konferencijoje su prezidente Dalia Grybauskaite sakė Rumunijos vadovas.

Jo teigimu, Rumunijos prioritetas yra, kad būtų stiprinama Europos Sąjungos (ES) išorinė siena.

Prezidentė D.Grybauskaitė antrino K.Iohannisui, sakydama, kad ES pirmiausia turi užtikrinti išorinių sienų apsaugą ir tik tada spręsti dėl pabėgėlių perkėlimo.

Tačiau ji pridūrė, kad užtikrinant tiek ES piliečių, tiek imigrantų teises, „jokių prievartinių schemų būti negali“.

„Nei galima prievarta versti šalis kažką daryti, nei galima versti emigrantus važiuoti ten, kurie jie nenori“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Šį pasiūlymą vertinu labai neigiamai, kuris ne konsoliduoja ir ieško bendrų sprendimų, o tik dar giliau supriešina valstybes nares“, - pridūrė ji.

Europos Komisija pasiūlė skirti 250 tūkst. eurų baudą už vieną nepriimtą pabėgėlį. Kartu aukščiausia ES vykdomosios valdžios institucija siūlo, kad pabėgėliai būtų automatiškai paskirstomi po Bendrijos nares, kai prie ES išorės sienų esanti šalis užtvindoma migrantų antplūdžio.

Šiuo metu ES yra sutarusi po šalis nares perskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių. Pagal šį susitarimą Lietuva yra įsipareigojusi per dvejus metus priimti apie 1100 pabėgėlių, Rumunija - apie 4,2 tūkstančio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emer

Emer portretas
Susitiks dviejų labiausia atsilikusių valstybių prezidentai. Ura tovarišči !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių