J. Razma siūlo atsisakyti slapto balsavimo Seime

  • Teksto dydis:

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Jurgis Razma siūlo atsisakyti slapto balsavimo Seime, išskyrus Konstitucijoje numatytus slaptus balsavimus dėl nepasitikėjimo Vyriausybės nariais.

Parlamentaras įregistravo atitinkamas Seimo statuto pataisas po to, kai parlamentas slaptame balsavime nepritarė teisėjos Editos Dambrauskienės skyrimui generaline prokurore, nors kelios didžiosios frakcijos oficialiai deklaravo paramą.

„Teko patirti dalies visuomenės nusivylimą įvykusio balsavimo rezultatais, kurie netikėtai labai skyrėsi nuo Seimo frakcijų atstovų teigiamų pasisakymų apie kandidatę. Deja, rinkėjai neturi galimybės žinoti, kaip tokiu svarbiu klausimu balsavo kiekvienas Seimo narys. Todėl keltini klausimai, ar pagrįsti šiuo metu Seimo Statute privalomi slapto balsavimo atvejai, ar reikia sudaryti galimybes Seimo nariams slėptis nuo rinkėjų po slapto balsavimo šydu?“ – pranešime spaudai teigė J.Razma.

Šiuo metu Seimo statutas numato, kad tik slaptai balsuojama, kai renkamas Seimo pirmininkas, jo pavaduotojai, sprendžiamas nepasitikėjimo Vyriausybe, premjeru ar ministru klausimas, nepasitikėjimo kuriuo nors Seimo pareigūnu arba Seimo paskirto valstybės institucijos vadovo atleidimo iš pareigų dėl nepasitikėjimo klausimas, taip pat kai balsuojama dėl kaltinimo formuluočių apkaltos proceso metu.

Slaptai Seimas balsuoja, kai sprendžiami klausimai dėl Konstitucinio Teismo, Aukščiausiojo Teismo teisėjų ir šių teismų pirmininkų, Aukščiausiojo Teismo skyrių pirmininkų, Konstitucijos ir įstatymų numatytų valstybės pareigūnų paskyrimo bei atleidimo, Seimo skiriamų valstybės institucijų vadovų paskyrimo, taip pat dėl pritarimo Apeliacinio teismo teisėjų, šio teismo pirmininko ir skyrių pirmininkų skyrimui arba atleidimui.

Pataisų projektu J.Razma siūlo panaikinti privalomą slaptą balsavimą, kai renkamas Seimo pirmininkas, Seimo pirmininko pavaduotojai, kai sprendžiamas nepasitikėjimo kuriuo nors Seimo pareigūnu arba Seimo paskirto valstybės institucijos vadovo atleidimo iš pareigų dėl nepasitikėjimo klausimas. Taip pat siūloma panaikinti slaptą balsavimą dėl teismų, prokuratūros vadovų, teisėjų ir kitų valstybės institucijų vadovų paskyrimo ar atleidimo.

Projekte paliekami tik tie slapti balsavimai, kurie nurodyti Konstitucijoje. Konstitucija numato, kad slapta balsuojama dėl nepasitikėjimo ministru, ministru pirmininku, Vyriausybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių